1 MAYIS'TA ALANLARDA HAYIR'IN SESİ YANKILANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

1 Mayıs Birlik, Mücadele, Dayanışma Günü on binlerin katılımıyla alanlarda kutlandı. 2017 1 Mayıs’ı emekçilerin AKP faşizmine karşı direnişinin sembolü oldu. Mitinge referandumda YSK tarafından alınan kararların protestoları damga vurdu.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Çorlu, Diyarbakır, Eskişehir, Edirne, Kocaeli, Mersin, Malatya, Samsun gibi kentlerde alanlara çıkan emekçiler işsizliğe, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, kötü çalışma koşullarına, kıdem tazminatı kazanımlarına dokunulmasına, hukuksuz işten çıkarılmalara, OHAL ve KHK’lara karşı taleplerini sloganlarla, taşıdıkları pankartlarla alanlardan dile getirdi.

Ankara, İstanbul ve İzmir'de pankart ve dövizler polis kontrolünden geçirilerek alanlara sokulabildi.

Ankara

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, ATO ve ASMMO, “Emeğin yok sayılmasına, demokrasinin gasp edilmesine karşı ‘Hayır daha bitmedi’ demek için Kolej Meydanı’ndaydı. Miting tertip komitesi adına DİSK'ten Tayfun Görgün bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmada “Bu gün burada, 1 Mayıs’ımızı, daha bir umutla, daha bir azimle kutluyoruz. Umutluyuz. Çünkü, 16 Nisan da ‘Hayır’ dedik ve kazandık. Azimliyiz. Çünkü, bunca baskı ve zulüm karşısında diz çökmedik. Tek adam rejimine de boyun eğmeyeceğiz. AKP İktidarının 7 Haziran yenilgisinden sonra meydanların kana bulanmasını, kentlerin yıkılmasını, Suruç’ta,  Ankara Garı önünde ve birçok yerde bombalarla katledilen insanlarımızı unutmadık, unutturmayacağız.

Onlar “değişiklik onaylandı” diyorlar. Bizler “Hayır” diyoruz. İlan edilen bu sonuç doğru ve meşru değildir. Bu seçim mühürsüzdür, hukuka aykırıdır, demokratik ve meşru değildir diyoruz. Bunun içindir ki, Hayırlarımıza, irademize sahip çıkıyoruz. Ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin “Kaçak Saray’dan Referandum kaçırmaya Hayır” yazılı pankart “sakıncalı” bulunarak alana alınmadı. Üzerinde “OHAL’e ve  KHK’lara ihraçlara teslim olmadık” yazılı pankartta OHAL ve KHK yazıları nedeniyle yine “sakıncalı” bulunarak alına alınmadı. Eylemciler de bunun üzerine pankarttan OHAL ve KHK kısmını kesip çıkararak alana girdi.

Mitingde sık sık “Yaşasın 1 Mayıs”, “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. 

İstanbul

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde 10.30'da Marmara Forum önünde toplanan kitle Bakırköy Halk Pazarı’na yürüdü.

Binlerce emekçinin katıldığı 1 Mayıs Mitinginde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın yaptığı konuşma şöyle;

"Hepinizi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına 1 Mayıs coşkusu ile, sevgiyle, dostlukla selamlıyorum.

1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma günümüzü kutluyorum.,

Bugün, 1 Mayıs mücadele güç ve ruhunu, geçmiş on yıllardan geleceğe taşımak için buradayız.

Bizleri emekçileri, mücadele azmimizden vazgeçiremedikleri, yıldıramadıkları ve asla yıldıramayacakları için buradayız.

Emeğimize, doğamıza, barışa, demokrasiye, laikliğe, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmak için buradayız.

Ülkemizin kan gölüne çevrilmesine,

Kamuda, okullarda, üniversitelerde yapılan hukuk dışı kıyımlara,

Sürekli olağanüstü hale; sürekli baskı, zorbalık ve şiddete,

HAYIR DEMEK için buradayız.

Bu yılın 1 Mayıs’ının, 16 Nisan referandumunun hemen ardından geldiği için özel bir anlamı bulunuyor.

Emekçilerin uluslararası birlik, mücadele, dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı, referandumdaki HAYIR’larımızın ardından kutluyoruz.

Bu 1 Mayıs, emekçilerin emek düşmanlarına, sömürü ve baskı düzenine, dikta özlemlerine karşı 16 Nisan’da güçlü bir şekilde gösterdikleri HAYIR tutumunun bir devamı niteliğindedir.

Çünkü hepimiz biliyoruz, bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında kıdem tazminatlarımızın, bütün hak ve kazanımlarımızın yok edilmesi var.

Bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında, laikliğin ortadan kaldırılması, toplumun öğrenme, bilme, aydınlanma kanallarının kapatılmak istenmesi var.

Bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında sendikaların ve bizim gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yok edilmesi var.

Bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında, ülkemizin, doğamızın, üretken kuruluşlarımızın, kamu kaynak ve varlıklarımızın yabancı sermayeye ipotek edilmesi, halka küfreden yandaş/paydaş kesimlere peşkeş çekilmesi var.

Bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında, parlamentonun işlevsizleştirilmesi, yargının tamamen denetim altına alınması, ülke kaynakların yönetimi ve ülkenin geleceğini belirleyecek  kararların tek bir kişiye bırakılması var.

Bu Anayasa değişikliğinin sonuçlarında faşizmin kurumsallaştırılması var.

Bu nedenle referandumdaki HAYIR’larımızın ve bu tutumun devamının anlamı büyüktür.

Kendimizi, gücümüzü, potansiyellerimizi küçümsememeliyiz.

Çünkü biz halkız ve haklıyız.

Emek sömürüsüne, emeğimizi, yaşamımızı çalanlara, referandum hırsızlarına, dikta heveslilerine HAYIR demek ve bu tutumu mutlaka büyütmek, bu alanda buluşan herkesin bundan sonraki mücadele programının başında yer almalıdır.

Önümüzdeki kritik dönemde, bugün bu alanlarda bir arada olduğumuz gibi, sokaklarda, mahallelerimizde, işyerlerimizde ve her yerde dayanışma ve eşgüdüm içinde olmamız çok önemlidir, ihmal edilir bir yanı yoktur.

Halkın, milyonların HAYIR’ını sürdürecek, örgütlenmesini sağlayacak zeminleri oluşturmak, geliştirmek ve dayanışma içinde olmak şarttır.

Konuşmamı bitirirken, 1 Mayıs 1977’de katledilen canlarımızı, işçi cinayetlerinde kaybettiğimiz kardeşlerimizi, bağımsızlık, emek, demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelelerinde yitirdiğimiz bütün yoldaşlarımızı saygıyla, sevgiyle anıyorum.

21. yüzyılda Nazi Diktatörlüğü yaşadığımız bu günlerde, sözlerimi Nazım’ın hürriyet kavgası adlı şiirinin son dörtlüğüyle noktalamak istiyorum.

“Daha gün o gün değil, derlenip dürülmesin bayraklar. 
Dinleyin, duyduğunuz çakalların ulumasıdır. 
Safları sıklaştırın çocuklar, 
bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır.”

Örgütüm TMMOB adına, yeni bir başlangıç, demokrasi, eşitlik, özgürlük, ülkede ve bölgede barış, insanca, hakça bir yaşam mücadelemizde hepinizi coşkuyla kucaklıyor, saygılar sunuyorum.

Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz!"

İzmir

İzmir’de 1 Mayıs; Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından Gündoğdu Meydanı’nda ortak kutlandı. On binlerce kişi İzmir Limanı, Konak (eski Sümerbank önü), Cumhuriyet Meydanı toplanma noktalarında 14.00'te bir araya geldi.