TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ(TTMD) OLAĞAN GENEL KURULU’NA KATILDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

25 Mart 2017 tarihinde Ankara Latanya Hotel’de gerçekleştirilen Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Olağan Genel Kurulu’na katılan Oda Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yunus Yener bir konuşma gerçekleştirdi.

Oda Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yunus Yener'in konuşması şöyle:

Sayın Divan, Sayın Başkan, Sayın Delegeler,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla, dostlukla selamlıyorum. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Kurulu’nun verimli ve başarılı geçmesini diliyorum.

Odamız, makina mühendislerinin uzmanlık dallarından biri olan tesisat mühendisliği alanında faaliyet yürüten TTMD’yi organik bir parçası olarak görmekte ve başarılı çalışmalarından ötürü kıvanç duymaktadır. Tesisat mühendisliğinin ve sektörünün korunması ve geliştirilmesinin; meslektaşlarımız, Odamız ve TTMD için özel önem taşımasından hareketle, bilindiği üzere birçok çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Odamızın ve TTMD’nin mesleki ve örgütsel konumlarının birbirini bütünlüyor olmasının bize yüklediği sorumluluk ve görevlerin kolektif bilincine sahip olduğumuza inanıyoruz. Bu vesileyle, TTMD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devredecek olan Sayın Sarven Çilingiroğlu ile birlikte çalışmaktan dolayı mutlu olduğumuzu belirmek istiyorum. Kendisine ve Yönetim Kuruluna, MMO Yönetim Kurulu olarak içtenlikle teşekkür ediyor, yeni Yönetim Kuruluna daimi başarılar diliyoruz.

Sayın Delegeler,

Bilindiği üzere Odamız, tesisat mühendisliği ve sektörüne yönelik birçok konuyu meslek ve kamuoyu gündemine taşıyan etkinlikler düzenlemektedir. Uzman mühendislik, enerji verimliliği, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinler arası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, enerji yöneticisi belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, Ar-Ge, binalarda enerji performansı yönetmeliği, hastanelerde klima–havalandırma sistemlerinin uluslararası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi birçok konu, Teskon/Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri aracılığıyla meslektaş, sektör, ve toplum yararına uygun olarak ele alınmıştır. 13. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin ana teması, Tesisat Mühendisliğinde Bütünleşik Performans olarak belirlenmiştir. Teskon+Sodex Fuarı, önümüzdeki ay, 19-22 Nisan tarihlerinde yine İzmir’de düzenlenecektir.  Doğal davetlileri olan sizlere bu vesileyle duyurmak istedim.

Değerli Meslektaşlarımız,

16 Nisan’da halk oylamasına sunulacak olan Anayasa değişikliklerinin, siyasal sistem/rejim, anayasal düzen değişimi vb. öğeleri yanı sıra bizler açısından mesleki ve örgütsel bağlantı boyutları da bulunmaktadır.

2007-2009 arasında TMMOB’den Barolar Birliği’ne ve TOBB’a kadar bütün kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hakkında, Anayasa’nın 135. maddesinde tanımlanan kamu yararını ve kamu tüzel kişiliği konumlarını sorgulayan bir rapor düzenleyen Devlet Denetleme Kurulu’nun görev ve yetki kapsamı, antidemokratik bir şekilde genişletilmektedir. Anayasa’nın 108. maddesinde yapılmak istenen değişiklikle, Cumhurbaşkanına bağlı olan Devlet Denetleme Kurulu’nun, aynen okuyorum, tüm kamu kurum ve kuruluşları,  sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluş, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapma yetkisine, idari soruşturma da ekleniyor. DDK’nin görev ve yetkilerinin kanun ile düzenlenmesi hükmünün yerine de Cumhurbaşkanı kararnamesi hükmü getirilmektedir.

Kısaca, DDK ve güdümlü yargı üzerinden, demokratik seçimlere dayalı özerk meslek örgütlerimizin tamamına, idari/adli soruşturmalar yoluyla müdahale edilmesinin yolu açılacak; ayrıca Anayasa’da hızla başka değişiklikler yapmaya yönelik adımlar da atılacak ve 135. maddesi de değiştirilecektir.

Görüleceği üzere, son derece toplumsal bir içeriğe sahip olan kamu yararı ile birlikte TMMOB’nin ve diğer meslek örgütlerinin bekası da söz konusudur.  

2014 sonrasında iki kez gündeme getirilen, TMMOB Yasası’nı değiştirme girişimleri sırasında yanımızda bulunan TTMD’ye bu vesileyle bir kez daha gönülden teşekkür ediyor ve önümüzdeki kaotik süreçte mesleki demokratik dayanışmamızı geliştirmemiz gerektiğine önemle işaret etmek istiyorum.

Ülkemiz için, mesleklerimiz, meslek örgütlerimiz, Cumhuriyet, demokrasi ve laiklik için dayanışma duygularıyla Genel Kurulunuzu selamlıyor, saygılar sunuyorum.