BİRİMLERİMİZ ÇALIŞIYOR, ODAMIZ GÜÇLENİYOR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Ekim 2017

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube birimleri hem meslektaşları hem de yurttaşlarımıza yönelik faaliyetlerini tüm hızıyla sürdürüyor. Baca Birimi, Muayene Birimi, Asansör Birimi, Üye Birimi, SMM Birimi ve Eğitim Birimi ile yapılan çalışmalar hakkında konuştuk.

 

MMO İstanbul Şube Birimleri Neler Yaptı, Neler Yapacak?

Asansör Birimi: Amacımız Kamusal Denetimi Tüm İstanbul’a Yaymak Olacak

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Asansör Kontrol Merkezi, asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde TS EN ISO/IEC 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A Tipi Muayene Kuruluşu olarak, 8 ilçe belediyesi ile yapmış olduğu protokoller çerçevesinde asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. MMO Asansör Birimimiz 2016 yılı içerisinde 27084 adet kontrol gerçekleştirmiştir. Periyodik kontroller neticesinde kullanıma uygun olmayan asansörler için yapılan çalışmalar sonucunda asansörlerin büyük bir kısmı kullanılabilir hale getirilmiştir. Güvenli bir kent, güvenli bir yaşam için 2017 yılı sonunda kontrol sayılarını arttırarak, protokolümüz bulunan ilçe sınırları içerisindeki tüm asansörleri periyodik kontrollerini gerçekleştirmek hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Muayene Birimi: Periyodik Kontrol Mühendisi Yetkilendirme Eğitimleri Planlıyoruz

Makina Mühendisleri Odası, yaz döneminde iş güvenliğine dair kontrollerini yetkili kuruluş olarak gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu kapsamda sanayiden gelen taleplere hızlı şekilde yanıt vererek, uzman personeli ile bağımsız, tarafsız ve güvenilir hizmet vermektedir.

İş ekipmanlarının kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğince hizmet verdiğimiz kontroller:

• Basınçlı kapların periyodik kontrolleri

• Kaldırma iletme makinaları periyodik kontrolleri

• İş makinalarının periyodik kontrolleri

• Tahribatsız muayene kontrolleri

• İş hijyeni ölçümleri

• Yangın söndürme sistemi periyodik kontrolleri

• Havalandırma ve klima tesisatı

• Baca kontrolleri

• Bilgisayar destekli raf statik analizleri ve periyodik kontrolleri

• İskele kontrolleri

• Beton pompası periyodik kontrolleri

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre, “Kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında itfaiye, üniversitelerin ilgili bölümleri, mühendis odaları veya diğer ilgili kurum veya kuruluşlara kurum yönetimince kontrol ettirilir. Kontrolleri yapan kurum veya kuruluşlarca düzenlenen raporun bir örneği kurum tarafından bağlı olduğu il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilir, bir örneği de denetlemeye yetkili olanlara sunulmak üzere kurumda muhafaza edilir. İl veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce 38. maddenin dördüncü fıkrası doğrultusunda işlem yapılır.” Bu kapsamda yurt kontrolleri Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Test Ölçüm Merkezi birlikteliğinde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'nin 24.04.2017 tarihli değişikliği kapsamında, periyodik kontrolleri gerçekleştirecek kişilerin ilgili konuları içeren temel eğitimi almaları ve belgelendirilmiş olmaları gerekmektedir. Öncelikle pilot bölgelerde uygulanacak olan süreç daha sonra Türkiye genelinde uygulanacaktır. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube olarak hazırlıklarını tamamladığımız periyodik kontrol mühendisi yetkilendirme eğitimleri planlanmaktayız. Yönetmelik'te belirtilen asgari şartlar ve standartlara göre periyodik kontrol yapmaya aday kişilere eğitim verilecektir. Eğitim tamamlandıktan sonra yapılacak sınav sonucunda başarılı olan kişiler için Makine Mühendisleri Odası Periyodik Kontrol Yetki Belgesi düzenlenecektir.

SMM Birimi: Üyelerimizden Aldığımız Geri Dönüşler Çok Olumlu

Mayıs ayı itibariyle başladığımız Online Proje Denetimine, üyelerimizden aldığımız ve bizi bu konuda oldukça motive eden olumlu yorum ve desteğin etkisiyle devam ediyoruz. Her ay düzenli olarak yaptığımız üye ziyaretlerimizi ise, SMM üyelerimizle olan ilişkilerimizi geliştirmek ve portalın tanıtımını yapmak amacıyla sürdürüyoruz. Portal üzerinden gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz 2018 SMM yenilemeleri ile ilgili çalışmalarımız ise devam ediyor. Hem portal çalışmalarımızı aktarmak hem de oda-üye belediye koordinasyonunu güçlendirmek amacıyla belediyelere işyeri ziyaretleri planlıyoruz.

Eğitim Birimi (Seminer): Ekim’de Öğrencilere Yönelik Autodesk Fusion 360 Eğitimimiz Ücretsiz Yapılacak

MMO İstanbul Şube Eğitim Birimi olarak, üyelerimizin gelişen teknolojilerle ilgili bilgi açıklarını kapatmak ve kamusal alanda çalışmaya uygun yetkilendirmelerde bulunduğumuz kurslarımıza her ay ihtiyaç dahilinde yenilerini ekliyor ve var olanları da aynı sorumlulukla sürdürüyoruz. Ekim ayı boyunca da hem Şube hem de temsilciliklerimiz ve eğitim merkezlerimizde toplam 13 seminer yapmayı planladık. Önümüzdeki süreçte yapılacak sertifika programlarının hazırlıklarına ise şimdiden başladık. Lojistik, satın alma ve tedarik zinciri yöneticiliği sertifika programlarını İstanbul Teknik Üniversitesi'nden gelecek eğitmenlerimizle yapmayı planlıyoruz. Veri Madenciliği Sertifika programımızı ise Kasım ayında, Kadıköy’deki Anadolu Yakası Eğitim Merkezimiz'de, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Saniye Ümit Oktay Fırat’ın eğitmenliğinde yapacağız. Tüm eğitim faaliyetlerimizin detaylarını Makina Mobil uygulaması, web sitemiz ve sosyal medya platformlarımızdan duyuracağız. Önem verdiğimiz bir diğer konu ise online webinar eğitimlerimiz. Webinarlarımıza konusunda uzman eğitmenler ile devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde “Endüstri 4.0” ve “Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliğinin Endüstri Mühendisliğine Etkileri” konulu webinar eğitimlerimiz olacak. Yapılacak diğer webinarlarımızla ilgili detaylı bilgiyi yine Makina Mobil uygulamamızdan edinebilirsiniz. Bunların dışında, son dönemde hız kazandırarak verdiğimiz bilgisayar kurslarımız Revit Mep, ANSYS Workbench ve Solidworks devam ediyor. Bu eğitimler, öğrenci komisyonlarımızın talebi doğrultusunda öğrencilere özel olarak açılıyor. Ekim ayında öğrencilere yönelik Autodesk Fusion 360 eğitimi ücretsiz olarak yapılacak.

Üye İlişkileri Birimi: Üyelerimizle Etkileşim Sayımız Arttı

Üye İlişkileri Birimi olarak Eylül ayı itibariyle etkinliklerimizi artırdık. Geçtiğimiz ay, Makine TV tarafından hazırlanan ve Kirkor Yalçın’ın anılarını anlattığı “Hayat Bir Mücadeledir” belgeselinin galası Bakırköy’de bulunan Avrupa Yakası Eğitim Merkezimiz'de gerçekleştirildi. Bir diğer önemli etkinliğimiz olan ve Şube olarak, meslekte 5. 10. 15. ve 20. yıllarını dolduran üyelerimizi onurlandırmak ve Oda ile ilişkilerini arttırmak amacıyla her yıl düzenlediğimiz, “Meslekte Onur Yılı Etkinlikleri”ni bu yıl da Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştiriyoruz. Şube genelinde 8 temsilcilik bölgesi baz alınarak yapılacak olan etkinlikler, toplam 6 farklı adreste düzenlenecek. Eylül ayında, bunlardan Kartal/ Tuzla, Beylikdüzü ve Bakırköy/ Başakşehir Temsilcilik Onur Yılı Etkinlikleri'ni yoğun katılımlarla gerçekleştirdik. Eylül ayında yaptığımız son etkinlik ise İş & Mühendis Birimimiz tarafından üstlenilen ve İş ve Meslek Danışmanı Ceyda Özkan Arıcan’ın katılımıyla gerçekleştirilen “İş Görüşmesi Teknikleri” başlıklı söyleşi oldu. İş arama sürecinde kişilere destek olmak ve kişisel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla düzenlenen etkinlik birebir mülakat şeklinde gerçekleşti. Üyelerimizle olan ilişkilerimiz arttı ve daha da artmaya devam edecek.

Eğitim Birimi (MİEM): 2017 yılında 82 Meslek İçi Eğitim Gerçekleştirdik

MMO İstanbul Şube Eğitim Birimi olarak 2017 yılı içinde 82 meslek içi eğitim, 1600 üyemizin bu eğitimlere katılımıyla gerçekleşmiştir. Bu eğitimleri, MMO İstanbul Şube’de ve açılışını 2017’de gerçekleştirdiğimiz MMO Avrupa Yakası Eğitim Merkezi ve MMO Anadolu Yakası Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirdik. Meslek içi eğitimlere önümüzdeki dönem hız kesmeden yeni eğitimlerle devam etmeyi planlıyoruz. Bu yeni eğitimlerden “Asansör Yetkili Servis Teknik Sorumlusu” yetkilendirme eğitimine Ekim ayında başlayacağız ve sonrasında devam edecek şekilde planlamalara başladık. Meslek içi Eğitimlerin yanı sıra önümüzdeki dönemde uygulamalı eğitimleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 8 Nisan 2017’de açılışını gerçekleştirdiğimiz Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi'nde asansör periyodik kontrol uygulamalı eğitimlerine başladık, yakın zamanda diğer alanlarda da uygulamalı eğitimleri gerçekleştireceğiz. Buradaki eğitimler ağırlıklı olarak Asansör, Mekanik Tesisat, Yangın Tesisatı, Havalandırma Tesisatı konuları başta olmak üzere tesisat sektörüne yönelik uygulamalı eğitimler olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca önümüzdeki dönemde İkitelli bölgesinde yeni bir uygulamalı eğitim merkezi açılışını gerçekleştirip imalat sektörüne yönelik uygulamalı eğitimler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Meslek İçi Eğitimler ve Uygulamalı eğitimleri Makine Mobil uygulamamız üzerinden takip edebilirsiniz. Önümüzdeki dönemde eğitim merkezlerimizde meslek içi eğitimler, uygulamalı eğitimler, seminerler, sertifika programları ve bilgisayar kursları ile üyelerimizin taleplerini karşılayacak, mesleki olarak kendilerini geliştirebilecekleri yeni eğitimlerle hizmet etmeye çalışacağız.

Baca Birimi: Eğitim ve Kontrollerimiz Hız Kesmeden Devam Ediyor

MMO İstanbul Şube Baca Kontrol Birimi olarak doğal gazla çalışan cihazlara bağlı bacaların, üç aşamalı kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Bu kontrollerin sebebi öncelikle iş güvenliğini sağlamak, sonrasında ise toplum sağlığı ve enerji verimliliğini korumak. Bu tip konularda ülke standartlarını yükseltmek bizim öncelikli görevimiz. Geçtiğimiz ay, yangın birimi, havalandırma birimi, baca kontrol birimi ve diğer alt disiplinlerimizi aynı çatı altında toplayarak mekanik tesisat biriminin oluşturulmasına karar verdik. Bunun sebebi, birbirleriyle ilişkili tüm bu süreçleri aralarındaki bağ nedeniyle bir bütün olarak ele almak ve yönetimsel verimliliği üst düzeye çıkarmaktır. Ayrıca Şube binasına taşınarak, sürecin merkezileşmesini güçlendirdik. Teknik birimler olarak MMO İstanbul Şube çatısı altında, bilimsel bilginin yaygınlaşması, mesleki bilgi ve yeterliliklerin geliştirilmesi misyonuyla üstlendiğimiz eğitimlerimizi yerellerde de vermeye başladık. Bu plan dahilinde İstanbul genelinde baca kontrollerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.