MMO: İŞSİZ MÜHENDİSLERİN ORANI YÜZDE 25'E ULAŞTI (BİRGÜN GAZETESİ- 24.09.2007)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu'nun açılışında konuşan MMO İstanbul Şube Başkanı Tevfik Peker, "Gizli işsizler ordusuna mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları da dahil olmuştur" dedi TMMOB adına Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen TMMOB Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu'nda TMMOB üyeleri arasındaki işsizlik oranının yüzde 25'lere ulaştığı bildirildi.

 TMMOB Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu‘nun açılışında konuşan MMO İstanbul Şube Başkanı Tevfik Peker, "Gizli işsizler ordusuna mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları da dahil olmuştur" dedi TMMOB adına Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen TMMOB Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu‘nda TMMOB üyeleri arasındaki işsizlik oranının yüzde 25‘lere ulaştığı bildirildi. İstanbul‘da Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu‘nda yapılan ve dün biten sempozyumun açılışında konuşan MMO İstanbul Şube Başkanı Tevfik Peker, "Gizli işsizler ordusuna mühendisler, rflrmâriâr Ve Şehir plancıları da dahil olmuştur" diyerek, mühendis mimar ve şehir plancılarının istihdamının beklenen düzeyde gerçekleşmemesinin düşük ücredere, mesleki tatminsizliğe, gelecek belirsizliğine, meslek alanı dışında çalışmaya ve beyin göçüne yol açtığını söyledi.

YÜZDE 75‘İ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, "Yeni liberal politikalar ve özelleştirmelerle bizlerin varlık nedeni olan ülke sanayisi, madenleri, tarımı bitirilmekte, meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltılmaktadır" dedi. Çalışan üyelerinin yaklaşık yüzde 75‘inin yoksulluk sınırının altında ücret aldığını vurgulayan Koramaz, yeni mezun olan meslektaşlarının yüzde 32,5‘inin mezuniyederinden sonra bir yıl içinde, yüzde 22,4‘nün ise 2 yıl içinde iş bulamadıklarını belirtirken, kronik işsiz oranının ise yüzde 18,5 olduğunu kaydetti. Bunların kayıtlara geçmiş bilinen işsizlik rakamları olduğunu anlatan Koramaz, kayıtlara geçmeyen bir o kadar daha mühendis bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hal böyle iken ‘büyüme‘ masallarıyla pembe tablolar sunulmaktadır.
Oysa istihdam azaimış, ifsiıük artmış, çalışanların reel gelirleri yerinde saymıştır. Yoksulluk sınırındaki 15 milyon insan ile 5,6 milyon işsiz insan görmezden gelinmektedir. 35 milyar dolara ulaşan cari açık dış borçlarla kapatılmaktadır. Türkiye spekülatif sermayenin boyunduruğu altına sokulmuştur. 2002-2006 yılları arasında sanayide istihdam düşüşü yüzde 16‘ya çıkmıştır." Birçok AB ülkesinin mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımına çekince ve özel hükümler koyarken Türkiye‘nin bu anlaşmayı koşulsuz olarak imzaladığını hatırlatan Koramaz, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"unun şu an TBMM‘de bulunduğunu hatırlattı. Koramaz, bu kanunla yabancı mühendislerden istenmesi zorunlu olan denklik belgesinin kaldırıldığım, yabancı mühendis ve mimar istihdamında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile TMMOB‘nin görüş bildirmesi uygulamasına son verilmek istendiğini söyledi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, "Ücretli çalışanlar açısından mesleki hizmet normlarının belirlenmesi ve uygulanması konusundaki çalışmalar TMMOB ve bağlı odalarının yönlendirmesiyle yapılmalıdır" dedi.

(BirGün Gazetesi- 23/09/2007)