''DÜNYANIN BÜTÜN KADIN MÜHENDİSLERİ GELİN BİRLEŞELİM''

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

08 Kasım 2017

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Uluslararası Mücadele günü yaklaşırken sizler için mühendis gözünden deneyimlerle ‘’Kadın Mühendis Olmak’’ konusunu inceledik. Kimi zaman bir masa başında proje çiziminde, kimi zaman ise şantiyede çalışan kadın mühendisler; tüm meslektaşlarını TMMOB ve ona bağlı Oda’ların çalışma komisyonlarında, danışma kurullarında ve yönetim kurullarında mutlaka yer almaya davet ediyor ve kadınlar ‘’Yönetimler biz yokken 1 eksikler’’ diyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Uluslararası Mücadele günü yaklaşırken Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube’de yöneticilik ve teknik görevlerde bulunan kadınlar ile ‘’Kadın Mühendis Olmak’’ konusunu konuştuk.

Ezgi Kılıç (Makina Mühendisi)

"Bilinçlenmeli ve Örgütlenmeliyiz"

Mevcut düzenin bakış açısında kadın üretmeyen/üretime yardımcı olan daha doğrusu tüketen konumdadır. Toplumun güçlü ataerkil yapısı, geçmişten günümüze kadınların aleyhine düzenlenen politikalarla daha da güçlenerek akıl almaz boyutlara ulaşmıştır. Bu noktadan hareketle bir kadın olarak mühendis olmanın nasıl olduğuna gelecek olursak, elbette ki ülke sorunlarından bağımsız olmadığını söyleyebiliriz. Bizler, bir yandan kadın kimliğiyle hayata tutunmaya çalışırken, diğer yandan çalışma yaşamında “erkek işi” olarak nitelendirilen mühendislik mesleğini icra etmeye çalışıyoruz. Önyargılarla atıldığımız iş hayatında sürekli olarak yaptığımız işin sadece analitik zeka, teknik beceri ve bilgiye dayandığını, kas gücü gerekmediğini kanıtlamak için 2 kat performans sergilemek durumunda kalıyoruz. Örnekleyecek olursak; iş ilanlarında özellikle erkek mühendislerin aranması, genelde kadın olduğumuz için satış bölümlerine yönlendirilmemiz, şantiyelerde tercih edilmememiz, bu mesleği icra etmeye çalıştığımız her anda beceremeyeceğimizi ima eden, küçümseyen yöneticiler, evrak mühendisliği yaptırmaya çalışanlar vb… Meslek hayatımın bir bölümünde şantiye şefliğini deneyimlemiş bir kadın mühendis olarak, karşılaştığım birçok söylem ve eyleme rağmen (kız başına bu çamurun içinde ne işin var, git ofiste çalış, vb) etrafımdaki birçok kişiyi kadınların da bu işi yapabileceğine inandırma fırsatı buldum. Bizler hayatımızın her alanında bize dayatılan bu yaşam biçimine karşı daha fazla bilinçlenmeli, örgütlenmeli, ve tıpkı “MİRABEL KARDEŞLER” gibi mücadele etmeliyiz.

Tuba Güler (Makine Mühendisi)

"Bireysel Değil, Hep Birlikte Hareket Etmeliyiz"

Erkek egemenliğinin hakim olduğu dünyamızda söz konusu mühendislik olunca sorun katlanarak büyüyor. Kadın mühendisler diğer profesyonel alanlardaki kadınlarla ortak sorunlara sahip olmakla beraber bazı farklı sorunlara ve deneyimlere sahiptirler. Ataerkil sistem tarafından tanımlanan roller nedeniyle kadın mühendisler için çeşitli çelişkiler ortaya çıkmaktadır. Bu alana ilk girdiğimizde şok yaşarız, ardından ayrılma kararı alırız, bir şekilde bu çelişkilerle başa çıkmak için çözümler üretiriz ve sistemi içselleştirerek sektörde yer almaya çalışırız. Bir kısmımız hizmet sektörünü ya da kamuyu tercih ederek ataerkil yapının etkilerinin daha az hissedildiği alanlarda yer alırken, bir kısmımızsa tam da erkek egemenliğinin merkezinde yer almayı tercih eder. Üniversite yıllarımda ve dört yıllık kısa meslek hayatımda bahsettiğim çelişkilerin tamamından ben de geçtim. Önceleri bu sorunu sadece benim yaşadığımı düşünüp, sorunun ortak olduğunu gözden kaçırdım. Yaptığım toplumsal cinsiyet okumaları, TMMOB’nin düzenlediği kadın sempozyumları ile ufkumu genişletip çelişkilerimi aşmaya, çözümler üretmeye çalıştım, çalışıyorum. Yalnız başımıza çözüm aradığımızda çözüm yolu bulmak zor oluyor, çok sevdiğim feminist Wendy Chapkis’in dediği gibi ”Bireysel çözümler aramanın ötesine geçildiğinde artık sessiz değilizdir.” O zaman dünyanın bütün kadın mühendisleri gelin birleşelim; biliyoruz ki “kanatlarda barış, avuçlarda emek, gelecek birlikte bizimle gelecek.”

Sultan Arslan (Makina Mühendisi)

"Bütün Kadın Arkadaşlarımız Başarabilir"

Mühendislik mesleği insanlara her koşul ve şartlar altında hizmet etmeyi amaçlıyor. Kimi zaman bir masa başında proje çiziminde, kimi zaman da şantiyede kendinizi köprünün hesaplarını kontrol ederken bulabiliyorsunuz. Yakın zaman önce rastladığım güzel bir örneği sizinle paylaşmak istiyorum; İstanbul Büyükşehir İlköğretim Okulu’ndan Şeyda Takiş… Bilgisayar Mühendisliği eğitimi alıp, yapay zekâ üzerinde çalışmak isteyen Şeyda Takiş, ABD’de bulunan Cornell Üniversitesi dışında birçok üniversitelerden de tam bursla kabul alma başarısı gösterdi. Cornell Üniversitesi'nde 4 yılda 300 bin doları yani 1 milyon lirayı aşacak tam bursla okuyacak. İhtiyaç bursunun yanı sıra Duke Üniversitesi'nin dünyanın her yerinden başvuran 35 bin kişi arasından 9 kişiye verdiği başarı bursunu kazandı. Bu örneği umarım diğer bütün kız çocuklarımızda görürüz.

Elif Ebru Şirin (Makina Mühendisi)

"TMMOB Bizlere Mücadele Kapısını Açıyor"

Hayatın her alanında kadınlar giderek artan bir şekilde baskıcı ve ayrımcı politikalarla kuşatılmıştır. Çalışma yaşamından da planlı ve çok yönlü bir şekilde uzaklaştırılmaya çalışılan kadınlar ucuz iş gücü ile güvencesiz, geleceksiz ve örgütlenmeye izin verilmeyen çalışma koşulları ile karşı karşıya bırakılmıştır. Kadınlar, neoliberal politikalarla esnek çalışmaya mahkum edilmiş, var olan yasal ve uluslararası sözleşmelerden mahrum bırakılmış ve talepleri karşılanmamıştır. Biz kadın mühendisler de meslek hayatımızda açlık sınırına yakın ücretlerle ve güvencesiz çalışıyoruz. Üstelik de kadın olduğumuz için birçok ön yargıyla karşılaşıyoruz. Şantiyelerde veya üretim alanında değil de ofislerde çalışmak bize daha uygun görülüyor. Mühendislik mesleğinin sadece erkekler için olduğu algısını kırmak yine biz kadınların elindedir. Meslek seçiminde, mesleğe hazırlıkta ve meslek hayatında belirleyici olan cinsiyetçi iş bölümü ve toplumsal kabullerin değişimi için çalışkanlığımızla ve zekamızla örgütlenerek bu engeli de aşacağımıza en içten duygularımla inanıyorum. Ülkemizin ve toplumumuzun sarsılmaz en güçlü demokrasi ve bilim savunucusu olan TMMOB ve bağlı odaları, kadın üyelerin dayanışmasını, örgütlenmesini ve temsiliyetini daha güçlü hale getirmek, çalışma hayatı içinde kadın mühendislerin karşılaştığı sorunları belirleyerek çözüm önerileri geliştirmek ve bu önerilerin uygulanması için mücadele etmek en temel amaçlarından bir kaçıdır. Kadınların örgütlülüğü ve dayanışmasıyla en güçlü şekilde mücadele etmek dileğiyle…

Selma Aydın (Endüstri Mühendisi)

"Kadın Mühendislerin Sayısı Artıyor"

Ülkemizde 2016 yılı verilerine göre nüfusun %49.8 kadın iken işgücünde kadın oranı %32.3, mühendisler içinde ise %21.8 olmaktadır. Ülkemizde mühendis kadın oranı oldukça düşük olmasına rağmen bazı işleri sadece erkekler, bazılarını da kadınlar yapar anlayışı değişmektedir. Kadın inşaat mühendisleri veya erkek sekreterler olabilmektedir. Bu kapsamda kadın mühendislerin sayısı ve oranı her geçen gün artmaktadır. Kadınlar psikolojik açıdan erkeklerden daha farklıdır. Daha fazla detaya odaklanabilirler ve tüm ihtimalleri hesaba katabilirler. Ayrıca daha duygusal ve empatik eğilimli olmaları nedeniyle iş hayatında insan faktörüne daha çok önem verirler. Zaten bir çalışmayı özel ve başarılı yapan farklı yaklaşımlar ve detaylar düşünülerek yapılmış olması değil midir? Sonuç olarak iş dünyasında kadın ve erkek mühendislerin birlikte çalışarak daha başarılı çalışmalar çıkaracağı bir ortam en güzel ve doğru bir ortam olacaktır.

#ILookLikeAnEngineer

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadın Mühendisler Komisyonu, 2015 yılında ABD’de yaşayan 22 yaşındaki Anchale’nin mühendis olmak için fazla güzel olduğunun söylenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yayımlayarak #ILookLikeAnEngineer, #MühendiseBenziyorum hashtag kampanyası başlatmışlardı.