YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNDE DENETİMSİZLİK, HAYATİ RİSKE NEDEN OLUYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Ekim 2018

Şubemiz Yönetim Kurulu, Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi'nde meydana gelen ve yangın söndürme sisteminden karbondioksit gazı sızmasından kaynaklanan kazaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bilindiği üzere dün (11 Ekim 2018) Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi’nin arşiv katında meydana gelen gaz sızıntısı sonucunda 29 yurttaşımız zehirlenerek sağlık kurumlarında tedavi altına alınmış, bu kişilerden biri maalesef yaşamını yitirmiştir. Öncelikle, yaşamını yitiren yurttaşımızın ailesine başsağlığı, kazadan etkilenen yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, söz konusu kaza, karbondioksitli söndürme sisteminin bakımı sırasında, sistemin kontrol dışında boşalması sonucunda meydana gelmiştir. Yaşanan kaza, yaşam alanlarımızda çok da farkında olunmayan ancak önem taşıyan bir riske ve bu riske karşı alınması gereken tedbirlere işaret etmiştir. 

Belirtmek isteriz ki, ilgili sistemde söndürücü madde olarak kullanılan karbondioksit gazının düşük miktarlarda da olsa solunması, insan yaşamını tehlikeye sokabilmektedir. Bu sebeple, bu sistemin ve muadillerinin, kullanımı ve bakımları sırasında sıkı güvenlik tedbirleri alınması gerekmektedir. Karbondioksit gazı ile çalışan söndürme sistemleri çok yüksek söndürme kabiliyetine sahiptir. Ancak diğer söndürme gazlarında olmayan bir şekilde, söndürme mahallinde insan olması halinde bu insanın yaşamını yitirmesine sebep olabilir. Bu nedenle, insanların bulunabileceği alanlarda kullanımı çok tercih edilmemektedir. Dolayısıyla, sistemin kullanıldığı yerlerde bakım-onarım ve müdahale durumları için ekstra güvenlik tedbirlerinin alınması zorunludur. Ayrıca, ilgili bakım-onarımı yapacak ve müdahalede bulunacak personelin yeterli teknik altyapıya sahip olmaları, bu sistemlerin sürekli kontrol altında tutulması ve yönetmelikle belirlenmiş gerekli zorunlu kontrollerinin yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, ilgili sistemlerin kurulmasında kullanılan ekipman özel onaylara tâbi tutulur.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, bu üzücü kaza vesilesiyle, kamusal denetimin ve çeşitli cihazların kullanımı konusundaki teknik eğitimlerin önemine bir kez daha dikkat çekiyor, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için yetkilileri gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU