CUMHURİYET, DEMOKRASİ, LAİKLİK İÇİN, ÜLKEMİZ, HALKIMIZ VE MESLEK ALANLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN “HAYIR” DİYORUZ!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yürütme Kurulu ile Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Odaların Bursa yöneticileri "referandum çalışmaları" gündemiyle 18 Şubat 2017 tarihinde BAOB yerleşkesinde ortak bir toplantı gerçekleştirdiler.

TMMOB Yöneticileri toplantı öncesi, Anayasa değişikliği referandumunda, "Hayır" diyeceklerine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek "Cumhuriyet, Demokrasi, Laiklik İçin, Ülkemiz, Halkımız ve Meslek Alanlarımızı Savunmak İçin “Hayır” Diyoruz!" başlıklı açıklamayı yaptılar.

Açıklamayı, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz okudu. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Cumhuriyet, Demokrasi, Laiklik İçin,

Ülkemiz, Halkımız ve Meslek Alanlarımızı Savunmak İçin “Hayır” Diyoruz!

Bilindiği üzere ülkemiz, Anayasal düzenin değiştirilmesini amaçlayan bir referandum sürecine sokulmuştur.

TBMM’de, Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa’nın 175. maddesinde belirtilen gizli oy usulünün ihlal edilerek kabul edilen, mevcut Anayasa’nın 58 maddesinin değiştirilmesini, 21 maddesinin yürürlükten kaldırılmasını kapsayan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, siyasal sistem ve rejimi köklü bir şekilde değiştirici muhtevaya sahiptir.

Diğer yandan dayatılan bu Anayasa değişikliği, dünyada ve ülkemizdeki Anayasa yapım süreçlerinin birikimlerinden ve Anayasal devlet anlayışından da çok uzaktır. Bu tür köklü bir Anayasa değişikliğinin, ancak toplumsal meşruiyeti bulunan Kurucu bir Meclis tarafından yapılması gerekir ancak bu değişiklik anayasal geleneklerden kopuk bir biçim ve içerik ile gündeme sokulmuştur. Bu değişiklik, iktidarın, iktidarını kalıcılaştırmak ihtiyacını karşılamak içindir.

Sayın Basın Mensupları,

Söz konusu Anayasa değişikliği, OHAL ve OHAL kararnamelerinin, olağan Anayasal düzenin, Meclisin ve yargının üzerinde fiili bir üstünlük sağladığı antidemokratik koşullarda dayatılmıştır. Anayasa değişikliği, eşitsiz, adaletsiz, hukuk dışı bir ortamda gündeme gelmiştir.

Toplumsal muhalefetin baskı ve şiddetle sindirilmeye çalışıldığı, basın-yayın organları ile derneklerin kapatıldığı, gazetecilerin, belediye başkanlarının, milletvekillerinin cezaevlerine kapatıldığı, aralarında yöneticilerimizin ve üyelerimizin de bulunduğu ilerici, demokrat kamu çalışanları ile bilim insanlarının bütün özlük hakları ellerinden alınarak kamudan ihraç edildiği, muhalefetin karalamalara maruz kaldığı, “teröre destekle” itham edildiği antidemokratik koşullarda yapılacak bir değişikliğin meşruiyeti olmayacaktır.

1982 Anayasasının sıkıyönetim koşullarında hazırlanıp halkoyuna sunulduğu ve yüzde 92 oranı ile onaylanmasına karşın tarih ve toplum önünde hiçbir zaman meşruiyet kazanamadığı unutulmamalıdır.

Sevgili Basın Mensupları,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB içinde bulunduğumuz süreci; Saray-AKP iktidarının Anayasa ve hukuk ihlalleriyle, ülkemizi ve halkımızı kaosa, krize, çatışmalara, kutuplaşmaya yönlendirdiği tehlikeli bir süreç olarak değerlendirmektedir. 

En temel ilkeler, Anayasa değişikliğinde bulunmamaktadır.

Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusta olması ve bu egemenliğin seçimlerle gelen yasama, yürütme, yargı organları ve ilgili kurullar tarafından hukukun üstünlüğü temelinde ve egemenliğin kaynağı olan halk için, ülke, halk, kamu yararına kullanılması, önümüzdeki değişiklik teklifinde yoktur. Yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin güvenceye alınması yoktur. İfade, örgütlenme, basın-yayın özgürlüklerinin güvenceye alınması yoktur.

Anayasaların temel özelliği olan, iktidarların yetkilerinin hukuki bir çerçeve içine alınarak sınırlandırılması, değişiklik teklifinde yoktur. Aksine, yürütme yetkisi, tek başına Cumhurbaşkanında toplanmaktadır.

16 Nisan’da halk oylamasına sunulacak olan Anayasa değişikliği, parlamenter temsili demokrasiyi, Meclisin içinden çıkan ve Meclis denetimine tabi Hükümet sistemini, Bakanlar Kurulunu, yargı bağımsızlığını, yasama, yürütme yargı kuvvetlerinin ayrılığını ortadan kaldıran, Meclisin yasama ve denetim yetkilerini elinden alan, kuvvetleri tek yürütme gücü olarak Cumhurbaşkanında toplayan, onu olağanüstü yetkilerle donatan demokrasi dışı özelliklere sahiptir.

Değerli Basın Mensupları,

Partili Cumhurbaşkanlığını öngören bu rejim/sistem değişikliği, tek kişi diktasını getirecektir.

Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen kişilerin milletvekili, bakan, Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı, Cumhurbaşkanına Meclisi feshetme, bütçe hazırlama, kararname çıkarma, HSK ve AYM üyelerini, büyükelçileri, üst düzey kamu yöneticilerini atama, milli güvenlik politikalarını belirleme, TSK’yı kullanma ve daha birçok yetki tanıyan anayasa değişikliği teklifi, bir dikta rejimi getirecektir.

Bu noktada bilinmelidir ki yürütme güçlerinin tek kişide toplanmasının uzak tarihteki örnekleri mutlakiyetçi, otokratik rejimler; yakın tarihteki örnekleri ise faşist rejimler olmuştur.

Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları; piyasacı, emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzeni kalıcılaştırılacağı; fiili olarak uygulanan dinci-mezhepçi dikta rejimine yasal statü kazandıracağı; bağımsızlık, cumhuriyet, demokrasi, laiklik bütünlüğüne darbe vuracağı; parlamenter demokrasiyi, yasama, yargı, yürütme erkleri arasındaki denge, fren, denetleme mekanizmalarını, Meclisin yasamaya dair tek ve en üst yetkili organ olma özelliğini, bağımsız yargının varlık koşullarını ortadan kaldıracağı için, topluma dayatılan bu Anayasa değişikliği teklifine “hayır” demektedir, “hayır” diyecektir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB olarak, üyelerimizi ve bütün yurttaşlarımızı bu değişikliğe “Hayır” demeye, reddetmeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, demokrasiyi kazanmaya, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz.

Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı