Oda Bülteni: MART 2021 - SAYI: 273

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

“REFORM” ALDATMACALARINA KANMAYACAĞIZ

Ocak ayında dile getirilip Şubat ayında çeşitli demeçlerle gündemde tutulan “yeni anayasa” konusunun birçok anayasa değişikliği ile yapılan rejim değişikliğinin totaliter bir çerçevede pekiştirilmesini ve iktidarın ömrünün uzatılmasını amaçladığı biliniyor. 

Hemen her günkü sayısız antidemokratik uygulama eşliğinde parti kapatma tehdidinin sürekli olarak gündemde tutulduğu ve fezlekeler hazırlanarak milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılma hazırlıkları yapıldığı da ayan beyan ortadadır. Diğer yandan 2020 yılı insan hakları ihlallerinde Türkiye’nin dünyada ikinci, hukukun üstünlüğü açısından ise 128 ülke arasında 107. sırada olduğu da bilinmektedir. 

Son olarak açıklanan “İnsan Hakları Eylem Planı”nın “nihai amacının” da “yeni bir anayasa” belirtildi. Ancak söz konusu plan incelendiğinde Türkiye’nin 150 yıllık Anayasal gelişmelerle benimsenen bazı hususlar ile mevcut mevzuattaki dokümanlarda yer alan ancak uygulanmayan ve hatta aksi yönde antidemokratik fiili uygulamalarla yok edilen hak ve özgürlüklerin aldatıcı bir tarzda yinelendiğini görüyoruz. 

Planda yer alan “insan hakları koruma sistemi”, “yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi” vb. başlıklar bunlara birer örnektir. Dahası, erken ya da zamanında yapılacak seçimlere yönelik zaten gündemde olan siyasi partiler ve seçim yasaları ve ilgili mevzuatın değiştirilmesi hazırlıkları da bu planın içinde yer almaktadır. Dolayısıyla, ekonomi, demokrasi ve hukuk alanlarında yapılacağı söylenen reformların, bu alanlarda iyileştirmeleri değil, iktidar ve iktidar politikalarının sürekliliğine yönelik iyileştirmeler/reformlar olacağı görülebilmektedir. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, meslek-uzmanlık alanlarımız ve örgütlülüğümüz ile ülke sorunları arasındaki bağlardan hareketle, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, kamucu planlama, sanayileşme, kalkınma politikalarını kapsamayan yeni Anayasa arayışlarının ülkemize ve örgütlülüğümüze olası yansımalarını teşhire, önceki Anayasa değişikliği dönemlerinde olduğu gibi kararlılıkla devam edeceğiz. 

Geçtiğimiz ay Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlarla dayanışma eylemi yapanlara yönelik şiddeti kınadık. Bedelini tüketicilerin ödediği, özel şirket kârlarını güvence altına alma amaçlı adaletsiz yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini destekleme mekanizması üzerine bir açıklama yaptık. 

Sanayinin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çektik. İş cinayetleri ve denetimsizlik konusunu yeni cinayetlerden hareketle işledik. Bültenimiz yayına hazırlanırken konut ve küçük işyerlerinin gaz fiyatlarına yeni bir zam yapılmasından hareketle, büyük işletmeler ve özel elektrik santrallarına indirim yapıldığını teşhir ettik. 

Bu arada salgın koşullarına rağmen hiçbir calışma ve hizmetimizin kesintiye uğramaksızın sürdüğünü belirtmeliyiz. 48. Çalışma Dönemimizin kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerinin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklar kapsamında da düzenleme kurulu toplantılarını yaptık, yapıyoruz. 

TMMOB’nin her yılın ilk aylarında bağlı Odaların üye sayılarını açıkladığı biliniyor. Geçen ay açıklanan 2020 yılı sonu verilerine göre TMMOB’nin toplam üye sayısı  138 bin 960’ı kadın, toplam 598 bin 437 üyesi; Odamızın da 12 bini kadın, toplam 119 bin 202 üyesi bulunmaktadır. 

Coronavirüs vaka sayıları tekrar artarken, geçen yılın Haziran ayında olduğu gibi yine erken bir “normalleşme” süreci başlatıldı. Bütün üyelerimizin azami dikkatli olmasını diliyoruz. 

Esenlik dileklerimizle. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Ekler