10 EKİM KATLİAMINDA SORUMLULUĞU OLANLARA YARGI YOLUNU AÇMAK KAMU ERKİNİ KULLANAN KURUMLARIN ASLİ GÖREVİDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 23.03.2017 tarihinde 10 Ekim Katliamı ile ilgili TMMOB lehine verilen mahkeme kararı üzerine bir basın açıklaması yaptı.

10 EKİM KATLİAMINDA SORUMLULUĞU OLANLARA YARGI YOLUNU AÇMAK KAMU ERKİNİ KULLANAN KURUMLARIN ASLİ GÖREVİDİR

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı ile 10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi organize edilmiş ve toplanma alanı olan Ankara Tren Garı önünde Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı gerçekleşmişti.

Ankara Garı katliamını organize edenler ve canlı bombacılar teknik takipte olmalarına karşın, 12 saatlik yolda hiçbir engele takılmaksızın Ankara’ya gelmişler, katliamın yapılacağı gün yol kontrolleri  bir el tarafından kaldırılmış, Valiliğe bildirilen miting saati değiştirilmiş, miting toplanma yerinde güvenlik önlemleri alınmamış, canlı bombacılardan Alagöz’ün annesinin kamu kurumları nezdindeki ihbar içerikli tüm başvurularına karşın işlem yapılmamış ve akabinde Ankara’nın tarihi meydanında 101 kişi can vermiş, 500’ü aşkın insan yaralanıp engelli kalmıştır. 15 Temmuz öncesi patlayan her canlı bombacının teknik takipte olduğu bilgileri, katliamlar gerçekleştikten sonra ortaya saçılmıştır. Göz göre göre gelen bu ve benzeri katliamlarda bir tek kamu görevlisi dahi yargılanmamıştır.   

Ankara katliamını soruşturan Mülkiye Müfettişlerinin hazırladıkları Rapor’da kamu görevlilerinin en azından ihmalleri olduğu açıkça beyan edilmiş olmasına karşın, Ankara Valiliği bugüne kadar emrindeki hiçbir kamu görevlisi hakkında soruşturma açmamıştır. Mülkiye Müfettişlerinin somut olarak tespit ettikleri bilgilerin neden ve kim tarafından gizlendiği; Ankara Emniyet Müdürlüğünün defalarca bombalı saldırı ihbarı almasına rağmen bunu niçin Miting Tertip Komitesi ile paylaşılmadığı sorularının yanıtı ortada yok iken, Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve Ankara Valiliği kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyuruları ve şikayetleri görmezden gelmiştir. Hem Ankara Cumhuriyet Savcılığı hem de Ankara Valiliği, genel, soyut ve somut bir delile dayanmadığı gerekçesi ile suç duyurularının “işleme konulmaması” kararını vermiştir.

TMMOB, Ankara Emniyet Müdürü başta olmak üzere, şube müdürleri ve sorumluluğu olan diğer kamu görevlileri hakkında adli-idari soruşturma açılması için Ankara Valiliği nezdinde şikayette bulunmuştur. Ankara Valiliği, TMMOB’ye yanıt vermemiştir. Valiliğin 60 gün içinde yanıt vermemesi üzerine TMMOB Bölge İdare Mahkemesine ‘zımni ret’ işlemi hakkında itirazda bulunmuştur. Ankara Valiliği “işleme konulmaması kararı”nı ancak mahkemenin dava dilekçesini Valiliğe göndermesi üzerine TMMOB’ye tebliğ etmiştir.

Sonrasında ise Mahkeme, Valiliğin şikayette bulunulan kişi ve merciler hakkında hiç bir inceleme yapmaksızın “işleme konulmama” kararı vermesini hukuka aykırı bularak TMMOB’nin itirazını kabul etmiştir.

Bu aşamadan sonra Valiliğin, hakkında şikayette bulunulan ve sorumluluğu olan diğer kamu görevlileri hakkında objektif bir soruşturma açarak; kusur ve ihmalleri bulunanları tespit edip, hem adli hem de idari kovuşturmaların önünü açması gerekmektedir.

Bu katliamın üzerindeki örtünün kaldırılması, -anaların acısını dindirmeyecek olsa da- olası katliamların önünü keserek yeni acıların yaşanmasını önleyeceği gibi ülkemizi kaotik bir sürece teslim edenleri ve bu katliamdan kimlerin beslendiğini teşhir edecektir. Hukuk devleti ilkesinin yaşamda karşılığını bulması ve toplumun adalet duygusunu kaybetmemesi için ucu nereye varırsa varsın etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılması Devlet kurumlarının asli görevidir.

TMMOB, 10 Ekim Ankara Katliamının sorumlularının ve bu katliamda ihmali bulunanların açığa çıkartılması ve adalet önünde hesap vermesi için mücadelesini sürdürecektir.

Emin KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin ilgili kararına ulaşmak içi tıklayınız...