MMO DAN ASANSÖR KAZASI AÇIKLAMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

İzmit Kent Konut 3.etap ta gerçekleşen Asansör kazası ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Şb.Başkan Vekili Vedat DEDEOĞLU yaptı.

Değerli basın mensupları;

 30 Ocak 2017 tarihinde İzmit Kent Konut 3.etap E7 blokta bulunan 11 duraklı 525 kg kapasiteli 7 kişilik insan asansöründe meydana gelen asansör kazası le ilgili şubemizce olay yerinde yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

  • Basında çıkan bazı haberlerde belirtildiği gibi Asansörün 9.kattan zemine çakılması şeklinde bir kaza oluşmadığı; Kamera kayıtları incelendiğinde 7 kişinin asansöre ellerindeki yüklerle girdiği dolayısıyla Olayın aşırı yük nedeniyle meydana geldiği kanaatine varılmıştır.
  • Aşırı yükten dolayı motor-makine bloğu üzerinde bulunan elektromekanik frenin kabini kat seviyesinde tutamadığı ve kabinin aşağı yönde kaymaya  başladığı , bunun üzerine başka bir emniyet sistemi olan paraşüt frenin devreye girerek olası bir yere çakılma olayını önlediği anlaşılmıştır.
  •  Ayrıca asansörün İzmit Belediyesi ile protokolü bulunan A tipi Muayene kuruluşu tarafından 2016 yılının Ekim ayında denetlendiği ve mavi etiketinin olduğu, Asansörün halihazırda çalışır ve hasarsız vaziyette olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.

    Kentimizde Yaşanan ve Ağır sonuçlar yaşanmamış olmasına sevindiğimiz bu olay Asansör Denetimleri konusuna bir kez daha dikkat çekilmesine vesile olmuştur.

Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol yönetmeliği uyarınca bina yöneticileri, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile yılda bir kez asansörlerin periyodik kontrollerini, ayda bir kere de TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan yetkili firmaya bakımını yaptırmaktan sorumludurlar. Yönetmelikte belirlenen kriterlere göre denetlenen asansörlere durumunu belirten (Kırmızı-Sarı—Mavi-Yeşil ) renkte etiket yapıştırılarak ilgili idarelere bildirilmektedir. Kırmızı etiketli asansörlerin 30 gün, sarı etiketli asansörlerin 60 gün, mavi etiketli asansörlerin 12 ay içerisinde uygunsuzluklarının giderilmesi şartı getirilmiştir. Aksi durumda ilgili idare tarafından mühürlenerek kullanım dışı bırakılmalı, bina yöneticileri tarafından da uygunsuzlukları giderilene kadar kırmızı, sarı etiketli asansörler kullanılmamalıdır.

 Bu konuda iki sorun yaşanmaktadır.

  • Belediyeler maalesef kırmızı ve sarı etiketli asansörlerin mühürlenmesi ile ilgili gerekli çalışmayı yapmamakta, kırmızı ve sarı etiketli asansörler çalışmaya ve tehlike saçmaya devam etmektedir.
  • Diğer bir sorunda her yıl asansör denetimi yapan firmaların işlerini uygun yapıp yapmadığı ile ilgili bakanlığın denetimi gerekmektedir.  Örneğin Geçen yıl yeşil etiket almış bir asansöre başka bir denetim firması tarafından yapılan bu yılki kontrolünde kırmızı veya sarı etiket verilmektedir.

 Bir kez daha uyarıyoruz..!

Denetimler konusunda meslek odaları devre dışı bırakılmamalı, tasarım ve uygulama süreçlerinde gerekli kontroller meslek odaları tarafından yapılmalıdır. Asansörlerin avan ve uygulama projelerine uygun olarak yapılması, denetleme ve yapı kullanımı izinlerini verme ve tescil alacak asansörlerin tescil öncesi kontrol yetkisi; Ticari kaygılar ve istismara açık bir alan olmaktan çıkarılmalı ve kamu kurumu niteliği bulunan meslek odalarımıza verilmelidir.

Asansörlerin bilimsel teknik esaslara ve yönetmeliklere göre "aylık bakım ve yıllık periyodik kontrollerinin" düzenli olarak yaptırılıp denetlenmesini sağlamak amacıyla yerel merkezi yönetimler, üniversiteler ve meslek odalarının koordineli çalışabilmesini sağlayacak yeni yasal düzenlemeler yapılması şarttır.

Herkesi üzen asansör kazalarının yaşanmaması için kaderci yaklaşımlardan vazgeçilmesi ve "kamusal denetim" in işletilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, asansör denetimlerinin yaptırılması gerektiğini ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

 Saygılarımızla; 

 TMMOB

 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

 KOCAELİ ŞUBESİ