ENDÜSTRİYEL RAFLARIN PERİYODİK KONTROLLERİNE DİKKAT EDİLMELİDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Nisan 2018

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Teknik Birim Sorumlusu Tuncay Töngel endüstriyel raf kontrollerinin önemini kazaların oluşma sebeplerini sıraladı.

Endüstriyel Raf sistemleri işletmelere azami istifleme ve depolama alanı oluşturarak, deponun maksimum alan ile kullanımını sağlayan konstrüksiyonlardır. Günlük kullanım, raf konfigürasyonundaki değişiklikler ve çarpma kaynaklı deformasyonlar raf taşıma kapasitesinin düşmesine ve kazaların oluşmasına neden olabilmektedir. Endüstriyel rafların periyodik kontrolleri yaptırılarak uygunsuzluklar önceden tespit edilerek, öngörülemeyen maddi ve manevi kayıpları önlenebilmektedir.

Endüstriyel raf kontrolleri TS EN 15635 standardına göre en az bir kez uzman denetçi tarafından yapılması gerekmektedir.

TS EN 15635 standardına göre periyodik kontrollerde;

•İşletme İhtiyaçları

•Kullanıcıyla İlgili Önemli Veriler

•Montaj ve Kurulum

•Raf Konfigürasyonundaki Değişiklikler

•Raf Kullanımı

•Raf Güvenliği ve Hasar Değerlendirmesi

•Güvenlik Değerlendirmesi Gerektiren Değişiklikler sorgulanmalıdır.

Kontrol sonrasında uygunsuzluklar Kırmızı, Turuncu ve Yeşil Risk sınıflandırılarak tehlike oluşturan bölümlerde gerekli önlemler alınmalıdır.

Endüstriyel raf kazalarının oluşma nedenleri;

·         Endüstriyel rafların standartlara uygun olarak kurulmamaları,

·         Endüstriyel raf elemanlarında (ayak, travers, emniyet pimi gibi) oluşan deformasyonlar,

·         Endüstriyel raflara maksimum taşıma kapasitesi üzerinde yüklemelerin yapılması,

·         Yüklerin raf üzerine uygun pozisyonda istiflenmemesi,

·         İstifleme elemanları ve rafların güvenliğinden sorumlu eğitimli bir personel olmaması,

·         Bakım ve periyodik kontrollerin uygun şekilde ve periyodda yapılmaması

·         İstifleme makinalarının çarpması şeklinde gerçekleşebilmektedir

Sonuç olarak; ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi denetim mekanizmasının yukarıdaki belirtilen maddeler dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Denetim mekanizmaları güçlendirilmeli ve denetimler sonucu caydırıcı cezalar ve gerekli eğitimler verilmelidir.