HÜKÜMET PROGRAMI EKSİK VE HATALI (KÜRESEL ANA HABER GAZETESİ-20.09.2007)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Hükümet programını, gerek meslek ve uzmanlık alanları kapsamında gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı bulduklarını kaydetti.

 Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Hükümet programını, gerek meslek ve uzmanlık alanları kapsamında gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı bulduklarını kaydetti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkam Emin Koramaz, Hükümet Programını,gerek meslek ve uzmanlık alanları kapsamındaki ekonomi, sanayi, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve iş güvenliği bölümleri, gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı ve yanlış bulduklarını bildirdi.
Emin Koramaz, MMO‘nun "Hükümet Programının Ekonomi, Sanayi, Kobi, AR-GE, Enerji, Ulaşım, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümlerinin Değerlendirilmesi Raporu"nu açıkladı. Emin Koramaz, yazılı açıklamasında, programda belirtilen büyümenüyantçı, ithalatçı, büyük sermaye, tekeller ve vurguncunun büyümesi olduğunu savundu. Milli gelir artışmm ise YTL‘nin değer artışından kaynaklandığım, yüksek faiz verme yoluyla sağlanan sıcak para akımıyla ucuzlatılan döviz ve yanlış ithalat politikaları sayesinde aldatıcı büyüme rakam ve yorumlarına ulaşıldığım iddia eden Emin Koramaz, "2013 yılı için hedeflenen kişi basma 10 bin dolar milli gelir hesabı yüksek faiz, düşük kur oyunları ve ithalata bağımlı politikalara dayalı olup gerçekleri yansıtmaktan uzaktır ve yine ülkemiz lehine sonuçlar üretmeyecektir" dedi.
-Cari açık dış borçla kapatılıyor
Cari işlemler açığının 2002‘den 2006‘ya 4 yılda 28,4 kat arttığım ifade eden Emin Koramaz, bu çok hızlı artıştan programda söz edilmediğini söyleyerek şunları kaydetti:
"Türkiye cari açığını dış borçla kapatan, özel sektör kredilerini dış borca dayandıran, kısa vadeli küresel sermaye ile borsa alımlarını finanse eden bir ekonomik yapıya sahiptir. Daimi sıcak para akımı, yüksek cari açık, yüksek dış borç ve süreklileşmiş işsizliğe dayalı kırılgan ve krizlere açık bir ekonomik yapı söz konusu olmuştur." Merkez Bankası döviz rezervinin sadece 1,5 yıllık cari açığm karşılığı olduğunu, doğrudan yabancı sermayenin en az sanayi alanım tercih ettiğini savunan Emin Koramaz, sanayinin uzun süreden beri öncü sektör olmaktan çıktığını, sanayinin artık sanayileşme, kalkınma ve istihdam odaklı olmadığım öne sürdü.
-İstihdam düştü
Emin Koramaz, 2002-2006 döneminde istihdamın sürekli düştüğünü, sanayinin gözden çıkarıldığını da iddia etti.
Emin Koramaz ayrıca, enerji ve özellikle elektrik enerjisinde arz güvenliğinin önümüzdeki dönemin en önemli sorunu olacağı resmi öngörüsüne karşm, hükümet programında buna yönelik ciddi bir plan ve öngörü bulunmadığım savunurken, "Programda dile getirilen doğal gazın elektrik
üretimindeki payının düşürülmesi için, hükümetin çok somut ve yatırımlara dayalı bir plan ortaya koyması gerekli" dedi.
Emin Koramaz, ‘mal ve hizmet üretiminin en önemli ön şartı ve girdisi olan altyapı hizmetlerinin rekabetçi piyasada özel sektör tarafından sunumu esas alınacaktır‘ yaklaşımının ulaşıma uyar-lanmasıyla, zaten ilk adımları atılmış olan, bütün yollar ve ulaşım türleri ile ulaştırma ve ilgili altyapmın özelleştirileceğinin anlaşıldığını ifade etti. iş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun, 50 ve daha çok sayıda işçinin çalıştığı iş yerleri için öngörüldüğünü belirten Koramaz, şunları kaydetti:
"Bu mekanizma Türkiye‘deki toplam iş yerlerinin ancak yüzde 1,5‘inde işlemektedir. Çalışma yaşamı mevzuatı bütün çalışma alanlarım kapsamamaktadır. Programda övgüyle söz edilen iş Yasası, başlıca ‘sanayi ve ticaret‘ işlerim kapsamına almakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün de bir bölümü kapsam dışmda kalmaktadır, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeler KOBl‘lerin ve çalışanların büyük bir bölümünü kapsam dışmda bırakmaktadır.
Sonuç olarak hükümet Programı, gerek meslek ve uzmanlık alanlarımız kapsamındaki ekonomi, sanayi, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve iş güvenliği bölümleri, gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı ve yanlış bulunmuştur."

 (Küresel Ana Haber Gazetesi-20.09.2007)