4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi Tanıtımı basın açıklaması yapıldı.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Ekim 2009

16 Ekim 2009 Cuma günü Şube Yönetim Kurulunun, Sempozyum Yürütme Kurulu üyelerinin ve basın mensuplarının katıldığı 4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi Tanıtımı basın toplantısı düzenlendi.

BASINA ve KAMUOYUNA

  

Sonsuz bir enerji  kaynağı olarak Güneş,  ilk çağlardan  bu yana insanoğlunun dikkatini çekmiş,  hatta bir dönem çeşitli uygarlıklarda yaşamın  kaynağı,  tanrısal bir güç olarak kabul edilmiş ve  ona tapılmıştır. Güneş enerjisinin yoğunlaştırılarak kullanılması fikri ise 2500 yıl öncesinden beri uygulama alanında bulunmakta 2500 yıl önce kullanılan bu enerji ise halen kullanılmayı beklemektedir.

 

Hayatın kaynağı olan Güneş her yıl dünyaya 219.000 milyar kilowattsaat (kwh) enerji gönderiyor. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen enerjinin tam 2500 katı. Ülkemizde de Güneş görme ortalaması çok yüksek olup Güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir. Türkiye yılda 2.640 saat güneş alıyor. Bu güneş enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer. Bu gücün Kıymetini bilelim fark edelim, değerlendirelim...

 

Ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Enerji sektörü günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılınmakta; pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynakları kullanılmakta ve enerjide dışa bağımlılık oranının % 72'lere ulaşmaktadır.

  

Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan; uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkündür.

  

Yani bu, "Güneş balçıkla sıvanmaz!'' gerçeğimizdir.

İnsanlığın kurtuluşu "Güneşe Giden Yolu" bulabilme ve güneşe dayalı yeni bir uygarlık yaratabilme becerisine bağlı görünüyor.

 

Dünyada son yıllarda enerji konusunda büyük bir hareket gözlemlenmektedir. Geçen sene dünya rekoru kıran petrol fiyatları, son ekonomik krizin de etkisi ile fiyatları %20- 30 oranında düşen güneş panelleri, yeni gelecek karbon vergileri, temiz enerji sistemlerini ve tasarrufu teşvik eden yasalar, Birbirinden çok bağımsız gibi görülen bu gelişmeler, aslında yaklaşık 100 yıl önceki sanayi devriminden sonra insanoğlunun biraz da mecburen girmek zorunda kalacağı yeni bir enerji devriminin ilk sinyallerini vermektedir.

Türkiye de bu gelişmelerden doğal olarak etkileniyor, son 6-7 aydır gerek hükümet düzeyinde gerekse medyada başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji temalı birçok haber karşımıza çıkıyor. Bunların tabii ki en önemlisi siyasi iktidarın tüm ilgili kurumların desteği ve katkısı ile çıkarmasının beklendiği temiz enerji teşvik yasası. Maalesef bu konuda da tren kaçmak üzere, Türkiye, temiz enerjilere ver(me)diği destek ile yine başka bir ligden de düşmeye aday gözüküyor.

Dolayısı ile geçen her gün, ülkemizde sürdürülebilir bir temiz enerji politikasının ve piyasasının oluşturulması için kaybolan zamanı işaret etmektedir bizlere ve temiz enerji teşvik yasaları en kısa sürede çıkarılmalıdır.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak Mersin'de 1997 yılından bu yana Güneş Enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi, etkinliğimizi "Güneş Kenti Mersin" sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktayız. Böylelikle Mersin'in, bu alanda sıcak su sistemlerinin yanı sıra diğer teknolojilerin (elektrik üretimi ve soğutma üniteleri v.b)  üretiminin de yapıldığı bir merkez haline gelmesini beklemekteyiz. Bu çalışmaların gerçekleşmesiyle enerji savaşlarının merkezi olan Ortadoğu'da, Mersin'in barışa katkı sunan bir kent olacağı açıkça görülmektedir.

 

Makina Mühendisleri Odası tarafından Şubemiz yürütücülüğünde, 6- 7 Kasım 2009 tarihlerinde "Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyum ve Sergisi' nin dördüncüsü, Mersin Kültür Merkezinde ve Cumhuriyet Meydanında "Güneş bizim için çalışıyor" sloganıyla ulusal düzeyde gerçekleştirilecektir.

 

Odamızın bilimin ve teknolojinin toplumun hizmetine sunulması öz görevi doğrultusunda; sempozyum süresince değerli bilim adamları ve akademisyenler hazırlamış oldukları bildirileri sunulacaklar, düzenlenecek olan çalıştay, panel, oturum ve forumda Güneş Enerjisi alanında dünyadaki yeni teknolojik gelişmeler tartışılacak ve değerlendirilecektir.

 

Sempozyum süresince Mersin Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilecek ve ülkemizin önde gelen birçok firma ve kuruluşlarının katılacağı sergimizde, firma ve kuruluşlar en son teknoloji ürünlerini halka tanıtacak, öte yandan sergi alanında çeşitli kültür- sanat etkinlikleri de gerçekleştirilecek, Güneş arabaları, Hidrojen arabaları, Güneş teknesi sergilenecektir.

 

Etkinliklerimizi kamuoyuna duyurulması konusunda her zaman yanımızda olan yazılı, görsel ve işitsel basınımızın yapacağı çalışmalar ile Mersin'imizin ''Güneş Kenti'' olması yolunda ivme kazandırarak çalışmalarımızın amacına ulaşmasını sağlayacak, meslek alanımıza giren konularda ve kentimiz için yapacağımız çalışmalarımızda bizleri daha da cesaretlendirecektir. Bize her zaman destek olan yazılı, görsel ve işitsel basınımız ve çalışanlarına yaptığı ve yapacağı çalışmalar için şimdiden teşekkür ediyor; Şubemiz adına sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

 

Son söz:

 

Birçokları aksini düşünse bile ''Güneş Çağı'' geleceğin yaşam biçimi olacaktır. (16.10.2009)

 

 

                           

                                                                                     TMMOB Makine Mühendisleri Odası

                                                                                    Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

        

                                                                                                        Naci ERÇOLAK