SANAYİ VE TOPLUM’UN YEDİNCİ SAYISI YAYIMLANDI
TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın üç ayda bir çıkan yeni periyodik yayını Sanayi ve Toplum’un yedinci sayısı bugün yayımlandı.
Editör Anıl Aba, sunuş yazısında Sanayi ve Toplum’un dergileşme sürecine girdiğini belirtiyor ve bu sayının içeriğini özetliyor.
Dr. Oktay Küçükkiremitçi’nin makalesi ender bir çalışmanın bulgularını içeriyor. Küçükkiremitçi “Seçim Dönemleri İtibarıyla İllerin Gelirleri ve Siyasi Partilerin Oy Dağılımlarının Görünümü/2004–2009–2014–2019 Mahalli İdare Seçimlerine Yönelik Bir Değerlendirme” başlıklı makalesinde illerin kişi başına gelirleri ile siyasi partilerin oy dağılımları arasındaki ilişkiyi analiz ediyor.
Kimya Mühendisi Nilgün Ercan, “Enerjinin Karbondan Arındırılması ve Kritik Sorular” başlıklı makalesinde iklim değişikliği nedeniyle gündemde olan karbondan arındırma uygulamalarında enerji sektörünün merkezi bir yerde olmasından hareketle Net Sıfır hedefine yönelik oluşturulan senaryolar ve uygulamalarda kullanımı artacak olan hammaddelerin madencilik, saflaştırma ve işlenmesinin yaratacağı yeni çevre sorunları, atıklar, tedarik zincirleri, teknoloji ve finansman açısından ülkeler arasındaki eşitsizlikler, maliyetler, maliyetlerin ülke içinde kimler tarafından karşılanacağı gibi konulara değiniyor ve uzun vadeli, tümleşik bakış açısı ile planlı hareket etmenin önemini vurguluyor.
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da iklim değişikliği sorunlarını Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) 2024 Dijital Ekonomi Raporu üzerinden özetliyor. Dijital ekonomide elektrik kullanımı artışı, dijital kaynaklı atıklar, kritik mineraller ve gelişmekte olan ülkelerin konumu ile su tüketimindeki artışın küresel sera gazı salımı artışı ve iklim değişikliği üzerindeki etkilerinin vurgulandığı özette; daha döngüsel bir dijital ekonomiye kayışta dijitalleşmenin ekonomik ve çevresel etkilerini optimize etme ile iş olanakları ve istihdam yaratımını desteklemenin önemine, dijital ekonominin faydalarını maksimize zararlarını minimize etmek için küresel yönetişimden yararlanmak gerektiğine işaret ediliyor.
Prof. Dr. Özgür Orhangazi ise “Türkiye ekonomisinin havuz problemi” başlıklı makalede, Mehmet Şimşek’in göreve başlaması sonrası döviz açığı ve bu açığın kapatılması için uygulanan politikaları ele alıyor. Orhangazi, Türkiye kapitalizminin var olan üretim biçimi, verimlilik seviyesi ve uluslararası sisteme entegrasyonu itibarıyla net döviz kazanamadığını, ülkeye giren dövizin çıkanın altında olduğunu ve bu açığın sürekli olarak dış sermayeye yüksek kâr fırsatları sunarak geçici olarak kapatılmaya çalışıldığını vurguluyor.
Bu sayıdaki çeviri metni Prof. Dr. Richard Baldwin’in “Çin Dünyanın Üretimde Yegâne Süper Gücü: Bu Yükselişin Kabataslak Çizgileri” başlıklı makalesi. Baldwin Çin’in üretimdeki gücünün geniş ve derin sanayi temelleri sayesinde sürdürülebilir olduğunu belirtiyor.
Makina Mühendisi Yiğit Özgenç, “5 Soruda Yapay Zekâ” başlıklı makalesinde, yapay zekânın potansiyel tehlikeleri ve etik sorunlarına dair bir tartışma yapıyor; yapay zekâ neden bugün gündemde, hepimizin faydasına mı, veri ama kimin verisi, bizi işsiz bırakacak mı sorularını yanıtlıyor.
Bilgisayar Bilimleri Öğrencisi Cem Kozanoğlu, “Felsefeden Kopuk Bilim Olmamalı” başlıklı makalesinde etik ve toplumsal sorumluluk bilincinden yoksun teknolojik ilerleme yaklaşımlarına dikkat çekiyor ve sadece teknik becerilere değil, temel bilimler ile geniş felsefi ve tarihsel bilgiye sahip olmanın önemine vurgu yapıyor. Kozanoğlu felsefe ile bilimleri ayıran yaklaşımlara ve mevcut bilimler eğitiminin tamamen tekniğe dayandırılmasına karşı çıkıyor, sayısal bilimler eğitiminin içerisindeki felsefi soruna değiniyor, sosyal bilimlerle hiçbir temasın olmamasına, felsefe ve sosyal bilimlere dair büyük eğitim eksikliğinin yarattığı sorunlara işaret ediyor.
Sanayi ve Toplum’un pdf hali açıklamamızın ekinde sunulmaktadır.