ÖLÇÜMBİLİM SEMPOZYUMU VE SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

İzmir Şubemiz tarafından düzenlenen Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergisi 20-22 Kasım 2019 tarihlerinde MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış etkinliğinde ilk olarak MMO İzmir Şubesi Ritim Topluluğu sahne aldı. Sonrasında etkinlik MMO İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin’in konuşması ile devam etti. Yaşartekin konuşmasında, ölçümün bilimsel yöntemler ile uygulanması olan ölçümbilimin, fiilen yaşamın her alanında son derece önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “ Ölçümbilim, tüm disiplinlerdeki temel araştırma ve inovasyon çalışmaları için anahtar olan, destekleyici bir teknolojidir. Doğru ve güvenilir ölçüm, endüstri, bilim, politika gibi günlük yaşamın tüm alanlarında gereklidir” dedi. Yaşartekin, “#ne değişti” ana temasıyla dokuzuncu kez düzenlenen sempozyumda bu alandaki değişimlerin, gelişmelerin, teknik-yasal düzenlemelerin ve sektörel sorunların üzerinde durulacağını belirterek, katılımcılara sempozyum programına dair bilgilendirmede bulundu.

Yaşartekin’in ardından söz alan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise etkinliğin daha önce Ölçümbilim Kongresi adı altında 1995-2013 yılları arasında ikişer yıllık aralıklarla sekiz kez düzenlendiğini hatırlatarak, “Bu alanda konunun tüm taraflarını bir araya getiren birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu platformlarda dile getirilen görüşler ve tartışmalar, sürecin gelişimine olumlu katkı sağlamış ve Türk Akreditasyon Kurumu-TÜRKAK ,1999 yılında çıkarılan bir yasa ile oluşturulmuştur” diye konuştu. Tüm çalışmalara karşın gelinen noktanın hâlâ yetersiz olduğuna dikkat çeken Yener, “İzlenebilirlik konusunda kurumumuz TÜBİTAK UME’nin öncü ve değerli çalışmaları vardır. Ancak medikal alanda hala eksiklikler mevcuttur. Ülkemizde nitelikli işgücü ve eğitim eksikliği, özel alanlarda kalibrasyon, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Akredite kalibrasyon laboratuvarları tarafından üretilen belgelerin değerleri sürekli düşmektedir. Laboratuvarlarımız yurt dışından satın alınan referans sistemler ile hizmet vermek zorunda kalmaktadır” şeklinde konuştu.
Yener’in konuşmasının ardından, açılış kurdelesi kesilerek sempozyuma paralel olarak düzenlenen serginin açılışı gerçekleştirildi.

İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin’in Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergisi’ni Açış Konuşması:
"Sayın Oda Başkanım,
MMO örgütlülüğünün değerli temsilcileri,
Saygıdeğer konuklar,
Öncelikle Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergimizin açılışına hoş geldiniz diyor, hepinizi dostluk ve saygı ile selamlıyor, katılımlarınızdan dolayı Şubemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayın katılımcılar,
Ölçümün bilimsel yöntemler ile uygulanması olan “Metroloji”, kısaca “ölçümbilim”, günümüz dünyasının önemli vazgeçilmezlerinden olup, fiilen yaşantımızın her alanında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde, ölçümbilimin halka inen boyutta hayata yansımasını, ticaret ve endüstriyel üretimden, tüketicinin korunması, enerji, çevre, sağlık, güvenlik, bilişim, telekomünikasyon ve ulaşım alanlarına kadar geniş bir yelpazede görebiliriz. Ölçümbilim, tüm disiplinlerdeki temel araştırma ve inovasyon çalışmaları için anahtar olan, destekleyici bir teknolojidir. Doğru ve güvenilir ölçüm, endüstri, bilim, politika gibi günlük yaşamın tüm alanlarında gereklidir.
Ülkemizin en önemli meslek örgütlerinden biri olan Odamız, ölçümbilim alanında düzenlediği etkinlikler ve yaptığı faaliyetlerle önemli bir görevi yerine getirmektedir. 
Bu alandaki değişimleri, gelişmeleri, teknik-yasal düzenlemeleri ve sektörel sorunları, MMO İzmir Şubesi olarak, “#ne değişti” ana temasıyla dokuzuncu kez düzenlediğimiz ve üç gün sürecek olan Ölçümbilim Sempozyumu ile tartıştırmayı amaçlıyoruz. Sempozyumumuzun, ölçümbilim alanındaki konuların derinlemesine tartışılmasına olanak sağlayacağına inanıyoruz. Ölçümbilimin temeli olan birimlerden kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler ve tüm temel birimlerin, doğanın sabitleri ile tanımlanması göz önünde bulundurularak Sempozyumun ana temasını #nedeğişti olarak belirledik. Sempozyumda, izlenebilirliğin temel sabitler ile sağlanmasının avantajı, tüm dünyanın kullandığı ‘tüm zamanlarda, herkes için’ sloganı ile ne anlatılmak istendiği detaylandırılarak, günümüz dünyasına ve ülkemize yansımaları tartışılacak. 
Sempozyum kapsamında, “Yasal Metroloji”, “Akreditasyon Uygulamaları ve Sorunlar”, “Bilim, Savunma, Sağlık İçin Metrolojinin Etkinleştirici Rolü”, “Sıcaklık Ölçümleri”, “Elektriksel Ölçümler”, “Mekanik Ölçümler” gibi konularda 17 oturumda 56 bildiri, 11 poster bildiri sunumu gerçekleştirilmesi planlanırken, sempozyum paralelinde düzenlenecek sergide yer alacak 21 kurum ve kuruluş, ölçümbilim alanında ürün, hizmet ve çalışmalarını katılımcılarla paylaşma imkânı bulacak. 
Etkinliğimizde ilk gün UME Eski Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Uğur’un sunacağı “SI Birimlerinde Ne Değişti?” konulu konferans ile başlayacak ve ardından düzenlenecek panelde “SI Birimlerindeki Değişimin Yaşam ve Bilimsel Çalışmalara Etkileri” konusu uzmanlarınca ele alınıp masaya yatırılacak. Yine ilk gün son oturumda UME’den Uğur Akkaya “Ne Kadar Metroloji” başlıklı söyleşisinde metrolojinin hayatımızdaki yerine dair paylaşımda bulunacak.
Sempozyumun ikinci günü gerçekleştirilecek çeşitli bildiri sunumlarının yanında Doç. Dr. Tanfer Yandayan tarafından düzenlenecek çalıştayda ‘Takım Tezgâhları Metrolojisi’ konusu ele alınacak. 
Etkinliğimiz, üçüncü gün gerçekleşecek olan sekiz ayrı oturumda yapılacak sunumların ardından sona erecek.
Ayrıca üç gün boyunca sergi alanımızda Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde yer alan ve koleksiyoner Yüksek Mimar A. Naim Arnas’ın kültür hayatımıza armağan ettiği farklı dönemlere ait 4 bin 500 terazi, ağırlık ve ölçü aletinden oluşan ‘Kantarın Topuzu’ Sergisi’nin bir kısmı da yer alacak. 
Ölçümbilim alanına ilgi duyan, bu alanda faaliyet gösteren tüm kesimlerin üç gün boyunca bir arada olacağı sempozyumumuza ve sergimize ilgi gösteren sizlere, etkinliğimizin hazırlanmasında emeği geçen Yürütme ve Düzenleme Kurulu üyelerimize, Şubemiz çalışanlarına ve desteklerini esirgemeyen Oda Yönetimimize teşekkürlerimizi sunuyor, sempozyumumuzun hepimiz için verimli geçen bir etkinlik olmasını diliyorum."

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener'in açış konuşması:

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. İzmir şubemizin düzenlediği Ölçümbilim Sempozyumuna hoş geldiniz.

Yalnızca örgütlü üyelerinden aldığı güç ile bilimi odak noktasına alarak çalışmalarını sürdüren Odamız, çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirmeyi ana ilke edinmiştir.

18 Şubesi, 97 il–ilçe temsilciliği, 100 bini aşan üyesi, 10 mesleki denetim bürosu, 121 farklı noktada eğitim yapan eğitim merkezleri, 10 uygulamalı eğitim merkezi, mesleki denetim, teknik ölçüm, bilirkişilik hizmetleri ve akredite onaylanmış kuruluşları bulunan Odamız, üyelerimiz ve sanayiyi kapsayacak çalışmalar yapmayı başlıca görevleri arasında saymaktadır. 

Odamız taşıdığı toplumsal sorumluluk gereği her çalışma döneminde enerjiden tesisata, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden, uçak, havacılık, uzay, kaynak, endüstri mühendisliğine ve sanayiye varan, uzmanlık alanlarımızla ilgili bir dizi kongre, kurultay, sempozyum etkinliği düzenlemektedir.

Şimdi de Ölçümbilim alanında çalışan mühendisler, bilim insanları ve sanayiciler olarak bilgi alışverişinde bulunmak ve son bilimsel gelişmeler ile teknolojik gelişmeleri izlemek amacı ile İzmir Şubemizin düzenlediği Ölçümbilim Sempozyumunda bir araya geldik.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Ölçümbilim konusunda toplumun bilincini artırmak, bilim ve teknoloji alanında daha etkin olmak amacıyla Ölçümbilim Kongrelerini 1995-2013 yılları arasında, ikişer yıl aralıklar ile periyodik olarak sekiz kez düzenlemiş ve bu alandaki öncülüğünü pekiştirmiştir. Bu kongrelerde; ölçümbilim ile ilgili, eğitim, sağlık, ticaret, gıda, kimya, makine, elektrik-elektronik ve çevre konularındaki izlenebilirlik, akreditasyon, ulusal ve uluslararası ilişkiler, teknik/yasal düzenlemeler ve sektörel sorunların yanı sıra, toplumun tüm kademelerini ilgilendiren ölçümbilim konularının derinlemesine tartışılmasına olanak sağlamıştır.

Değerli Katılımcılar, Değerli Meslektaşlarım,

Odamız uzmanlık alanlarımızla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, birçok sektörle ilişkisi bulunan Ölçümbilim alanında da ciddi çabalar sarf etmektedir.

Bu alanda konunun tüm taraflarını bir araya getiren birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu platformlarda dile getirilen görüşler ve tartışmalar, sürecin gelişimine olumlu katkı sağlamış ve Türk Akreditasyon Kurumu-TÜRKAK 1999 yılında çıkarılan bir yasa ile oluşturulmuştur.

Ancak gelinen noktada alınan yol yetersizdir. İzlenebilirlik konusunda kurumumuz TÜBİTAK UME’nin öncü ve değerli çalışmaları vardır. Ancak medikal alanda hala eksiklikler mevcuttur. Ülkemizde nitelikli işgücü ve eğitim eksikliği, özel alanlarda kalibrasyon, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Akredite kalibrasyon laboratuvarları tarafından üretilen belgelerin değerleri sürekli düşmektedir. Laboratuvarlarımız yurt dışından satın alınan referans sistemler ile hizmet vermek zorunda kalmaktadır. Üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri hala yurt dışından satın alınmaktadır. Sanayicilerimiz üretimde çok önemli bir alt yapı hizmeti olan ölçüm ve kalibrasyon işlerine yeteri kadar önem vermemekte, ayrıca bu konuda da bilgili personel bulmakta zorlanmaktadır. Odamız çalışmaları bu nedenle önemlidir ve ülkemizin kazanç hanesinde yer almaktadır.

1998 yılından bu yana sürdürdüğümüz eğitim ve belgelendirme çalışmalarının ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve hizmetin niteliğinin yükseltilmesi için kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşu 2007’de TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.

Odamız uygunluk değerlendirme alanında da somut adımlar atmış akredite olan Asansör Kontrol Merkezimiz Onaylanmış Kuruluş faaliyetlerini sürdürmektedir.

TÜRKAK tarafından akredite edilen A Tipi muayene Kuruluşumuz; işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik olarak “Basınçlı Kaplar ve Kaldırma İletme Makinalarının Periyodik Kontrolleri İle Teknik Ölçüm ve Analiz Hizmetleri” vermektedir.

Çevre laboratuvarımız; emisyon, partikül, gürültü ve iş hijyeni ölçümleri konusunda TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve bakanlıklarca yetkilendirilmiş olarak ülke sanayisine hizmet üretmektedir.

İzmir’de bulunan Kalibrasyon Laboratuvarı ve Metroloji Eğitim Merkezi’miz ile 1998 yılından bu yana bölgedeki sanayi kuruluşlarına hizmet veriyoruz. Kalibrasyon Merkezimizde elektrik, basınç, kütle-terazi, boyut, hacim, tork, sıcaklık ve hava hızı ölçüm ve kalibrasyon hizmetlerinin yanı sıra çeşitli konularda uygulamalı eğitimler de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ülkemizin son yıllarda giderek artan rüzgar enerjisi çalışmalarında ortaya çıkan ölçüm ihtiyacını, ilgili uluslararası standartlara uygun olarak Akredite olan merkezimiz karşılamaktadır. Rüzgar Enerjisi alanında uzman ekibimiz, Rüzgâr Ölçüm İstasyonu Kontrolü ve Meteorolojik Ölçüm Veri Analizi hizmetlerini, uluslararası izlenebilir nitelikte akredite olarak verebilen tek ulusal akredite deney kurumudur.

Odamız uygunluk değerlendirme faaliyetleri kapsamında ISO 17020, 17021, 17024, 17025 ve 17065 standartlarından akredite olan muayene, belgelendirme, eğitim, test ve kalibrasyon alanlarında ülkemize hizmet üreten ana aktörlerden biri olma görevini sürdürmeye devam edecektir.

Kısaca, Türkiye kalite altyapısının en önemli başlıklarından biri olan metroloji alanında hem endüstriyel hem de yasal alanlarda sektöre ve sanayiye hizmet veren Odamız, son bilimsel gelişmelerin tartışılacağı bu üç günlük önemli sempozyuma ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

Değerli Katılımcılar,

Bilimin temel üretken gücü, bilgi ve ürüne dönüşüm, ölçüme ilginin artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Ölçümbilim, gerçekte, bilimsellik, adalet ve uygarlığın temel yapı taşları arasında yer alır. Makine imalat, hassas mekanik ve mekatronik, savunma teknolojileri, elektronik, uzay teknolojileri, enerji, sağlık, adli bilimler, çevre gibi kritik sanayi alanları ve ticarette kullanılan ölçümler, mevzuat gereği zorunlu olarak yapılması gereken denetimler ve bu konularda yapılan çalışmaların tamamı ölçümbilim ve uygulamalarına dayanmaktadır.

Bilim, endüstri, ticaret, savunma gibi alanların temel gereklerden biri olan yüksek duyarlılık ve doğrulukta ölçüm yapabilme yeteneği, ortaya çıkan ürünün kaliteli, hassas, dayanıklı ve güvenilir olmasında vazgeçilmez bir rol oynamakta, bu nedenle endüstrileşmenin de kaçınılmaz şartlarından birisi olmaktadır. Ölçüm, her iktisadi faaliyet ve mesleğin icrasında, farkına varılmasa da toplumun refahı, sağlık, güvenlik ve bilimin her alanında, günlük hayatımızın her anında yer almaktadır. Ayrıca uygarlıkların gelişmişlik seviyesinin ölçüsü olarak, bir tarihi belge niteliğindedir.

Gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilen ölçümlerin uluslararası tanınırlığı, bu alandaki faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla gerekli yapısal organizasyon ve teknik altyapıya sahip Ulusal Ölçüm Sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu sistem ile ölçümlerin doğruluğu, bilimsel ölçüm yöntemlerine uygun olarak sonuçların güvenirliliği ve doğruluğu ispat edilmek durumundadır. Ülkenin ölçme organizasyonunu ve ölçme altyapısını geliştirmek, diğer ülkelerin ölçme sistemleri ile koordinasyonunu sağlamak ve uyumlaştırmak bu sistemin yükümlülükleri arasındadır. Ulusal Ölçüm Sistemi, ölçü birliğini sağlamaya yönelik Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosundan (BIPM), ülkedeki kullanıcı seviyesine kadar kesintisiz bir ölçüm zinciri içinde ulusal kalite oyuncularını da içeren ve bağlantısını sağlayan bir sistem olarak tanımlanmaktadır.

Hepinizin bildiği gibi 20 Mayıs 2019 tarihi ölçümbilimde bir milat olarak tarihe düşüldü. Fransa’da gerçekleştirilen 26. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler oy birliğiyle kabul edildi. Ülkemizin de katıldığı ve 60 ülkenin oylaması sonucu alınan karar ile uluslararası ölçü birimlerinin tamamı artık doğanın sabitleri ile, metre’nin ışık hızı ile tanımlandığı gibi tanımlanacaktır. Birimlerin tanımlarındaki değişiklikler 20 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tam bu noktada İzmir şubemiz öncülüğünde düzenlenen bu sempozyum konunun taraflarının bir araya geldiği bir ortamı sağlamıştır. Siz değerli katılımcılar üç gün boyunca Endüstriyel, Bilimsel ve Yasal Ölçümbilim (metroloji) alanlarındaki son güncel gelişmeleri UME, TÜRKAK ve Sanayi Bakanlığından katılan uzmanlarca yapılan sunumları dinleme ve tartışma şansı bulacaksınız. Bu platforma ev sahipliği yaptığımız için mutlu olduğumuzu belirtmek isterim.

Değerli Konuklar, Değerli Katılımcılar,

Bugün ülkemizin zor bir süreç içinde olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Bu durum biz mühendisleri birçok yönden etkilemektedir. Çalışma alanlarımız olan sanayi sektörleri sıkıntıyı özellikle yaşıyor. Büyük borçlar, yüksek döviz kurları, yüksek enflasyon, büyük sosyal yaralara yol açan işsizlik ülkemizi, sanayimizi, meslektaşlarımızı ve halkımızı zorlamaktadır. Bu duruma karşı mühendisliğin korunması ve geliştirilmesi, sanayinin ithalat bağımlılığından kurtarılarak güçlendirilmesi ve geleceğinin oluşturulması anlamına da gelecektir. Odamızın bütün çabası da bu yöndedir.

Eksenine toplumsal refahı, sosyal devlet ve sosyal adalet anlayışını, hukukun üstünlüğünü oturtan, öz kaynak ve birikimlerimize, mühendislik disiplinlerine, bilim-teknoloji politikalarına ve tam istihdama dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı yaklaşımının gerekliliğine işaret ederek konuşmamı tamamlıyorum.

Son olarak “#ne değişti” sloganı ile gerçekleştirilecek sempozyumumuzun bilimsel, teknik, sosyal gerekliliklere dayalı olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını umuyor ve sempozyumda emeği bulunan danışma ve yürütme kurulları ile sempozyum sekretaryasına, destekleyen kuruluşlara, İzmir Şubemizin Başkan, Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, bildiri sunacak, konferans ve panelde yer alacak değerli konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan kurum, kuruluş ve üniversitelere içtenlikle teşekkür ediyor, etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyorum.