YANGIN KAYNAKLI ZARARIN BÜYÜMEMESİ, KAMUSAL DENETİMLE SAĞLANABİLİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

31 Temmuz 2018

Şubemiz Yönetim Kurulu tarafından, son bir ayda İzmir'de meydana gelen fabrika yangınlarının ardından, fabrikalardaki yangın tedbirlerine dair yapılması gereken düzenlemelere ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

YANGIN KAYNAKLI ZARARIN BÜYÜMEMESİ, KAMUSAL DENETİMLE SAĞLANABİLİR

Son zamanlarda ilimizde bulunan iki fabrikada çıkan yangınlar, her ne kadar can kaybına mal olmasa da ciddi bir maddi zarar ve tahribat ortaya çıkarmıştır.

Bu yangınlar ile sanayi bölgelerinde yangın tedbirleri konusunda ciddi bir denetimsizlik olduğu tekrardan ortaya çıkmıştır. Endüstriyel yapılar için Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ve ilgili standartlarda teknik önlem ve söndürme yöntemleri zorunluluk olarak var olmasına rağmen, ne yazık ki bu zorunluluklar yapılarda uygulanmamaktadır. Bu olayların gerçekleşmesi de, bu zorunlulukların yerine getirilmemesinden ve denetlenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Yangın önleme ve söndürme projelerinin teknik ve bağımsız kurumlar tarafından denetlenmemesi, beraberinde yangına karşı savunmasız yapıların varlığını getirmektedir. Hâlbuki her zaman belirttiğimiz gibi yangınlar, üzerinde durulması gereken ve ciddi can ve mal kayıplarına sebep olan başlıca olaylardandır.

İzmir’de son üç haftada meydana gelen iki yangından bu sonuçları çıkartmamız o kadar da zor değildir. Biri mobilya, bir diğeri tekstil fabrikasında meydana gelen iki yangında da binalar ciddi hasar almış ve sadece itfaiyenin olay yerine intikal etmesiyle yangına müdahale edilebilmiştir. Ancak bu yapıların tehlike sınıfları göz önüne alındığında ciddi önlemlerin alınması gerektiğini görüyoruz. Öncelikle yapıların, yönetmelik ve standartlara uygun bir yangın projesinin hazırlanıp tarafımızca denetlenmesi gerekirken, bu zorunluluğun kaldırılmış olması, bu tür ihmallerin önünü en başından açmaktadır. Sonrasında ise bağımsız kuruluşlar tarafından denetlemesi yapılmayan bu sistemler bir yangın esnasında küle dönüşmektedir.

Yukarıda da değindiğimiz üzere, yangın tesisatlarının periyodik kontrollerinin yılda en az bir defa bu alanda uzman mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir. Böylelikle çıkabilecek yangınlarda ilk müdahale ile yangınların büyümesinin, can ve mal kaybına neden olmasının önü kesilebilecektir.

Özetle, Odamızın sıklıkla belirttiği gibi bu tür yapılarda öncelikle uzman mühendisler tarafından bir yangın projesi hazırlanmalı, Odamız tarafından yangın projesinin teknik incelemesi yapıldıktan sonra tesisat kurulmalıdır. Ve son olarak da, yönetmelikte de belirtildiği üzere bu tesisatın yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yapılması sağlanmalıdır. MMO İzmir Şubesi olarak, bu konuda sorumluluğu olan kamu kurumlarını daha büyük felaketler yaşanmadan bu denetim mekanizmasının işlemesini sağlamaya davet ediyor, yangınlarda mağduriyet yaşayan kesimlere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU