ULUSLARARASI TANER YELKENCİ HUKUK VE DEVLET TEORİSİ SEMPOZYUMUNUN 6.CİSİ KOCAELİ'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Mayıs 2019

Eğitimsen Kocaeli Şubesi, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi, ve Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubemizin düzenleyicileri olduğu, “Devlet ve Hukuk Teorisi” alanında çalışan felsefeci Dr. Taner Yelkenci adına beş yıldır düzenlenen Uluslararası Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu'nun 6 cısı Mimarlar Odası Taş bina da gerçekleştirildi. 

*Devletin Siyasal ve Politik Krizi ve Kritiği 

*Uluslararası bağlamda devletin hukukun yeniden içerisi ve sınırları olarak mücadele

*Hukukun Krizi ve Kritiği" konularının paylaşılacağı 2 gün sürecek etkinliğin açılış konuşmalarında Makina Mühendisleri Odası Şb.Başkanımız Murat KÜREKCİ, Baro Kocaeli Şb Başkanı Bahar Gültekin CANDEMİR, ve destek veren kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak görüşlerini belirttiler.

 

MURAT KÜREKCİ  AÇILIŞ KONUŞMASI 

Değerli Misafirler,

Değerli Katılımcılar,

Bugün burada kelimenin tam anlamıyla, birkaç noktadan çok önemli bir sempozyumu gerçekleştirmek üzere bir araya geldik.

Öncelikle, aramızdan genç yaşta ayrılan değerli entelektüel dostumuz Taner Yelkenci’yi saygıyla yâd ediyorum. Taner Yelkenci’yi anarken, adına düzenlenen bu organizasyonla aynı zamanda, ortak dertlerimizin çözümüne de anlamlı bir katkı sunmuş oluyoruz. Yelkenci, hukuk ve devlet teorisi alanında çalışan dürüst ve yetenekli bir akademisyendi; hem ülkemizin hem de dünyamızın gidişatındaki kırılmaları anlamaya önem veren biriydi. Şunu diyebiliriz ki kayıplarımızın hayaleti, yaşamımızın haysiyetli kılınması açısından yol gösterici olmaya devam etmektedir. Onlara dair tuttuğumuz yas, böylece bizi daha çok ülkemizi ve dünyamızı anlamaya, toplum yararına çözümler üretmeye teşvik etmektedir.

“Taner Yelkenci 6. Uluslararası Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu”nun ikinci önemli noktası, Türkiye’nin ve dünyanın uzun zamandır içine girdiği kriz. Aslında yeni bin yılın içinde neredeyse her yerde, özelde de Türkiye’de, deyim yerindeyse “yeni bir ortaçağ”, “belirsizlik”, “kuraldışı kurallılık” şeklinde adlandırılan bir süreci yaşamaktayız. Çünkü kralın/monarkın/padişahın yetkisini sınırlandırmak, yaptıklarından dolayı monarkı da sorumlu tutmak adına başlayan girişimlerin vucut bulduğu hukuk devleti her yerde sorgulanır hale gelmiştir. Toplumsalın temsilini ve katılımını öngören, hukuki eşitliği gerektiren ve hem ulusal hem de uluslararası bir hukuki düzen arayan modern akıl, artık her yerde bir yığın uygulama ile güvenilirliğini, itibarını, anlamını yitirmiş görünmektedir. Son dönemlerin deyimi ile hukuk devleti iktidarlar karşısından topal ördek gibi günü kotarmak zorunda kalmaktadır. Bu yüzden bu sempozyumun her yıl yapılarak sürdürülüyor olması, Dünya’da ve Türkiye’de çıkan hukuki ve devletle ilgili sorunların teorik ve pratik olarak tartışılmasını değerli buluyoruz ve destekliyoruz.

Tekrar tüm katılımcılara ve tartışmacılara bu güzel ülkeyi ve dünyayı sorumlulukla kavramaya çalıştıkları için teşekkür ediyorum.

Ayrıca sempozyumun organizasyonunda emeği geçen herkese çabalarının sürekliliği için teşekkürlerimi sunuyorum.

Umuyorum verimli ve içerikli bir sempozyum gerçekleşir. Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyor, nice sempozyumlar da buluşmak üzere yola devam diyorum. 17 Mayıs 2019.

Murat KÜREKCİ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası

Kocaeli Şube Bşk.