TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ ÇIKTI..

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Odamız, ülkemizde eksikliği duyulan teknik kitap basımına destek olmak ve bu yolla mühendisliğin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kitap yayım çalışmalarına devam etmektedir.

Odamızın yayınlar dizisine kazandırdığı "Teknik Terimler Sözlüğü" Türkçe-İngilizce ve İngilizce-Türkçe olarak hazırlanmıştır. Daha önce yayımladığımız 189 yayın numaralı İngilizce-Türkçe "Makina Mühendisliği Sözlüğü"nün devamı niteliğinde olan bu sözlükte; kelime sayısı zenginleştirilerek, Türkçe-İngilizce bölüme de yer verilmiştir.

Teknik Terimler Sözlüğünü Odamızdan edinebilirsiniz.

SUNUŞ

Çağımız; bilim, teknoloji ve sanayileşme alanlarının kendine özgü bir dil yaratarak sürekli geliştiği bir dönemden geçiyor. Dilin ve kavramların bu sürekli gelişen ve canlı ortamdan beslendiğini düşünecek olursak bu sözlüğün de konu ile ilgili tüm terimleri kapsamak gibi bir iddiası bulunmadığını peşinen belirtmek gerekir. Bu konuda meydana gelen gelişmeler ve araştırmalar dikkate alınarak ileride daha kapsamlı bir sözlük hazırlamak mümkün olabilecektir.

Günümüzde dil kullanımı ve kelime hazinesi; ülkelerin, mesleklerin ve meslek sahiplerinin gelişmişliğinin önemli kıstaslarından biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bilgi akışının büyük hız kazandığı günümüzde yabancı dillerden dilimize yerleşik teknik kavram ve sözcüklerin doğru kullanımının eğitim ve uygulamadaki önemi daha da artmıştır.

Makina Mühendisleri Odası, diğer çalışmaları yanında üyelerinin mesleki ve toplumsal gelişimlerini sağlamayı, uzmanlıklarını, bilimi ve tekniği toplum yararına kullanmalarını sağlayıcı çalışmalar yapmayı zorunlu görmektedir.

Odamız, bu perspektifle ülkemizde eksikliği duyulan teknik kitap basımına destek olmak ve bu yolla mühendisliğin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kitap yayım çalışmalarına devam etmektedir.

Uzun yıllar süren bir çalışmanın ürünü olan elinizdeki sözlük teknoloji-mühendislik ile dil kavramı arasında bağ kuran bir köprü niteliğindedir. Odamızın yayınlar dizisine kazandırdığı "Teknik Terimler Sözlüğü" Türkçe-İngilizce ve İngilizce-Türkçe olarak hazırlanmıştır. Daha önce yayımladığımız 189 yayın numaralı İngilizce-Türkçe "Makina Mühendisliği Sözlüğü"nün devamı niteliğinde olan bu sözlükte; kelime sayısı zenginleştirilerek, Türkçe-İngilizce bölüme de yer verilmiştir.

Bu yorucu, uzun ve başarılı çalışmanın teknik elemanlara, mühendislere, akademisyenlere ve öğrencilere son derece yararlı olacağı ve çalışmalarına ışık tutacağı inancıyla, bu eseri üyelerimize ve okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Bu çalışmayı Odamız aracılığıyla yayın dünyasına kazandıran meslektaşımız Sayın Hasan ÜNAL ile eserin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Ağustos 2004