MEKANİK TESİSAT ZİRVESİ'NE KATILDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen "Bina Enerji Performansındaki Açıklar" temalı MEKTES'22 (Mekanik Tesisat Zirvesi) 5 Ekim 2022 tarihinde Ankara Teknopark'ta düzenlendi. Mekanik Tesisat Zirvesi açılış oturumunda Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de bir konuşma yaptı.  

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener’in MÜKAD MEKTES’22 Etkinliği Açış Konuşması

"Sayın Başkan,

Sayın Meslektaşlarım,

Sayın Konuklar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve kendi adıma sizleri saygıyla ve dostlukla selamlıyor, nazik davetiniz için teşekkür ediyorum.

Mesleki ve sektörel çalışmaları yanında mühendislik ve mimarlık fakültelerinde okuyan, ihtiyaç sahibi kız öğrencilerine burs ve deneyim rehberliği desteği sağlayan ve “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz” diyen mühendis-mimar kadın arkadaşlarımızın oluşturduğu MÜKAD’ı kutluyor ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum.

Değerli Dostlar,

MMO’nun en önemli görevlerinden biri mesleğin ehil/uzman insanlarca yapılmasını sağlamaktır. Odamız bu maksatla, uzmanlık alanlarımızla ilgili bilginin bireyselden kamusala ortak bilgi hale gelmesi yani mühendislik bileşke bilgisinin oluşması için çaba göstermektedir. Bütün eğitim, yayın, etkinlikler (kongre, sempozyum, seminer vd) bunun sağlanmasına yöneliktir.

Bilindiği üzere mekanik tesisat, iklimlendirme ve enerji, Odamızın başlıca uzmanlık alanları arasında yer almaktadır. Odamız, 30 yılı aşan süreden beri tesisat mühendisliği üzerine, yaklaşık 20 yıldan bu yana da iklimlendirme, enerji ve enerji verimliliği üzerine birçok etkinlik düzenleme ve eğitim-belgelendirme faaliyetleriyle meslek alanlarımıza önemli katkılar sunmaya çalışmaktadır.

Binalarda ısı yalıtımı ve enerji performansı, yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesisleri, enerji ve iklime uygun mekanik tesisat sistem çözümleri önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve Odamız dostlarımızın da katkılarıyla bu konularda çalışmalarını sürdürmektedir.

Uzman mühendislik, enerji verimliliği, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinler arası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, enerji yöneticisi belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, Ar-Ge, binalarda enerji performansı, hastanelerde klima–havalandırma sistemlerinin uluslararası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi birçok konu, TESKON/Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri ve yayınlarımız aracılığıyla meslektaş, sektör ve toplum yararına uygun olarak ele alınmış ve bu faaliyetlerimizin sürekliliği sağlanmıştır.

Bu vb. konuları mesleki ve toplumsal önemi itibarıyla gündemine alan MÜKAD’ı, “Bina Enerji Performansındaki Açıklar-Tasarımdan Uygulamaya Enerji Kayıpları” temalı MEKTES’22 etkinliğini düzenlediği için kutluyorum.

Enerji etkin mekanik tesisat ve binalarda enerji performansı konularında tasarım bütünselliğini oluşturmak için, sadece Mekanik Tasarımcı değil, Makina, Mimar, Elektrik ve İnşaat Mühendisi Tasarımcı arkadaşların birlikte çalışmasının çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu disiplinlerden kadın meslektaşları bir çatı altında toplayan derneğinizin faaliyetlerini destekliyoruz. Ayrıca Covid-19 pandemisi üzerine birlikte oluşturduğumuz İklimlendirme Teknik Kurulu benzeri ortak oluşum ve faaliyetlere her zaman içtenlikle hazır olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. İTK ile çok önemli toplumsal bir görev yerine getirilmiş, kamuoyu uzmanlık alanlarımızdan yola çıkarak toplu yaşanılan yapılarda önlemler için bilgilendirilmiştir. İTK enerjinin yapılarda etkin kullanımı, tasarrufu, verimliliği için çalışmalarına devam etmektedir.

Sayın Meslektaşlarım,

Bizlerin faaliyeti tamamen kamusal, bir diğer deyişle toplumsal fayda ve toplumsal hizmet esasına dayanır. Ancak biliyoruz ki kamu kamu yararı, kamusal hizmet ve denetim tasfiye edilmekte, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı itibarsızlaştırılmakta, değersizleştirilmektedir. Bu konularla bağlantılı olarak kayırmacılık, usulsüzlük, yolsuzluk, denetimsizlik ülkemizin başlıca sorunları arasındadır.

Bu noktada kamu yararı, kamusal hizmet, kamusal denetim ile toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda kalkınma, hakça paylaşım ve meslek disiplinlerimizin geleceği için, Cumhuriyetin, laikliğin, demokrasinin, hukukun üstünlüğü ve kadınların eşitliği ve özgürlüğü için dayanışma duygularıyla sözlerime son veriyor, MEKTES’22 etkinliğinin verimli geçmesini diliyor, tekrar saygılar sunuyorum."