7. ÜNİVERSİTELERARASI BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ VE YARIŞMASI (21 HAZİRAN 2017)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Haziran 2017

Şubemiz tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Bitirme Projeleri Yarışması ve Sergisi’nde öğrenciler, öğrenim hayatlarında edindikleri mesleki bilgi birikimlerini sergileme fırsatı buldular.

Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi İzmir Salonu`nda yedinci kez gerçekleşen etkinlikte İzmir ve Manisa`daki üniversitelerin Makina Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümleri`nden bu yıl mezun olan öğrencilerin 3 boyutlu yazıcıdan arama-kurtarma robotuna 39 ayrı bitirme projesi sergilenirken, projeler akademisyenlerden, sanayicilerden ve Şubemiz Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Proje sergisi, gün boyu ziyaret edilebilirken, jüri üyeleri projeleri inceleyerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı. 

Yarışmanın kazananlarının açıklandığı ödül töreninde bir konuşma yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, düzenlenen sergi ve yarışmanın, Odamızın ‘ulusal sanayinin gelişmesi için çalışma` ilkesinin bir gereği olduğunu ifade ederek, "Umuyoruz ki sergimiz ve yarışmamız, ülkemizin sanayileşme ve kalkınma yolunda en önemli ihtiyaçlarından olan üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine kayda değer katkılarda bulunur. Bunun gerçekleşmesi, aynı zamanda Şubemizin çabalarının boşa gitmediğinin bir göstergesi olacak ve bize onu verecektir" diye konuştu.

Ermin`in konuşmasının ardından yarışmada dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi. Yarışmada, Makina Mühendisliği Bölümleri arasında "Kırık Sonrası Bilek Rehabilitasyonu Cihazı" projesiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Bölümleri arasında ise "Yıllık Üretim Planlaması ve Karar Destek Sistemi" projesiyle Yaşar Üniversitesi öğrencileri birinciliği kazandı. 

MAKİNA, MEKATRONİK, ENERJİ SİSTEMLERİ, ENDÜSTRİ VE ENDÜSTRİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BİTİRME PROJELERİ ÖDÜL DAĞILIMI AŞAĞIDAKİ GİBİ GERÇEKLEŞMİŞTİR.

MAKİNA, MEKATRONİK/ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖDÜLLERİ

DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
1.‘LİK Anılcan Ulu, Ferhat Yaşar, Kenan Kaan Yetil, Kutay Çikoğlu, Melis Dilruba Yılmaz, Sedat Tarhan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü  Kırık Sonrası Bilek Rehabilitasyonu Cihazı
 

Her gün onlarca, belki de daha fazla insan kolunun ya da elinin kırılması ya da çatlamasıyla karşı karşıya kalıyor. Böyle durumlarda yaş gruplarına göre değişmekle birlikte en az 3 haftalık kolun alçıya alınması yoluyla gerçekleştirilen bir tedavi süreci başlıyor. Bu sürecin sonunda kol alçıdan kırığın ya da çatlağın kaynamasıyla çıkıyor. Alçıdan çıkan kol rahatsızlık öncesine göre hareket kabiliyeti kısıtlanmış ve kas bakımından zayıflamış durumda bulunuyor. Bu noktadan itibaren tedavi sürecinde üzerine odaklanılan bölgeler kırığın olduğu bölgelerden ziyade, kırığın ya da çatlağın kaynaması sırasında hareketsiz kalan eklemler ve ilgili kas grupları oluyor. Bu tarz tedavilerden en ağır hasarla çıkan bölgelerden biri de üç farklı hareketin gözlemlenebildiği, insanların yokluğunda birçok sorunla yüz yüze geleceği bilektir.

Gelişen teknolojiyle beraber birçok alanda olduğu gibi rehabilitasyon alanında da belirli gelişmeler yaşanmıştır. Dünyada günden güne tek vücut haline gelen rehabilitasyon ve teknolojinin, ülkemizde de birbirine olabildiğince yaklaştırılmasına ihtiyaç vardır.

Bu projenin amacı temel bilek hareketlerini yaparak hastanın eski hareket aralığını kazandıracak ve ilgili kasları güçlendirecek bir robot tasarlamaktı. Bahsedilen hareketler Pronasyon-Supinasyon, Abdüksiyon-Addüksiyon ve Fleksiyon-Ekstansiyondur. Proje kapsamında mekanizma tasarlandı, kontrol sistemi geliştirildi, gerekli parçalar üretildi ve montaj işlemi yapıldı. Son olarak da gerekli testler yapıldı.


DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
2.‘LİK Ecem Sert, İltan Giray Polat, Sancar Akbaşak, Yusufcan Tezel, Cengiz Jamal, Cihan Özdemir, Durukan Dönmez İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü  Keçi / Arama ve Kurtarma Görevleri İçin Kamera Sistemli Mobil Robot
 

KEÇİ, engebeli arazide arama kurtarma görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, video aktarım sistemine sahip altı tekerlekli ‘rocker-double lambda süspansiyon mekanizmasından oluşan mobil robot projesidir. KEÇİ’nin asıl amacı; insanlar için tehlikeli ve riskli olabilecek ortamlarda insanların yerini alarak video transferi yardımıyla arama operasyonları gerçekleştirmektir. 


DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
3.‘LÜK Alp Emre Yaşar, Mahmut Taşar İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Konuşma Dilini İşaret Diline Tercümede Kullanılacak Bir Robotik Sistemin Geliştirilmesi

 

İletişim iki ünite arasındaki mesaj alış verişidir. Tarih boyunca insanlar çeşitli işaretler, sesler çıkararak resim çizerek birbirleriyle iletişim kurmaya çalışıyorlardı.İnsanlar arasındaki iletişimin artması sembollerle temsil edilen sembolik, resmi bir araç olan dil kavramını ortaya koymuştur.

Robotik endüstrisi katlanarak büyüyor, insan hayatını kolaylaştırmak için yeni teknolojik olaylar düzenleniyor. İşitme engelli insanlar iyi tanınmış bir konumdadır. Bu insanlarla iletişim kolay değildir.

Dünya genelinde 360 milyon insan işitme engellidir ve bunların 32 milyonu çocuk. Bu dünya nüfusunun yaklaşık% 5,3'ü. İşitme kaybının başlıca olumsuzluklarından birisi kişinin başkalarıyla iletişim kurma zorluğudur. Ve gözlendiği gibi çok az insan işaret dili konuşabilir. Bu proje, işitme engelli kişilerin işaret dili konuşamayan kişilerle iletişim kurmasını sağlamaktadır.

Her ülkenin bir veya daha fazla işaret dili vardır, ancak farklı işaret dili aynı dil köklerini, konuşulan dillerin yaptığı gibi paylaşabilir. İşaret dili, panteom veya çevredeki konuşulan dili temsil eden basit bir hareket kodu değildir. Uluslararası bir dil değildir, küçük bir çocuğa farklı, bir yetişkine farklı kullanılır. Bu proje farklı işaret dili konuşan insanların birbirlerini anlamalarını sağlamaya yardımcı olmaktadır. Geliştirme olarak robota yeni kelimeler ve farklı işaret dilleri yüklenebilir.

 
ENDÜSTRİ/ENDÜSTRİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖDÜLLERİ

DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
1.‘LİK Cansın Bayar, Emre Bulut, Oytun Cevre, Elay Gülleroğlu, Elif Dolmen Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yıllık Üretim Planlaması ve Karar Destek Sistemi
 
Bu projede bir sigara üreticisi olan Philsa fabrikasının üretim planlama problemi incelenmiştir. Çalışmanın amacı manuel olarak oluşturulan üretim planlamasında oluşabilecek zaman kaybını önleyen, her ürün (SKU) için ürünlerin stokta kalma süresini en az ve makinaların üretim kapasitelerini en fazla seviyeye getiren bir karar destek sistemi oluşturmaktır. Problem matematiksel olarak modellendikten sonra IBM ILOG CPLEX kullanılarak çözülmüştür. Üretim planlama ve çok amaçlı eniyileme hakkında yapılan araştırmalar sonucunda problemin çözümü için bir dekompozisyon (ayrıştırma) metodu uygulanmıştır. Proje sonunda fabrikadaki farklı senaryolara uyumlu şekilde eniyi üretim planını otomatik olarak sağlayan bir karar destek sistemi oluşturulmuştur.

DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
2.‘LİK Atacan Peker, Ezgi Acar, Zeynep Gürmen, Efe Kenan Keskiner, Hazel Puza Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Denizyolu Taşımacılığında Filo Dağıtımı ve Hız Optimizasyonu
 
Bu projede, layner taşımacılık firmaları için önem taşıyan filo dağıtımı ve hız optimizasyonu problemleri ele alınmıştır. Arkas Line için toplam maliyeti minimize etmek ve gemilerin kapasite kullanım oranını maksimize etmek için filodaki mevcut gemilerin uygun servislere atanmasını sağlayan ve atanan her gemi için en uygun hız değerini bulan matematiksel model geliştirilmiştir. Oluşturulan matematiksel model, daha az veriye sahip bir problem için çözülerek kontrol edilmiş ve bu sayede modelin doğruluğu ve geçerliliği onaylanmıştır. Yakıt tüketim maliyetlerini, limanlarda ödenen ek taşıma giderlerini (disbarko) hesaplayan, sefer süresine bağlı olarak gemilerin limanlar arası hangi hızlarla seyretmesi gerektiğini gösteren bir Karar Destek Sistemi geliştirilmiştir.

DERECE KAZANAN İSİMLER ÜNİVERSİTE PROJE ADI
3.‘LÜK

Ceren Güngör, Ela Mutlum, Cansın Kayserili, Ali Galip Matlar, Can Şensu

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Montaj Hattı Dengeleme Problemi

Bu projede, beyaz eşya üreticisi olan Whirlpool-Indesit şirketindeki montaj hattı dengeleme problemi üzerine yoğunlaşılmıştır. Projenin amacı, istasyon sayısını azaltarak ve toplam iş yüklerini dengeleyerek, üretilen ürün adedini değiştirmeden işçi maliyetlerini azaltmaktır. İhtiyaç duyulan bütün operasyon süreleri Metod Zaman Ölçümü (MTM) tekniğine bağlı olarak hesaplanmıştır. Problem tanımı temel alınarak matematiksel model oluşturulmuştur. Modelden alınan çıktıların, sezgisel yöntem ile desteklenmesiyle çözüme ulaşılmıştır. Geliştirilen çözüm yöntemlerinin kullanılabilir olması için karar destek sistemi tasarlanmıştır. Oluşturulan karar destek sisteminin, projenin çerçevesinde olmayan diğer montaj hatlarına da katkıda bulunacağı öngörülmektedir.