ENDÜSTRİYEL RAFLAR KAMUSAL DENETİM ALTINA ALINMALI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Mart 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu 15 Mart 2018 tarihinde Tuzla Orhanlı’da bulunan bir antrepoda endüstriyel rafların işçilerin üzerine düşmesi ve 4 işçinin yaralanmasına ilişkin basın bülteni yayınladı.

Basına ve Kamuoyuna;

Denetimsizlik, bakımsızlık ve ihmaller nedeniyle yaşanan endüstriyel raf kazası hakkında;

Her şeyin para ve kar oranlarıyla ölçüldüğü günümüzde işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının sermaye çıkarları doğrultusunda düzenlenmesi ve hemen her sektörde yaşanan ucuz ve kalitesiz hizmet anlayışı iş güvenliğinde de ana felsefe haline getirilmek istenmektedir. Yaşanan iş kazaları göstermektedir ki ‘’ucuz iş güvenliği’’ yoktur ‘’iş güvenliği’’ vardır. Bu nedenle ilgili yönetmelikler kapsamında yapılması gereken kontrol ve bakımların ihmal edilmesi, kar hırsı ile görmezlikten gelinmesi insan hayatlarının acı bir şekilde sona ermesine ve birçok çalışanın yaralanarak sakat kalmasına sebebiyet vermektedir.

Son dönemde yaşanan iş kazaları ve bu kazaların sonrasında oluşan ölümler ve ağır yaralanmalar ilgili tüm kurum ve kuruluşlara birçok görev yüklemektedir.

15 Mart 2018 tarihinde Tuzla Orhanlı’da bulunan bir antrepoda meydana gelen endüstriyel raf kazasında 4 işçinin yaralanması ile sonuçlanmıştır. Kaza medyaya yansıtıldığı gibi forklift çarpması sonucu gerçekleşmemiştir.

Endüstriyel raf kazalarının oluşma nedenleri istifleme makinalarının çarpmalarından kaynaklı gerçekleşebileceği gibi;

  • Endüstriyel rafların standartlara uygun olarak kurulmamaları,
  • Endüstriyel raf elemanlarında (ayak, travers, emniyet pimi gibi) oluşan deformasyonlar,
  • Endüstriyel raflara maksimum taşıma kapasitesi üzerinde yüklemelerin yapılması,
  • Yüklerin raf üzerine uygun pozisyonda istiflenmemesi,
  • İstifleme elemanları ve rafların güvenliğinden sorumlu eğitimli bir personel olmaması,
  • Bakım ve periyodik kontrollerin uygun şekilde ve periyodda yapılmaması şeklinde de gerçekleşebilmektedir.

 

Ülkemizde maalesef bu tür kaza ve yaralanmaların önlenmesine yönelik mevzuat bulunmamaktadır. Endüstriyel raf kontrollerinin montajı, bakımı konusunda teknik kriterler, yetki ve sorumluluklar belgelendirmeler ve periyotlar net olarak tanımlanmalıdır. Bu ürünlerin periyodik kontrolleri kamusal denetim mantığı çerçevesinde ele alınmalı, piyasa eliyle yürütülen denetim sistemine derhal son verilmelidir. Ülkemizde, kaza olduğunda sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı sistem, bunun yerine kaza olmasının önlendiği kamusal denetim mantığıyla yeniden düzenlenmelidir.

Kamusal denetim güvenli bir iş yaşamı bu konuyu çözümlemiş gelişmiş ülkeler gibi ülkemizin de hak ettiği bir olgudur.

Sonuç olarak, ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi denetim mekanizmasının yukarıdaki belirtilen maddeler dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Denetimler artırılmalı ve denetimler sonucu caydırıcı cezalar verilmelidir. Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olabileceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

İŞ KAZALARI KADER DEĞİLDİR.

 

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ