IX. ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Ekim 2018

Odamız ve Elektrik Mühendisleri Odası adına Şubemiz ve EMO İzmir Şubesi yürütücülüğünde düzenlenen IX. Asansör Sempozyumu ve Sergisi başladı.

"Tasarım ve Teknoloji"  temasıyla bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Asansör Sempozyumu ve Sergisi, Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen açılış etkinliği ile başladı. Etkinlik açılışında ilk olarak Şubemiz Ritim Topluluğu kısa bir gösteri sundu. Ardından etkinliğin açılış konuşmasını Şubemiz Başkanı Yüksel Yaşartekin yaptı. Yaşartekin, konuşmasında sempozyum programına ilişkin bilgilendirmede bulunurken, “Sempozyumumuzda, öncelikle ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri irdeleyerek, yasal düzenlemelerin ve standartların etkilerini tartışmayı hedefliyoruz. Bu etkinlik ile ülkemizde sayısı 800 bini aşan asansörlere ilişkin, ilgili sektörde üretim ve üretim sonrası süreçlerde yaşanan sorunlar ve bunların çözüm önerileri ortaya konulacaktır” dedi. Yaşartekin’in ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, asansör alanında mühendisliğin önemine dikkat çekerek, sektörde mühendis emeği oranı artırılmadan, planlı, sağlıklı, güvenli, teknolojik, standartlara uygun üretim yapılamayacağını vurguladı. Uğurlu, “Dünya pazarını elinde tutan çok uluslu şirketler ile rekabet etmek için, mühendis odaklı bir sektör yaratmak, teknolojik gelişimleri takip edip, Ar-Ge çalışmalarına önem vermek zorundayız. Bu alandaki yetişmiş iyi eğitimli işgücümüz aynı zamanda Ar-Ge yapacak, teknoloji geliştirecek niteliktedir” diye konuştu. Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de, Odamızın, iletim teknolojileri kapsamındaki asansörlere ilişkin iyileştirici ve geliştirici çalışmalar yapmayı önemli görevlerinden biri olarak gördüğünü ifade ederken, “Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan süreç, bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alandır. Bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği Odalarca belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir” dedi. Odamızın asansör alanındaki çalışmalarına dair bilgi veren Yener, “A tipi muayene kuruluşu olarak asansör periyodik kontrollerinde görev alan Odamız, konuyla ilgili gerekli eğitimleri ve vasıflandırma süreçlerini tamamlanmış 278 mühendis ile bu süreci yürütürken, periyodik kontrollere başladığımız günden bu yana bu sayının katbekat fazlası mühendisi sektöre kazandırmış bulunmaktadır. Odamızın yaptığı kontrollerde; 2012 yılında asansörlerin yüzde 79’u, 2013 yılında yüzde 63,30’u, 2014 yılında yüzde 52’si, 2015 yılında yüzde 41’i; 2016 yılında yüzde 40,2’si, 2017 yılında yüzde 22,5’i, 2018 yılı ilk sekiz ayı itibarıyla da yüzde 28’inin kullanımı sakıncalı bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, asansör alanında kamusal denetimin zorunlu olduğuna dikkat çekerken, “Mühendislik alanlarındaki denetimsizlik hem hizmet üretimini gerçekleştirenlerin hem de üretilen hizmetten yararlanan insanların can ve mal güvenliklerinin tehlikeye atılması anlamına gelmektedir. Ancak bu süreç mühendisleri dışlayan şirketleşmelere açılmıştır” dedi.

Açılışta son konuşmayı yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, bilim ve teknolojiye hâkim ülkelerin dünyaya da egemen olduğu bir dönemden geçildiğini belirterek, tasarım ve teknoloji alanında gelişmek doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarına ve yerli üretime daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Mevcut ekonomik krize de değinen Koramaz, “Krizden çıkış, emperyalist güçlerin, uluslararası tekellerin, çok uluslu şirketlerin isteklerine boyun eğmekle değil, halkın genel çıkarını gözeten, emekten yana kamucu bir anlayışı hayata geçirmekle mümkündür” dedi. Krizi çıkaranların, krizin faturasını emekçilere ödetmeye çalıştığına dikkat çeken Koramaz, “Bizler tabii ki buna karşı duracağız. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin krize karşı başlattığı kampanyaya tüm toplumsal kesimlerden destek talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından oda ve sektör temsilcileri tarafından açılış kurdelesi kesilirken, daha sonra sergi alanı gezildi.

IX. Asansör Sempozyumu ve Sergisi, 18-20 Ekim 2018 tarihleri arasında MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde devam edecek.