ÇALIŞMA YAŞAMI EMEKÇİLERİN HAKLARINI TEMEL ALACAK BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMELİDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Oda Başkanı Yunus Yener, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişini anan ve selamlayan yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Çalışma Yaşamı Emekçilerin Haklarını  Temel Alacak Bir Şekilde Düzenlenmelidir

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişini 48. yılında anıyor ve haklarına sahip çıkan emekçileri selamlıyoruz.

1970 yılında dönemin iktidarı tarafından TBMM gündemine getirilen İş Yasası ve Sendikalar Yasası’nda değişiklikleri öngören tasarı DİSK’i, sendikal hakları ve temel işçi haklarını geriletmeyi amaçlıyordu. Söz konusu yasa tasarısına karşı 15–16 Haziran günlerinde Kocaeli ve İstanbul’da büyük bir işçi direnişi gerçekleşmişti. 168 fabrikadan 150 bin işçinin başlattığı direnişe şiddetle müdahale edilmesi sonucu üç işçi ve bir esnaf ölmüş, 200’den fazla işçi yaralanmış ve 16 Haziran günü sıkıyönetim ilan edilmişti. Yüzlerce işçi ve sendikacı sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmış, 5 binden fazla işçi işten atılmıştı. İki yıl sonra Anayasa Mahkemesi söz konusu değişiklikleri iptal etmişti ancak 12 Mart faşizmi döneminde sermaye çıkarları doğrultusunda yeterince düzenlenemeyen çalışma yaşamı, 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarının ardından 12 Eylül faşizmi tarafından yeniden biçimlendirilmiş, çalışanların aleyhine yapılan düzenlemeler bugünlere dek yoğunlaşarak sürmüştür.

Siyasi iktidar, 2003 yılından itibaren söz konusu emek düşmanı politikaları yoğunlaştırarak uygulamaktadır. İş Yasası değişikliği ile başlayan onlarca düzenleme, emekçilerin ücretlerini, üretim, hizmet ve yaşam koşullarını hep olumsuz yönde etkilemiştir. Esnek-güvencesiz istihdam biçimleri, taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırma yaygınlaşmıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri piyasaya açılmış, kamusal denetimin kaldırılmasına yönelik birçok düzenleme yapılmıştır. Bugün ağır çalışma koşullarını, sendikasızlaştırmayı, sigortasız, güvencesiz, düşük ücretlerle çalıştırmayı, grev yasaklarını, iş kazaları ve işçi cinayetlerini meşrulaştıran dinci-sermayeci yaklaşım çalışma yaşamını emekçilerin aydınlanma kanallarını kapatan laiklik düşmanı uygulamalar eşliğinde yeniden biçimlendirmektedir.

Odamız emekçilerin iş güvencesinin sağlanması, işsiz olmamak, aç ve yoksul olmamak, emeğinin karşılığını hakkıyla almak, eşit işe eşit ücret verilmesi, kıdem tazminatı hakkına dokunulmaması, iş kazaları ve iş cinayetlerinin “kader” olarak görülmeyip işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin tam olarak alınması, geçici-kiralık işçi olmamak, taşeron çalışmanın yasaklanması, yasal işgünü süresine uyulması ve çalışma saatlerinin düşürülmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, grev ve toplu sözleşme dâhil tüm sendikal hakların tanınması, OHAL’in kaldırılması, kamuya alımlarda adaletsizlik yapılmaması, cinsiyet ayrımcılığı yapılmaması, fabrikalarının satılmaması-kapatılmaması vb. istemlerini desteklemektedir.

Başta İş Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve sosyal güvenlik sistemi olmak üzere ilgili mevzuat bütün emekçileri kapsayacak şekilde ve bu haklı istemler temelinde yeniden düzenlenmelidir. Önümüzdeki 24 Haziran seçimlerinin bu yönde bir değişime de yol açması umuduyla oylarımızı cumhuriyet, demokrasi, eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve emekçilerin hakları yönünde kullanmalı ve oylarımıza sahip çıkmalıyız.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı

Yayına Giriş Tarihi

2018-06-14 01:30:00