15. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Nisan 2023

Odamız adına Şubemiz yürütücülüğünde düzenlenen 15. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve teskon+SODEX Fuarı, düzenlenen açılış etkinliğiyle başladı.

Türkiye iklimlendirme sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan ve bu yıl 15. kez gerçekleştirilen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve teskon+SODEX Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde başladı. Kongre ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen fuar, sürdürülebilirliğe odaklanırken, kongre kapsamında ise “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” ana teması masaya yatırılacak.

Kongre ve fuarın açılış etkinliği, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sahne Tozu Tiyatro Topluluğunun “En Uzun 45 Saniye” isimli tiyatro gösterisi ile başladı. Gösterinin ardından açılış konuşmalarına geçilirken, ilk konuşmayı yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı İlkin Boz, tesisat sektörünün en önemli bilgi ve teknoloji buluşması olan Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” ana teması ile katılımcılarla buluşacağını ifade ederek, “Kongremizi düzenlenmeye başladığımız ilk yıllarda bu kongreye karşı algı, kongrenin borular veya tesisatla ilişkili ekipmanların tanıtımı ve bunların kullanımına yönelik işlemlerin anlatıldığı bir etkinlik olduğu şeklindeydi. Geçen bu süre zarfında, Tesisat Mühendisliği’nin çok geniş bir kapsamı olduğu tüm kesimler tarafından kabul görmeye başladı. Bu bakış açısındaki değişim TESKON’ un anlamını ve önemini bizlere kanıtlamış oldu” şeklinde konuştu.

Bu yıl 30. senesini kutlayan kongrenin 39 oturum, 2 panel ve bir açılış konferansından oluştuğuna dikkat çeken İlkin Boz, “Kongre programının oluşumunda; Yürütme ve Düzenleme Kurulu Üyelerimizin yanı sıra, çok farklı konularda bildiri hazırlayan 125 uzman ve onlarca mühendis TESKON 2023’ün organizasyonunda görev almıştır” dedi. Tesisat mühendisliğinin çok farklı alan ve disiplinlerinde çalışan mühendis ve teknik elemanları bir araya getiren kongrenin yüzlerce kişinin emeği, çabası ve dokunuşuyla şekillendiğine dikkat çeken İlkin Boz, “Bu sayının içine, çalışmalarımızı birlikte yürüttüğümüz üniversiteler, dernekler, kurum temsilcileri, çeşitli konularda katkı koyan meslektaşlarımızı ve TESKON SODEX fuarına katılacak firma yetkililerini kattığımızda bu oluşumdaki büyük emek ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bu akşam gerçekleşecek ve tüm katılımcılarımıza açık organize edilen kokteylimiz vasıtasıyla da, katılımcılarımızı bir araya getirerek görüş alışverişinde bulunabilecekleri bir ortam sağlamaya çalıştık” dedi.

Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar ise konuşmasında şunları söyledi:

“Uzun bir aradan sonra tekrar bir araya geldiğimiz için mutluyuz. Bu yıl da fuarımızda binlerce sektör profesyonelini ağırlamayı ve iklimlendirme sektörünün geleceğine ışık tutmayı ümit ediyoruz” dedi. Ege Bölgesi’nin en güçlü fuarlarından birisi olan teskon+SODEX’i bu yıl da ağırlıklı olarak makine mühendisleri, teknisyenler, akademisyenler, öğrenciler ve mühendislerin ziyaret etmesi beklenirken fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Annika Klar, ”Ege Bölgesi gelişmiş liman ve lojistik altyapısı ve ticaret odaklı yapısıyla son yıllarda öne çıkıyor. İklimlendirme sektöründe yer alan hem ulusal hem de uluslararası şirketler de yatırımlarını bu bölgede giderek yoğunlaştırmaya başladı son yıllarda. Biz de teskon+SODEX’le başta İzmir’den Aydın’a, Denizli’den Manisa’ya kadar Ege Bölgesi’nin tüm şehirlerinden olmak üzere; ülkemizin dört bir yanından iklimlendirme sektörünün en değerli temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Burada imalatçı, projeci, tasarımcı, uygulamacı gibi bütün oyunculara ev sahipliği yapıyoruz. Hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin fuarı en verimli şekilde geçirebilmeleri için yoğun çaba gösteriyoruz. Fuarımızda bu yıl da yenilenebilir enerji sistemleri, brülörler, tesisat sistem ve elemanları, kazanlar,  bataryalar, düşük karbon salınımı olan cihazlar, ısıtma sistemleri ve yalıtım ürünleri gibi Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa ve Vana sektörlerinin öne çıkan ürün grupları ve en yeni teknolojileri yerini alacak. Sektör profesyonelleri son gelişmeleri takip etme fırsatı yakalayacak.”

Açılışta konuşan bir diğer isim olan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Köroğlu Isın ise, iklim krizinin dünya genelinde karşı karşıya olunan en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, “İklim krizi aşırı hava koşulları, su kıtlığı, deniz seviyelerinde yükselme ve diğer birçok etkiyle birlikte insanlığın geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Makine mühendisliği, iklim kriziyle mücadelede en önemli rolü üstleniyor. Çalışmaları arasında önde gelen enerjinin etkin yönetilmesi, yenilenebilir enerji kullanımı, temiz su kaynaklarına ulaşım, araç emisyonları, atık yönetimi ve atık geri dönüştürme gibi konular ile yaşanabilir ortamlar önermekte, dünya genelinde yaşanan sorunlara çözümler sunulmaktadır” dedi. Türkiye’nin rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerjisi gibi temiz enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Nermin Köroğlu Isın, ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları açısından cennet kabul edilen 3 ülkeden biri konumunda yer aldığını belirtti.

Kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen kentleşmenin bölgesel planlanması gerektiğini söyleyen Nermin Köroğlu Isın, “Otoparkıyla, yeşil alanıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarını merkezi bir konumda tasarlayarak, adım adım ilerlenmesi gerekiyor. Bölge bir bütün olarak ele alınmalı ve enerji doğru kullanılmalıdır. Bu safhada makine mühendislerine çok iş düşüyor. Yatırımcıyı bu konuda bilgilendirmek ve doğru yönlendirmek bizlerin görevi. Güneş, rüzgar, su ve toprak enerjisinin kullanılması değerlendirilip, uygun bulunduğu taktirde ısrarcı olunmalı. Mümkün olduğunca yaşanabilir, enerjisini kendi üreten, atık yönetimi yapan kentler tasarlamaya özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Isın’ın ardından söz alan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise pandemi döneminde de toplumsal sorumluluk bilinciyle, tesisat sistemleri ile taze ve temiz havanın önemine dikkat çektiklerini belirterek, “Dünyada bu konudaki ilk çalışmalar arasında yer aldık. Bu alanda ülkemizdeki mühendislik seviyesinin, bilgi birikiminin çok iyi bir yerde olduğunu görmüş olduk ve burada bilgiyi ortaklaştırmanın, beraber üreterek bileşke bilgiyi ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşadık. Gene böyle bir mutluluğu yaşadığımız bir çalışma, Mekanik Tesisat Şartnamesi oldu. Meslektaşlarımız hiçbir karşılık beklemeden, evlerinden işlerinden ayırdıkları zamanla bu bilgiyi kamunun kullanımına sundular” dedi.

Odamızın tesisat/mekanik tesisat alanındaki çalışmalara özel bir ağırlık verdiğini ve sektöre öncülük ettiğini ifade eden Yunus Yener, “Odamızın en önemli görevlerinden birisi bu ve benzeri teknik mevzuat ve normlar oluşturmak için platformlar oluşturmak, bilginin ortaklaştırılmasını ve kamuoyuna mal edilmesini sağlamaktır. Kâr amacı gütmeyen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu kimliğiyle Odamız, mevzuatın, normların halkın ve kamunun yararına bilimsel bilginin, teknik gerekliliklere uygun ürünlerin çıkmasına hizmet eder” dedi. Bu çerçevede ve her defasında büyüyerek, akademik yapıların ve tesisat sektörünün bilgi ve teknoloji paylaşım merkezine dönüşen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri’nin meslektaş birlikteliğinin ve sektörel katılımın zirvesi olduğuna dikkat çeken Yunus Yener, “Bu nedenle kongremizin 30 yıldır süreklilik içinde ulaştığı büyük boyutu tüm katılımcılarla birlikte paylaşmaktan dolayı mutluyuz. 30 yıldan bu yana tesisat mühendisliği alanındaki bütün gelişmeleri ele alan kongremiz, yine kapsamlı bir program ve dolu dolu bir içerikle toplanmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

Isıtma, soğutma, havalandırma, klima, tesisat sistem ve elemanlarından oluşan iklimlendirme sektörünün mevcut durumuna ilişkin bilgi de veren Yener, “Sektörün yaklaşık olarak yüzde 80-83’ünün KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluştuğunu görüyoruz. Miktar ve GSMH içindeki oranlarda görülen artışın önemli kısmı devlet tarafından karşılanmasına rağmen Ar-Ge ve inovasyon altyapısının yeterince gelişmemiş olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaşma ve patent sayısındaki düşük düzey, kayıt dışı oranının yüksek olması, haksız rekabet, üniversite-sanayi işbirliğinin ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün başlıca sorunları arasındadır” ifadelerini kullandı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise konuşmasında, bu yıl “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” temasıyla Ali Metin Duruk’un anısına adadıkları kongrenin 30 yıldır başarıyla sürdüğüne vurgu yaptı. Tesisat mühendisliğinin, makine mühendisliğinin temel disiplinlerinden biri olduğunu belirten Emin Koramaz, sektörün cihaz, malzeme, ekipman üretimi ve taahhüt uygulamalarıyla birlikte ciddi bir pazarı oluşturduğuna dikkat çekti. Sektörde ürün tasarımından imalata, satış hizmetlerine, kullanım alanlarına ilişkin projelendirme hizmetlerine, cihaz ve sistemlerin montaj, işletmeye alma, test, kontrol, kabul, işletme ve bakım aşamalarına kadar sürecin her noktasında makine mühendislerinin görev yaptığını ifade eden Emin Koramaz, “Dolayısıyla sektörün geliştirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır. Sektörün sorunlarının tespiti, çözümlerinin ne olabileceğinin her yönüyle tartışıldığı kongrelerimiz sayesinde, bu ülkede tesisat mühendisliği kavramı anlamlı bir yere oturmuş, görünür, bilinir bir aşamaya gelmiştir” dedi.

Kongrelerde üretilen, paylaşılan bilgi ve teknolojinin, 30 yıldır meslek alanının ve sektörün gelişmesine, halkın daha sağlıklı, planlı, güvenli, temiz mekânlar ve kentlerde yaşamasına hizmet ettiğini vurgulayan Emin Koramaz, “Kongrelerimizde sunulan bildiriler, yapılan kurslar, seminerler, atölyeler ile tesisat mühendisliği alanında bilgiler, tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir olmaktadır. Tesisat kongrelerimizin temel amacı tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktır. Tesisat mühendisliği ve etkileşim içinde olan diğer alanlarda, yeni bilgi ve teknolojinin paylaşılması, yaygınlaşması; tesisat mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sunulması ve tartışılması bu kongrelerimizin hedefleri arasındadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tören, konuşmacılar ve sektör derneklerinden temsilciler tarafından fuarın açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi.

15. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve teskon+SODEX Fuarı, 29 Nisan Cumartesi gününe kadar Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde devam edecek.