10 EKİM KATLİAMI ANITINA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim - Der), DİSK, KESK, TMMOB, TTB, 10 Ekim-Der, emek-meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, Ankara Tren Garı'nda IŞID’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucu yaşamını kaybeden 103 canımızın isimlerinin bulunduğu sembolik 10 Ekim Anıtı’na, Milli Türk Talebe Birliği tarafından yapılan saldırıyı basın açıklamasıyla protesto etti. 

 

Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı 10 Ekim- Der Başkanı Avukat Mehtap Sakinci Coşgun yaptı. Coşgun, MTTB tarafından yapılan saldırının her zaman yapılan saldırılardan farklı olduğunu belirtti. Anıta ilk defa bu kadar kapsamlı zarar verildiğine dikkat çeken Coşgun, mobese kameralarına, fotoğraflara rağmen saldırganların bulunup cezalandırılmamasına tepki gösterdi.

Coşgun, katliamdan bu yana anıta yönelik 4 saldırı gerçekleştiğini belirterek, “10 Ekim 2015’ten önce burada yeterli güvenlik önlemi almayan Emniyet, Ankara Valiliği sonraki süreçte de kamera kayıtlarına rağmen saldırıları, eylemleri maalesef durdurmadı. Bu saatten sonra buradaki sembolik anıta yapılan hiçbir saldırıyı 10 Ekim Derneği olarak kabul etmiyoruz. Bununla ilgili fiili ve hukuki süreçleri işleteceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” dedi.

Saldırının yapıldığı tarihe de dikkat çeken Coşgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamın yıl dönümünün üzerinden 16 gün geçe yapıldı. En hassas olduğumuz Ekim ayında yapıldı. Bunun bir provakatif eylem olduğunun da farkındayız. Bu zamana kadar ki hiçbir eylemi, saldırıyı hayatını kaybeden 103 insana yapılan hiçbir haksızlığı kabul etmiyoruz. Ölüm hakkını çiğneyen, yaşam hakkını ihlal eden bir katliam sonrasında buradaki fotoğraflara yapılmış en ufak bir çiziği bile kabul etmiyoruz. Hayatını kaybedenlerin hatıralarına dönük yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Burada anıt yapılmasına dair bir takım girişimlerimiz devam ediyordu. Ama üçüncü yılında hayatını kaybedenlerin o gün, katliamın anılmasına dair idare tarafından, devlet tarafından bırakın bir anıt yapılmasını, mevcut anıtın dahi korunmamasının da altını çizip tarihe şerh düşüyoruz. Bu tahammülsüzlüğün belli bir sınırı aştığını düşünüyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız ve cezai sürecin tamamını takip edeceğiz. Bunu teşhir etmeye devam edeceğiz.” dedi.

‘Onlara Bu Cesareti Verenleri Tanıyoruz’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da şöyle konuştu:

"İnsanlık dışı saldırıyı gerçekleştirenlere ve onlara cesaret verenlere buradan bir sözümüz var. Bunları kınıyoruz. Bunları lanetliyoruz.

Sevgili Dostlar,

Biz bu saldırıyı gerçekleştiren gerici güruhun mazisini de biliyoruz. Onlar bu ülkenin devrimcileri “Amerikan emperyalizmine Hayır” diye 6. Filo’nun önünde nöbet tutarken onlara saldıranların bugünkü temsilcileri. Onlar Amerikan yandaşları. Onlar irticacılar. Onlar gericiler. Onlar insanlık düşmanları.

Onları tanıyoruz da onları bu kadar pervasız hale getirenleri, onlara cesaret verenleri de çok iyi tanıyoruz. Onları bu duruma getiren, “IŞID’ciler kendilerini patlatmadan yakalayamayız” diyenlerdir. İstihbarat raporlarını göz ardı edenlerdir. İzledikleri iç ve dış politikayla ülkemizi başta IŞID olmak üzere cemaatçi örgütlerin cirit attığı bir ülke haline getirenlerdir.

Onlar cinayetin, katliamın hemen ardından arkasında kokteyl örgüt arayıp IŞID’ı aklamak isteyenlerdir.
Onlar 10 Ekim günü bu meydanda katliamın hemen ardından bizlere gaz bombalarıyla saldırıp ambulansları geciktirenlerdir.
Onlar Türkiye tarihinin bu en kanlı katliamını insanlık suçu olarak yargılayamayanlardır.

Sevgili Dostlar,

Bugün 10 Ekim’de bundan üç sene evvel buraya gelip barış güvercinlerini bir daha anmak için toplandık. Onlara bir sözümüz olmalı. Onlar eşit, özgür, demokratik bir Türkiye istiyorlardı. Onlar gericiliğin değil, insanca yaşanacak bir düşüncenin hakim olduğu bir Türkiye istiyorlardı. Gericilere, faşizme, emperyalizme inat, biz onların bize açtığı yolda, Eşit, Özgür, Barış içerisinde yaşayan demokratik bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız. Bu dört örgütün, gönlü insanlıktan yana atan herkesin onlara sözüdür.

Kahrolsun faşizm!
Kahrolsun gericilik!
Kahrolsun emperyalizm!
Yaşasın halkların kardeşliği!
Yaşasın barış!
Yaşasın demokrasi!"

10 Ekim-Der, açıklamanın ardından Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunacak.

Öte yandan, anıtın akşam saatlerinde eski haline getirileceği belirtildi.