Tesisat Mühendisliği Dergisi: Ocak-Şubat 2023 | Sayı 194

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

Değerli Okurlarımız, 
06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ve artçı sarsıntıları, Kahramanmaraş merkez olmak üzere Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis illerimizde büyük kayıp ve yıkımlara neden oldu. 13,5 milyon insanımızın yaşadığı bölgeden deprem sonrasında her gün acı haberler gelmeye devam etti. Odalarımızın, yer bilimcilerimizin, bazı kurum ve kuruluşların 6 Şubat depreminin fay hatlarına ilişkin yıllardır defalarca yaptığı uyarılar iktidar tarafından göz ardı edilmiş; sonuçta onbinlerce insanımız hayatlarından olmuş, yüz binden fazlası yaralanmış, yüzbinlerce yapı yıkılmış ve hasar görmüş, milyonlarca insan yaşadığı mekân ve bölgelerden uzaklaşmak zorunda kalarak ağır travmalar içinde hayata sıfırdan tutunmak, acizlik, yoksulluk ve işsizlik ile yüz yüze kalmıştır. 10 ilimizde büyük yıkımlara yol açan depremde hayatını kaybeden insanlarımızı sevgi ve saygıyla anıyor, meslektaşlarımız ve tüm hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.  Deprem yaşanan bölgelere yönelik yürütülen dayanışma faaliyetleri dolayısıyla örgütlülüğümüze, gönüllü olarak özverili çalışmalarıyla yer alan ve bundan sonra da sorumluluk duygusuyla hareket edecek olan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
İlk depremin hemen ardından, 6 Şubat 2023 Pazartesi günü TMMOB Yönetim Kurulu ve Oda Yönetim Kurulu Başkanlarıyla yapılan olağanüstü toplantıda örgütsel seferberlik halinde gereken teknik çalışmaları yapmak ve dayanışma organizasyonunu kurmak amacıyla yol haritası belirlendi. Ön inceleme için bölgeye teknik heyetlerin gönderilmesine, ilgili kamu kurumlarına işbirliği çağrısı yapılmasına ve öncelikli olarak Birliğimiz tarafından yapılacak çalışmaların ve toplanacak yardımların koordinasyonu için TMMOB Afet Koordinasyon Grubu oluşturulmasına karar verilerek tüm il ve ilçe Koordinasyon Kurullarımız (İKK) ile birlikte çalışmalara başlandı. Deprem bölgesindeki illerdeki faaliyetlerimiz toplumsal dayanışmanın önemli bir parçası ve mesleki toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak yürütüldü. 
Bu büyük felaket dolayısıyla hukuki ve teknik alanda tecrübe ve bilgi birikimine büyük ihtiyaç duyulmasından hareketle; depremde ortaya çıkan çok sayıda hukuki sorunla ilgili olarak gerek başvuruların yapılması gerekse yapılan başvurularla ilgili delillendirme ihtiyacı açısından yaşanan felaketin farklı boyutlarıyla raporlanması ve gerekli müdahalelerin yapılması amacıyla TBB ile TMMOB arasında bir Deprem Koordinasyon Kurulu da kuruldu.
Depremden etkilenen 10 ilimizin belli yerlerinde sektör derneklerimiz ve üyelerimizle birlikte TMMOB Hijyen Noktaları da hayata geçiriliyor. Sıcak su, duş ve tuvalet bölgenin başlıca ihtiyaçları arasındadır ve herhangi bir salgın hastalığın ortaya çıkmaması için bu ihtiyaçlara yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir. 
Meslektaşlarımızın, enerjilerini ve dayanışma arzularını çok uzun sürecek teknik ve dayanışma çalışmaları için muhafaza etmeyi sürdürmelerini sağlamak görevlerimiz arasındadır.
TMMOB ve bağlı Odalarımız bünyesinde oluşturulan teknik heyetlerin deprem bölgelerinde yaptığı tespitler ön inceleme raporları olarak kamuoyuna sunuldu.  Bu çalışmalara ve ayrıca Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilen Afet Sempozyumu Bildiriler Kitabı ve Paneller Kitabına TMMOB’nin internet sitesinden ulaşılabilmektedir.
*     *     *

Makina Mühendisleri Odası’nın 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan Oda Genel Kurulu’nda Oda Yönetim Kurulu Sekreterliği’ne seçilen; 29 Ocak 1993 günü Oda görevi dolayısıyla yaptığı seyahat sırasında geçirdiği elim bir trafik kazasında yaşamını yitiren Suat Sezai Gürü'yü doğumunun 68., ölümünün 30. yıldönümünde Oda Merkezi'nde ve İstanbul'da kabri başında düzenlediğimiz törenler ile sevgi ve özlemle andık. Mücadelesi yolumuzu aydınlatmaya devam edecek.
*     *     *
Bu sayımızda aşağıdaki çalışmalara yer verilmiştir.
Ahmet Can ve arkadaşlarının “Mühendislik Eğitiminde Sanal Dershane Üzerine Bir Değerlendirme” isimli çalışmalarında; bazı mühendislik derslerinin sanal ortamda yürütülme çalışmalarının bir bilimsel araştırma projesi kapsamında gerçekleştirilmesi ve eğitim süreci üzerine değerlendirilmeleri yapılmıştır.
Koray Karabulut ve Yeliz Alnak “Üçlü Jet Akışlı Kanallardaki Değişik Yüzeyli Modellerin Soğutma Performanslarının Araştırılması” isimli çalışmalarında; çarpan jet tekniği ile bakır plakalı yüzeylerin üç adet hava jeti akışı ile soğutulması sayısal olarak araştırılmış, bulgular değerlendirilmiştir.
Fatih Yılmaz “Güneş Enerjisi Destekli Isı Pompasının Aksaray Şartlarında Termodinamik Analizi” isimli çalışmasında; Aksaray ilinin 1985-2006 yılları arasında ortalama güneş radyasyon değerlerine göre ısı pompası sisteminin tasarımını teorik olarak incelemiştir. Isı pompasında R134a ve R152a soğutucu akışkanları kullanımına göre termodinamik incelemeler yapmış, sistemin enerji ve ekserji verimliliği, toplam ekserji yıkım oranlarının değişimini çeşitli parametrelere göre araştırmıştır. Sonuç olarak R152a soğutucu akışkanının R134a akışkanına göre enerji ve ekserji verimliliğinin daha yüksek olduğunu belirlemiştir.
Bahadır Şadan “Deprem Yalıtımlı ve Geleneksel Binalarda Tesisatlar İçin Sismik Koruma Hesabı ve Gereksinimi” isimli çalışmasında; 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre elektrik ve mekanik tesisatların sismik koruma hesabını anlatmakta, ayrıca bu yönetmeliğe göre sismik koruma hesabı gereksinimini irdelemektedir.
Ali Cenk Tepegöz “Tesisatlarda Sismik Koruma Keşif Özeti Hazırlama Esasları” isimli çalışmasında; tesisat projesinin plan, kesit ve detay çizimleri ile ekipman listeleri veya projenin tesisat keşif özeti bilgilerine göre, gerekli yönetmelik ve standartlara uygun şekilde, şartnamenin gerektirdiği koşulları yerine getirecek bir sismik koruma sistemi için gereken malzeme keşif özeti hazırlanması için yapılması gerekenleri belirtmektedir.
*     *     *
Dergimiz www.mmo.org.tr internet sitemizde yer alan “Yayınlar” bölümünden takip edilebilmektedir.
26-29 Nisan tarihlerinde İzmir’de düzenleyeceğimiz 15. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve TESKON+SODEX Fuarında buluşmak üzere esenlik dileklerimizi iletiyoruz.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Şubat 2023