ORGANİK GÜNEŞ HÜCRELERİNDE VERİMLİLİK ARTIYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Ekim 2018

Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, karbon malzemelere dayanan organik bir güneş pili üzerinde çalışıyorlar. Kurşun gibi zehirli olabilecek malzemeleri içermeyen bu yeni nesil teknoloji, hem ucuz hem de üretimi kolay olacak.

Görsel: Joseph Xu / Michigan Üniversitesi
Çeviri: Taşkın Ege Taşpınar

Araştırmacılar yeni nesil bir güneş pili geliştirilmesi adına önemli bir adım attıklarını duyurdu. Şu zamana kadar güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için en verimli yöntem silikon kullanımıydı. Araştırmacılar karbon ve plastikten üretilen organik fotovoltaiklerle, elektrik üretmenin daha ucuza mal edileceğini açıkladı. Bu yeni çalışmayla organik piller, silikon kadar verimli olabilecek.

Organik güneş hücreleri, bir pencereye veya bir arabanın tavanına rahatlıkla yerleştirilebilir. Ancak şu ana kadar bazı problemler vardı: Güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesinde organik güneş hücrelerinin verimi, geleneksel silikon bazlı güneş pilleriyle karşılaştırıldığında zayıftı. Michigan Üniversitesi'nden (Ann Arbor) araştırmacılar bu durum üzerine araştırma yaparak verimliliği arttırıp, karbon malzemelerine dayanan organik bir güneş pili geliştirmeye çalıştı. Toksik olmayan ve basit malzemelerden üretilen çok boyutlu güneş hücreleri ile yüzde 15'lik bir verim elde etmeyi başardılar. Bu, organik güneş pillerinde şimdiye kadar elde edilen yüzde 10 civarı verimliliklere kıyasla çok iyi bir değer.

Zehirli Olabilecek Kurşun Gibi Malzemeleri İçermiyor

Organik güneş pili çalışmasında yer alan Michigan Üniversitesi'nden bir araştırmacı olan Xiaozhuo Che “Bu yüzde 15 verimlilik sergileyen ilk çalışma” diyor ve bazı güneş pillerinin kullandığı zehirli olabilecek kurşun gibi malzemelerin kullanılmadığını belirtiyor.

Organik güneş pilinin, son yıllarda yüzde 30’luk verimlere ulaşmış olan güneş enerjisi santrallerine veya çatılarda kullanılan geleneksel güneş panellerine ikame edilmesi şu an için mümkün değil. Bunun yerine organik güneş hücrelerinin farklı alanlarda kullanılması amaçlanıyor. Şeffaf yapıya sahip olan bu hücreler akıllı pencerelerde kullanılabilir, ayrıca otomobillerin elektrikli alt sistemlerine güç sağlamak için araçların dış cephelerini kaplayacak kadar da esnektir. Bunun yanı sıra bu hücrelerin, günlük elektronik cihazların dış kısımlarına veya cephe boyaları gibi malzemelere de yerleştirilebileceği belirtiliyor.

Seri Olarak Bağlanan İki Hücreli Bir Yapı

Araştırmacılar verimliliği arttırmak için malzeme kalınlığını da uygun seviyede tutarak geniş bir ışık spektrumunu enerjiye dönüştürmek için birbirine bağlı yapılara sahip yığılmış bir organik güneş pili yapısı kurdular. Ekip ayrıca, organik güneş pilleri yapmak için hem vakumlu termal buharlaştırma hem de çözelti işlemini kullandılar. Che, “Bu iki yöntemin de birbirine karşı üstün olduğuna dair henüz bir kanıt yok. Çalışmamızda bu iki teknolojiyi seri olarak bağlanan iki hücreli bir yapıda birleştiriyoruz. Bu da yüksek verimlilikle çok bileşenli organik fotovoltaikler için tasarım esnekliği sağlıyor” diyor. Araştırma ekibi ayrıca, bilinenin aksine organik güneş hücrelerindeki verimliliğin yalnızca malzemeye bağlı olmadığını da kanıtladılar.

Ucuz ve Üretimi Kolay Bir Materyal Elde Edilmesi Amaçlanıyor

Araştırmanın esas amaçlarından biri ucuz ve üretilmesi kolay bir güneş enerjisi materyali geliştirmek. Organik güneş hücresinde kullanılan malzemeler, akıllı telefonlarda bulunan OLED ekranlarındakilere benzer bir yapıda. Bu sayede OLED ekran üretimi yapan fabrikaların organik güneş hücreleri üretebileceği belirtiliyor.

Che “Yeni hücrelerin beş yıl içinde ticarileştirilmesi gerekiyor” diyor, ancak laboratuvarın teknolojiyi piyasaya sürmek için bir ortağa ihtiyacı olacağını da ekliyor. Şu an elde ettikleri yüzde 15’lik verimleri daha yükseğe çıkarmak için çalışmalar yürütüyorlar.