Tüm Üyelerimizin Yeni Yılını Kutluyoruz...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, "2012 yılının sanayileşen, hakça bölüşen, eşitlikçi, demokratik, barış ve kardeşlik içindeki bir Türkiye'ye doğru yürüyüşümüzde bizleri özlemlerimize yaklaştıran bir yıl olması ve esenlik dilekleriyle yeni yılınızı kutluyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyorum."

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR`ın
Yeni Yıl Mesajı

SAYIN ÜYEMİZ,

Önemli gelişmelerin yaşandığı bir yılın ardından 2012`ye giriyoruz.

2011 yılında, ekonomik, sosyal, mesleki planda ülkemiz, halkımız, meslek alanlarımız ve geleceğimizi etkileyecek bir dizi çok önemli gelişme yaşanmıştır. Bunların başında, mevcut iktidarın otoriter yönetim özlemlerini yansıtan 35 adet Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 154 yasada yapılan 258 değişiklik gelmektedir. En özet haliyle bu KHK`ler kamu yönetimini, ülke imarını, yapı, kent, eğitim, sağlık, tarım, enerji, su, çevre ve bütün koruma alanlarını, din, aile, kadın, çocuk gibi sosyal politika alanlarını ve TMMOB ile TTB mevzuatını değiştirmeye yöneliktir.   

Kamu/devlet yapılanması ve meslek alanlarımız açısından bu kararnamelerle;
·    Geleneksel kamu yönetimi; yapı, işleyiş ve personel sistemi itibarıyla değiştirilmiş, memurluğun genellik özelliği ile liyakat ve kariyer sisteminden uzmanlık ve sözleşmeliliğe geçilmiş, Teftiş Kurulları kaldırılmıştır. Ayrıca bakanlıkların ana hizmet, denetim, yardımcı hizmet fonksiyonlarında karışıklık yaratılmıştır.
·    Yeni kurulan bakanlıklardaki personeli de kapsayacak şekilde, kapatılan ve birleştirilen bakanlıklardaki on binlerce çalışan sözleşmeli güvencesiz konuma düşürülmüştür.  
·    Anayasal özerkliğe sahip kamu tüzelkişiliklerinin özerkliği ortadan kaldırılmış, bazıları doğrudan bakanlıkların bünyesine alınmıştır.
·    "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının", özelde TMMOB ve meslek odalarının Anayasa ve yasalara dayalı yerinden yönetime dayalı özerk yapısına, kamusal nitelik, kamu tüzelkişiliği ve mesleki denetim fonksiyonlarına son verilmek istenmektedir.
·    Bu kapsamda TMMOB ve bağlı Odaların idari, iç işleyiş, mali yapı, üyelik, genel kurul ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi hedeflenmektedir. Kamu idari yapılanması içinde yer alması itibarıyla TMMOB üzerindeki genel vesayet otoriter bir şekle dönüştürülmek ve mühendis, mimar, şehir plancılığı hizmetleri mevzuatının düzenlenmesi Anayasa`nın 123, 124, 135. maddelerine ve yasalara aykırı bir şekilde iktidar bürokrasisine bırakılmaktadır.

Bu adımlar; yerel yönetimlerin yapı, ruhsat v.b. yetkilerini, finans merkezleri ve benzeri özel proje alanları, özel yapım gerektiren yapılaşmalar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bütün uygulamaları; çevre, milli parklar, koruma alanları, doğal sit alanları, kentsel-kırsal dönüşüm ve yapı denetimiyle ilgili bütün yetki ve düzenlemelere dair yetkilerin tek bir bakanlıkta toplanması çabası ile birleşmektedir.

Oda olarak düzenlediğimiz ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri, açıklamalarımız ve yayınlarımızda görüldüğü üzere Odamız gerek bu konulara gerekse esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerinin kamu ve özel sektörde yaygınlaştırılmasından kıdem tazminatlarının budanmasına dek varacak olan adaletsiz uygulamalara haklı tepkiler vermektedir. Son açıklamalarımızdan birinde belirttiğimiz üzere bugün bir milletvekilinin aylık maliyetinin 37 SSK işçi emeklisi ve 23 mühendis maaşına eş düzeyde olması, ülkemizdeki eşitsizlik ve adaletsizliklerin ulaştığı vicdan yaralayıcı düzeyi göstermektedir.

Değerli Meslektaşlarım,

Odamız meslek alanlarımız, meslektaşlarımız, ülkemiz ve halkımızı zincirleme olarak etkileyen bu ve benzeri bütün gelişmeleri, ortak aklımıza ve vicdanımıza dayanarak değerlendirmekte; yayınlarımız, bültenlerimiz, etkinliklerimiz ve internet sayfalarımızdan izlenebileceği üzere başarılı çalışmalarını sürdürmekte; meslek ve meslektaş çıkarlarını korumaya, geliştirmeye, meslek alanlarımıza yenilerini eklemeye devam etmektedir.

57. yılında üye sayımız 82 bini aşmıştır. 18 Şube, 96 İl-İlçe Temsilciliği, 10 Mesleki Denetim Bürosu, 2.000 İşyeri Temsilciliği ve 683 çalışanımız bulunmaktadır. Toplamda 40`a ulaşan kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri düzenlemekteyiz. Ülke genelinde 114 noktada aynı anda 3 bin üyemize hizmet verebilen Meslek İçi Eğitim Merkezleri kanalıyla bugüne dek 86 bin belgelendirme yapılmıştır. Odamız teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları ile ulusal ve uluslararası tanınırlıkta önemli mesafeler kat etmiş; yaşamın birçok alanına uzanan mesleki denetim, bilirkişilik-ekspertizlik, teknik ölçüm hizmetlerini başarıyla yürütmektedir.

Bu başarılı mesleki sosyal çalışmalar, Odamızı TMMOB`nin en büyük Odası haline getirmiş ve kamuoyunda saygın bir yere taşımıştır. Bu dev yapımızla üyelerimiz, sanayimiz ve halkımıza yönelik hizmet vermekten kıvanç duyuyoruz. Bu çalışmaları, ülkemizde yıllardır uygulanan ranta dayalı, dışa bağımlı politikaların ekonomi, mühendislik, sanayi ve halkımız üzerinde yarattığı tahribata karşı meslek, meslektaş çıkarları ve yurtsever temelde çözümler öneren bir yaklaşımla yürütüyoruz. Özellikle belirtmek istiyorum: Odamız gücünü, yalnızca örgütlü üyesinin katkısından, meslek ve uzmanlık alanlarının korunma ve geliştirilmesi çalışmalarından almaktadır.  

Sevgili Meslektaşlarım,

Odamız ve TMMOB`nin kamuoyundaki etkin gücü ve sağlam kurumsal yapısının önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi, örgütlülük düzeyimizi korumak ve geliştirmekten geçmektedir. Önümüzdeki Şube ve Oda genel kurul süreçlerini, bu açıdan Odamızı ve birliğimizi geliştirmenin bir vesilesi olarak değerlendirmeliyiz.

Odamız, yeni yılda da, TMMOB çatısı altında; bütün antiemperyalist, demokratik, laik, ilerici, toplumcu güçlerle birlikte ülkemiz ve halkımızı giderek yoksullaştıran politikalara; örgütlenmenin sınırlandırılmasına, "büyüme" masallarıyla emek sömürüsünün yoğunlaşmasına, sıcak para akımına dayalı ithalata bağımlılığa ve kayırıcı partizan uygulamalara, meslek-meslektaş-ülke-halk çıkarları temelinde karşı duracaktır.

Oda Yönetim Kurulu adına, 2012 yılının sanayileşen, hakça bölüşen, eşitlikçi, demokratik, barış ve kardeşlik içindeki bir Türkiye`ye doğru yürüyüşümüzde bizleri özlemlerimize yaklaştıran bir yıl olması ve esenlik dilekleriyle yeni yılınızı kutluyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyorum.

29.12.2011
Ali Ekber ÇAKAR
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı