DİSK-KESK-TMMOB İZMİR BİRİMLERİ: PATRONLARIN KÂRI, İŞÇİLERİN KANIYLA BÜYÜYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi’nde bakım çalışması yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 işçinin hayatını kaybettiği, 2 işçininse yaralandığı kazaya ilişkin 12 Ekim 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptılar.

PATRONLARIN KÂRI, İŞÇİLERİN KANIYLA BÜYÜYOR

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi’nde bakım çalışması yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 taşeron işçi hayatını kaybetti, 2 işçi ise yaralandı. Taşeron işçiler bir kez daha iş cinayetine kurban giderken, patron ise üretimin devam etmesi için elinden geleni yapıyordu. Öncelikle işçi kardeşlerimizin ailelerini başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Biliyoruz; Bergama, Aliağa, Menemen, Şakran’da işçi evlerine ateş düştü, geride acı içindeki eşleri ve çocukları kaldı.

Bu kaza kader değildi, söz konusu iş cinayetine adım adım gelindi. Hükümet TÜPRAŞ’ı özelleştirdi, patron taşeronlaştırdı, işçiler üzerindeki üretim baskısını arttırdı. İşçilerin uyarıları dikkate alınmadı. Verdikleri mücadele OHAL ile engellendi. Koç Holding, kârını 11 kat artırırken, işçilere ölüm düştü.

Evet, bu cinayet göz göre göre gelmiştir. Nafta tankının bakım sonrasında kapağının sıkışması üzerine, kapakta kesme işlemi yapılmaya çalışılmış, ancak bu işlemden önce tankın içinde yapılması gereken gas-free testinin yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu da TÜPRAŞ’ın, taşeron firma tarafından yapılan işlemleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli bir biçimde denetlemediğini göstermektedir.

İşçiler ölürken üretimin devam etmesi için çevik kuvvetin gelip ailelerin uzaklaştırılması, onların hastaneye yönlendirilmesi, olayın örtbas edilmeye çalışılması aslında olayın iş kazası değil cinayet olduğunun en açık göstergesidir. Söz konusu cinayetin sorumlusu ise TÜPRAŞ üzerinden helikopterle geçip giden patronun kendisidir. Patronların kârları, denetimsizlikle, görmezden gelmeyle, işçilerin kanıyla büyümektedir.

Aliağa Kaymakamı “büyütecek bir şey olmadığını” söyleyerek, “adli bir vaka, talihsiz bir olay” demesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Hamza Dağ’ın, “Her şey normal, işletme üretime devam ediyor, bir sıkıntı yok, birkaç ölü var, üzgünüz” ifadelerini kullanması, TÜPRAŞ yönetiminin, suçu ‘alt yüklenici’ diyerek taşeron firmaya atarak işin içinden sıyrılmaya çalışması, ülkemizde emek alanında yaşanan iş cinayetlerindeki patron-devlet-AKP üçgenini bir kez daha gözler önüne seriyor.

TÜPRAŞ ve Koç Holding: Fabrikaların fabrikası, sanayinin sarayı

TÜPRAŞ en büyük, en çok kazanan, en çok kâr eden, en çok satış yapan, bütün “en”leri toplayan Türkiye sanayisinin adeta zirvesinde, fildişi bir kule, sermaye sınıfının sarayı görünümünde.

Kazadan sonra gerek şirket görevlileri, gerek devlet ve hükümet yetkilileri ilk elden, telaşla “Endişelenecek bir şey yok normal bir kaza oldu. Üretim devam ediyor” dedi. Elbette bu kaygılar başat kaygılar, ancak söz konusu TÜPRAŞ olduğunda patronların endişeleneceği bir başka şey daha var. Aliağa bölgesi de, Türkiye de pek çok facia yaşadı, özellikle AKP döneminde. 3-5-10-302 işçinin birden öldüğü facialar gerçekleşti. Soma faciası hariç devlet en küçük idare amiri olan kaymakamdan başlayarak, milletvekiline, bakanına kadar ufak bir açıklama, başsağlığı yapmaya değer görmediler bu faciaları. TÜPRAŞ, Türkiye’nin ‘göz bebeği’ olan bir kuruluş, aynı zamanda sanayinin mihenk taşlarından böyle bir fabrikada gereken denetimlerin yapılmadığı, işçi sağlığı önlemlerinin taşeron sistemi ve esnek, kuralsız çalışmaya terk edildiği ve bunun sonucunda yaşanan patlamada yüzlerce işçinin ölebileceği gerçeğinin üstü kapatılmak istenmektedir. Sendikasız, güvencesiz ve uluslararası normlara uygun olmayan çalışma koşullarının ortaya çıkmasından patronundan kamu görevlilerine kadar herkes korkmakta ve bu cinayetin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Aliağa’daki sendikaların, siyasal partilerin hastaneye giderek ailelere başsağlığı dileyecek yüzlerinin olmaması bundandır.

Bizler, emek ve meslek örgütleri olarak bu iş cinayetinin sorumlularına derhal soruşturma açılmasını, bu cinayete göz yuman patronların, kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılarak sorumlulardan hesap sorulmasını talep ediyoruz, tüm yurttaşları taşeron sistemi ve esnek, kuralsız çalışmaya karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz.

KESK İZMİR ŞUBELER PLATFORMU

DİSK EGE BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ

TMMOB İZMİR İL KOORDİNASYON KURULU