OHAL ŞARTLARINDA TOPLU SÖZLEŞME YAPILAMAZ!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Kamu emekçilerinin 2018-2019 maaş ve özlük haklarına ilişkin Toplu Sözleşme Süreciyle ilgili TMMOB Kamuda Çalışan Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Özlük Hakları Çalışma Grubu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

OHAL ŞARTLARINDA TOPLU SÖZLEŞME YAPILAMAZ!

3 milyonu aşkın kamu emekçisinin 2018-2019 yıllarına ilişkin maaş ve özlük haklarının belirleneceği Toplu Sözleşme süreci 1 Ağustos itibariyle başladı. TMMOB ve bağlı odaları üyesi 100 binin üzerinde kamu emekçisi mühendis, mimar ve şehir plancısının toplu iş sözleşmesinin tarafıdır.

Her şeyden önce, tarafların eşit şartlarda, özgür biçimde tartışarak yürütmeleri gereken Toplu Sözleşme sürecinin, hak ve özgürlüklerin sınırlandırıldığı OHAL Rejimi altında yapılması kabul edilemez. Kabul edilemeyecek bir diğer durum da, Türkiye’deki kamu emekçileri mücadelesinin sesi olan KESK temsilcilerinin “ihraç edildikleri” gerekçesiyle, Toplu Sözleşme masasında yer almalarının engellenmesidir.

Cumhurbaşkanının kendi ağzından itiraf ettiği gibi, OHAL Rejimi, emekçilerin hak ve taleplerini bastırmak için kullanılmaktadır. Bu süreçte grevler ertelenmiş, yüz otuz bine yakın kamu emekçisi ihraç edilmiş, emekçilerin hak arayışları engellenmiş, iş güvencesi fiilen ortadan kaldırılmıştır. Keyfi sürgünler, mobingler ve disiplin cezalarıyla barıştan, özgürlükten demokrasiden yana kamu emekçileri baskı altına alınmaktadır. Kamudaki boşalan kadrolar, yandaşlara ve tarikatlara peşkeş çekilmektedir. OHAL ile birlikte kamuda tam bir hukuksuzluk ve keyfiyet rejimi hâkim olmuştur.

OHAL’in emekçi karşıtı yüzü, kamuda ve özel sektörde ücret karşılığı çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarını da etkilemiştir. KHK’lar eliyle 3 bine yakın mühendis, mimar ve şehir plancısı ihraç edilmiştir. Yine bu süreçte Birliğimiz ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki Asgari Ücret Protokolü tek taraflı olarak feshedilerek, ücretli çalışan meslektaşlarımız düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilmiştir.

Emekçilerin haklarını gasp etmeye yönelik bir yeni düzenleme de, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen taslaktır. Taslağa göre Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü, BOTAŞ, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, TEMSAN ve bazı kamu iktisadi teşekkülleri ile T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı portföyündeki bazı kuruluşlarda çalışan binlerce kapsam dışı personelinin kamu personeli olma statüsü değiştirilmek istenmektedir. Böylelikle bu statüdeki emekçilerin iş güvencesinin ortadan kaldırılması ve idarelerin bu çalışanları kolayca işten çıkarmalarına yönelik keyfi uygulamaların idari yargı kararları ile iptal edilmelerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Emekçilere yönelik bu düzenlemelerden derhal vazgeçilmelidir.

Mevcut haliyle toplanan Toplu Sözleşme masasından emekçilerin yararına karar çıkması mümkün değildir. Gerçek bir toplu sözleşme için her şeyden önce OHAL derhal kaldırılmalı, Kanun Hükmünde Kararnamelerle keyfi ve hukuksuz biçimde ihraç edilen emekçiler görevlerine geri dönmesi sağlanmalı, hak kayıpları telafi edilmelidir.

Yıllarca toplu görüşmelerle oyalanan kamu emekçileri için, grev hakkının yasal güvence altına alındığı gerçek bir toplu sözleşme sistemi dışında bir sistem kabul edilemez.

Bugün toplu sözleşme masasında yer alan ve iktidara yakınlıklarıyla üye sayılarını artıran yandaş sarı sendikaların kamu emekçileri ve toplum açısından hiçbir meşruiyeti bulunmamaktadır.

Haklar yasalardan önce gelir şiarıyla kamu emekçileri mücadelesinin meşru temsilcisi olmuş, grevli toplu sözleşme hakkı mücadelesini kararlılıkla sürdüren KESK’in taleplerinin arkasındayız. Bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadele birlikteliğini daha da büyüterek, emek ve demokrasi mücadelesinde yan yana olmaya devam edeceğiz.

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

TMMOB

KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILARI ÖZLÜK HAKLARI ÇALIŞMA GRUBU