İŞ CİNAYETLERİ, PERİYODİK KONTROL VE DENETİMLE ÖNLENEBİLİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Mart 2018

Aliağa'da 9 Mart 2018 tarihinde meydana gelen ve iki işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin Şubemiz Yönetim Kurulu tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Çalışma yaşamının en önemli sorunlarından biri olan iş cinayetleri can almaya devam ediyor. Basit tedbirlerle önlenebilecek bu cinayetlerin son örneğine maalesef 9 Mart Cuma günü Aliağa’da bulunan bir demir çelik fabrikasında şahit olduk. Fabrikada çalışan iki işçi, vinç kancasının kopması sonucunda tonlarca yükün altında kalarak yaşamlarını yitirdiler. Söz konusu iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerine Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak başsağlığı diliyoruz.

Aliağa’da meydana gelen iş cinayeti, çalışma yaşamında denetimsizlik ve tedbirsizliğin nasıl sonuçlar doğurabileceğinin acı örneklerinden biri daha oldu. Fabrikada kullanılan ve kazaya neden olan vincin, yönetmelikler gereği 3 ayda bir yapılması gereken periyodik kontrollerinin düzenli yapılıp yapılmadığı meçhul iken, alınan bilgiye göre vinçte kapasite fazlası yükü, dolayısıyla böylesi kazaları engelleyecek olan kapasite sınırlayıcı da bulunmuyordu. Yani bu hali ile ilgili kaldırma makinesinin periyodik kontrolünün yapılması halinde cihaz geçer not almayacak, kullanılamayacak ya da kapasite sınırlayıcı ile kullanılarak kazanın önüne geçilecekti. İki işçinin ölümü bu nedenle kaza değil, göz göre göre gelen bir cinayettir.

Yaşanan olay, üretim alanında gerçekleştirilen periyodik kontrollerin ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Üretimde kullanılan makine ve cihazların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak, böylece iş cinayetlerinin önüne geçmek, makinelerin daha uzun ömürlü kullanımına katkı sunmak, üretimde verimliliği arttırmak için periyodik kontrolleri mutlaka yapılmalıdır. Ancak bu şekilde, yani sürekli bakım ve periyodik kontroller sayesinde olası iş cinayetleri önlenebilir, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerekleri yerine getirilebilir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, tüm sanayi kuruluşlarına işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda duyarlı olma, makine ve cihazlarının periyodik kontrollerini zamanında ve sağlıklı yaptırma, ilgili kamu kurumlarına da işletmelerde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nca getirilen yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği konusunda denetimleri hassasiyetle yapma çağrısında bulunuyoruz.

TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ