ODAMIZ LABORATUVARI KALMEM, RÜZGÂR ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN HİZMETİNDE

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Ekim 2018

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında, rüzgâr enerjisine dayalı önlisans başvurularında EPDK’ya sunulan Rüzgâr Ölçüm İstasyonu Kurulum Raporu (Ek-3) ve Rüzgâr Ölçüm Sonuç Raporu (Ek-4) Odamız laboratuvarınca onaylanmaya başladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kalibrasyon Laboratuvarı ve Metroloji Eğitim Merkezi-MMO KALMEM, teknik alt yapısı ve alanında uzman kadrosuyla çeşitli sektörlerin yanı sıra rüzgâr enerjisi sektörüne yönelik çözümler üretmektedir.

2016 yılında kendi bünyesinde tasarlayıp ürettiği %100 yerli olan rüzgâr tünelini devreye alan merkezimiz, kepçeli anemometrelerin kalibrasyonunu akreditasyon kapsamı dâhilinde IEC 61400-12-1 Ed.2’ye uygun olarak gerçekleştiren Türkiye’deki tek kurum olma niteliğine sahip olmuştur. Ek olarak, Rüzgâr ve Güneş Ölçüm İstasyonlarında kullanılan basınç, sıcaklık, nem, rüzgâr yönü ve rüzgâr hız sensörlerinin tamamının kalibrasyonu, Odamız merkezi tarafından akredite olarak uluslararası eşdeğer nitelikte gerçekleştirilmektedir.

2017 yılının Aralık ayında TÜRKAK tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda IEC 61400-12-1 Ed.2 standardına uygun olarak “Kurulu veya Potansiyel Rüzgâr Türbin Sahalarında Rüzgâr Ölçümleri, Rüzgâr Ölçüm Verilerinin Düzenlenmesi, Analizi ve Değerlendirilmesi” kapsamında akredite olan MMO KALMEM, Rüzgâr Ölçüm İstasyonu Uygunluk Onay Raporu ve Meteorolojik Ölçüm Sonuç Raporunu uluslararası eşdeğer nitelikte TS EN ISO/IEC 17025 standardından akredite olarak hazırlayabilmektedir.

Merkezimiz, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde tarif edilen akredite kuruluş tanımının şartlarını yerine getirerek Rüzgâr Ölçüm İstasyonu Kurulum Raporu (Ek-3) ve Rüzgâr Ölçüm Sonuç Raporu (Ek-4) düzenleyip onaylayabilecek duruma ulaşmıştır.

Bu kapsamda 5 Eylül tarihinde EPDK Elektrik Piyasası Dairesi, Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Grup Başkanlığı’na bir ziyaret düzenleyen heyetimiz, ilgili akreditasyon faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaparak karşılıklı görüş paylaşımında bulunmuştur. Ayrıca, kuruldan alınan olumlu değerlendirme ile rüzgâr enerjisi sektöründe uzmanlık alanlarında katkılarını artırmak niyetinde olan Odamız, TÜREB resmi kurum üyeliği başvuru yapmıştır. Tüm bu faaliyetlerimizi rüzgâr enerjisi sektörüne tanıtacağımız ve 5-6 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’ndeki (TÜREK 2018) standımıza, tüm sektör uzmanlarını bekleriz.