DENETİMSİZLİK VE İHMALLER BİR MESLEKTAŞIMIZIN DAHA HAYATINI ÇALDI!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ekim 2017

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, 13 Ekim 2017 tarihinde Vestel’in savunma sanayi işletmesinde çalışan Erdi Canbay’ın hayatını kaybetmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

DENETİMSİZLİK VE İHMALLER BİR MESLEKTAŞIMIZIN DAHA HAYATINI ÇALDI!

Basın Açıklaması;

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği Fakültesi’nde okurken Şubemizin öğrenci üyesi olan Erdi Canbay, Vestel Savunma Sanayi işletmesinde gaz basıncı ile çalışan ve insansız hava araçları fırlatmak için kullanılan kapult sisteminin ani çalışması sonucu hayatını kaybetmiştir. Kapult sisteminin içindeki gazın boşaltıldığı ve ibarenin boş gösterdiği sırada sistemin üzerindeki sıkışıklığı tamir etmek için müdahale eden Canbay, söz konusu sistemin çalışmasıyla 20 metrekarelik bir uzaklığa fırlamıştır. Halat fırlatmanın etkisiyle Canbay’ın vücuduna çarparak kötü şekilde yaralanmasına neden olmuş ve yapılan tüm müdahalelere rağmen üyemiz Erdi Canbay kurtulamamıştır. 4 yıldır Vestel Savunma Sanayi işletmesinde proje mühendisi olarak çalışan üyemiz hakkında şirketten ise henüz hiçbir açıklama gelmemiştir.

Meslektaşımız Erdi Canbay’ın hayatını kaybettiğini bu iş cinayetinde şunu tekrar söyleyebiliriz ki; İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin kurallar (sağlık raporu alınması, eğitim, mesleki eğitim, araç ve gereçlerin sağlanması, risk analizi, acil durum planı hazırlanması, iş ekipmanları denetimi vb.) çok geniş bir mevzuat içerisinde yer almakta ve bunların tamamı kağıt üzerinde kalmaktadır.  Bu kazayı da ilgilendiren ekipmanların bakım-onarım-kontrollerine ilişkin hususlar "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği"nde belirtilmiştir. Söz konusu yönetmelik çerçevesinde bu tür ekipmanların, günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve benzeri düzenli aralıklarla muayenelerinin yapılması ve tüm bakım ve onarımların kayıt altına alınması gerekir. Ayrıca iş ekipmanlarının çalışmaya başlamadan önce operatörleri tarafından kontrollere tabi tutulmalarının sağlanması gerekir. Fakat şuan var olan ve yapılan tüm düzenlemeler emeğin ve mühendisliğin alehine; işçi sağlığı ve iş güvenliği normlarının dışında, tamamen sermaye güçlerinin lehine düzenlenmekte ve uygulanmaktadır. Üretim sürecinde gerçekleşen yeni liberal dönüşümler sonucu, işçi sınıfı ve bütün çalışanlar esnek üretim ve esnek, güvencesiz, taşeron istihdam biçimleri altında yoğun bir sömürüye tabi tutulmaktadır. İş güvenliği mühendisliği ve işyeri hekimliği uygulamaları daha yerleşmeden geriletilmiş, dizginsiz piyasacılığın gereksinimlerine göre düzenlenmiştir. 

Son 15 yıldır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını yöneten kadrolar ve ülkemizi yöneten siyasi iktidar bilmelidir ki, uyguladıkları politikalar on binlerce çalışanın ölümüne, on binlercesinin sakat kalmasına yol açmıştır, bu politikaların uygulanmasına devam edildiğinde ölümler de ne yazık ki artarak sürecektir. Israrla, inatla tekrar belirtiyoruz, emekçiler ölmeye mahkûm değildir, emekçilerin iş kazalarında ölmeleri kader değildir. İş kazalarının/cinayetlerinin önlenebilmesi için yanlış politikalardan vazgeçilmeli, politika-mevzuat-uygulamalar, konunun tarafı olan sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB ile birlikte kamusal bir çerçevede belirlenmeli ve uygulamaların denetiminde bu kuruluşlara da görev verilmelidir. İş Ekipmanlarının periyodik kontrolleri artırılmalı ve kamusal denetim ivedilikle benimsenmelidir. Eksikleri bulunan işyerlerine verilmesi gereken cezalar derhal uygulanmalı, kesinlikle ertelenmemelidir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, öncelikle iş cinayetinde yaşamını kaybeden Erdi Canbay’ın ailesi ve yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Bu vesileyle, söz konusu ölümlerin nedeninin, kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarlar ile işçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

 

Battal KILIÇ
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı