4.Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi Başarıyla gerçekleşti.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Kasım 2009

Sempozyum ve Sergi 06 Kasım 2009 günü Mersin Valisi Sn. Hüseyin AKSOY, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol ERTAN, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl TÜRK,Toroslar Belediye Başkanı Hamit TUNA, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa KARASABUN, EİEİ Genel Müdür Yardımcısı Atilla GÜRBÜZ, MTSO Başkanı Şerafettin AŞUT, çeşitli meslek odalarının başkanları, TMMOB İKK Sekreteri, Odamızın değişik Şubelerinin ve Temsilcilik Yürütme Kurullarının Başkanları ile çeşitli illerden gelen delegelerin katılımıyla açılmıştır.

4.GÜNEŞ ENERJİSİ SİTEMLERİ SEMPOZYUMU VE SERGİ'Sİ

BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

4.Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi;  yılda metre kareye ortalama 1311 kWh ışınım şiddeti düşen ülkemizde bu enerjinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretimi ve kullanımının sağlanması, bu konuda ilgili tarafların (uygulamaya yönelik çalışan sektör temsilcilerini, yasa hazırlayıcılarını yerel yöneticileri, araştırmacı ve akademisyenleri) bir araya getirilmesi ve buradan elde edilecek çıktı ve sonuçlarla Güneş Enerjisi alanında dünyadaki yeni teknolojik gelişmelerin tartışılması, günlük yaşama indirgenmesi ve güncel uygulamalar konusunda ülkemizde bilgi birikimi ve bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla; bilimin ve teknolojinin toplumun hizmetine sunulması öz görevi doğrultusunda Mersin Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

 

Bu Sempozyum ile uygulayıcılara bilgi ve esin kaynağı oluşturması, bilimin ve tekniğin halkımıza ulaştırılması, etkinlik süresince gerçekleştireceğimiz sergi ile sektördeki firmaların ürünlerini tanıtmaları için uygun bir zemin yaratılması hedeflenmiştir.

 

Etkinlik kapsamında sektöründe önde gelen firmalarında içinde bulunduğu sergi 5-6-7 Kasım 2009 tarihlerinde Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilmiştir.

 

Sempozyum ve Sergi 06 Kasım 2009 günü Mersin Valisi Sn. Hüseyin AKSOY, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol ERTAN, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl TÜRK, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa KARASABUN, EİEİ Genel Müdür Yardımcısı Atilla GÜRBÜZ, MTSO Başkanı Şerafettin AŞUT, çeşitli meslek odalarının başkanları, TMMOB İKK Sekreteri, Odamızın değişik Şubelerinin ve Temsilcilik Yürütme Kurullarının Başkanları ile çeşitli illerden gelen delegelerin katılımıyla açılmıştır.

 

Sempozyum açılışında; TMMOB' ne bağlı tüm odaların üyelerine yönelik''Güneşi kadrajına sığdır''sloganı ile Güneş'in önemine dikkat çekmek, Güneş enerjisine yönelik uygulamaların TMMOB üyeleri arasında algılayış, anlayış ve bilgi düzeyini fotoğraf öğeleri ile anlatılması amacıyla fotoğraf yarışmasına katılan ve dereceye girenler ile ilköğretim okulu öğrencilerinin dikkatini ve ilgisini Güneş'e çekmek amacıyla yapılan "Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları" konulu resim yarışmasına katılan ve dereceye giren öğrencilere ödülleri verilmiştir.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen Sempozyumun etkinlik programı çerçevesinde 5 Kasım günü ''Güneş Kenti Uygulamaları" konulu bilimsel çalıştay gerçekleştirilmiştir.

 

Sempozyumda "Türkiye'deki  Güneş Enerjisi Sektörünün Gelişiminde Nasıl Bir Yol Haritası İzlenmeli " konulu bir panel, Güneş Mimarisi oturumu, Kamu Kurum ve Kuruluşların temsilcileri tarafından; Türkiye'nin Enerji Görüntüsü, Mersin Bölgesinde İthal Kömür Yakan Termik Santraller, Çevre-Enerji-Güneş Üçgeni ve Türkiye, Güneş Enerjisi Açısından Türkiye'deki Fırsatlar, Yenilebilir Enerji Politikaları ve Teşvikler konu başlıkları ile sunumlarını yapmışlardır.

 

Sempozyum süresince 16 adet bildiri sunularak tartışılmış, 5 adet de poster bildiri sunulmuştur.  Etkinlik kapsamında uygulamacılara yönelik, Güneş Enerjisi İle Isıtma Yardımcı Isıtma Kursu'' ile "Fotovoltaik (Gün Elektriği) Güç Sistemlerinin Projelendirilmesi ve Uygulama Esasları" konulu kurslar düzenlenmiştir. Sempozyumu 430 kayıtlı toplam 500'ü aşkın kişi izleyerek katılmış ve 34 kuruluş sergiye katılarak ürünlerini sergilemiştir.

  

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın düzenlediği "4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi" Mersin'de gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında düzenlenen serginin açılışı için Cumhuriyet Meydanında "Dünya İkincisi olan İTÜ'nin Muavenet isimli Güneş Teknesi" ve "Hidromobil araçlar yarışında birinci olan Makina Mühendisleri Odası'nın Poseidon isimli Hidrojen Arabası", Çukurova Üniversitesinin "Bayrak" isimli Hidrojen arabası, Mersin Üniversitesinin "Devrim" isimli ve Tarsus Endüstri Meslek Lisesinin "Güneş Kızı'' isimli Güneş arabalarının halka tanıtımı yapıldı. İTÜ nün Güneş Teknesi 06 Kasım günü denize indirilerek halka gösteriler yaptı.

  

Mersin Valiliği, Üniversiteler, EİEİ Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy İşleri Genel Müdürlüğü, TEMA Vakfı, ISKAV Vakfının da de arasında bulunduğu 4O dan fazla kurum ve kuruluşun desteklediği Sempozyumun açılışı 06 Kasım 2009 günü yapılmıştır.

AÇILIŞ KONUŞMASI (EMİN KORAMAZ)

Değerli Konuklar,

Değerli Katılımcılar,

Sevgili Basın Mensupları,

MMO Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. IV. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu"na hoş geldiniz.

Enerji toplumsal yaşamın ve biz makina mühendislerinin ağırlıkla çalıştığı ülke sanayisinin en temel girdisidir.

Diğer yandan enerji dönüşüm sistemleri, yalıtım, enerji performans değerlendirmeleri, enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve sıhhi tesisatların tasarlanması, uygulanması, atık enerjinin geri kazanımı; kojenerasyon tekniklerinin kullanımı ve bu amaçlara uygun cihaz, ekipman ve sistemlerin tasarımı, imalatı ve kullanımı enerji ile ilgili konulardan bazılarıdır ve doğrudan makina mühendisliği meslek uygulama alanlarına girmektedir. Bu nedenlerle Makina Mühendisleri Odası olarak enerji ve bağlantılı konularda bir dizi çalışma yürütüyoruz.

Dönem içerisinde Nisan ayında Kocaeli'nde gerçekleştirdiğimiz Enerji Verimliliği Kongresi, Mayıs ayında Binalarda Enerji Performansı ana temasıyla gerçekleştirdiğimiz Tesisat Kongremiz, Ekim ayında Kayseri'de gerçekleştirdiğimiz Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumumuz ve bugünkü etkinliğimiz, bu alanda ülkemizde yapılan en kapsamlı, en katılımlı ve en nitelikli geleneksel etkinlikler arasındadır.

Bu etkinliklerin her biri yoğun çalışmaların, uzun hazırlıkların ürünü olarak gerçekleşmektedir. Harcanan bunca emeğin yöneldiği tek amaç, ülkemizin sanayileşmesi ve demokratikleşmesi, halkımızın mutlu bir yaşam sürmesidir. Örgütsel olarak üzerimize düşen sorumluğun yerine getirilmesidir.

Değerli Katılımcılar,

Bu etkinlikler yanı sıra Enerji Çalışma Grubumuz her dönem enerji kaynakları ve politikaları üzerine yeni Oda Raporları hazırlamaktadır. Konusunda uzman üyelerimizin katkılarıyla hazırlanan bu raporlarda, sektör ile ilgili mevcut durum değerlendirmeleri yapılmakta ve önerilerimiz kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Enerji Odamızın eğitim ve belgelendirme çalışmalarında da önemli bir yer tutmaktadır.

TÜRKAK'tan akredite olmuş Personel Belgelendirme Kuruluşumuz ve Labaratuarlarımız vasıtasıyla enerji alanı da dahil olmak üzere üyelerimize yönelik eğitim ve belgelendirme çalışmaları yürütülmekte, çevre ve enerji mevzuatları çerçevesinde teknik ölçüm ve periyodik kontrol hizmetleri verilmektedir.

Odamızca bugüne değin üyelerimize yönelik 24 meslek uygulama alanımızda 2.300 civarında merkezi kurs açılmış, 47 bini aşkın üyemiz belgelendirilmiş ve on binlerce cihazın teknik ölçüm ve periyodik kontrolleri gerçekleştirilmiştir.

Son olarak Odamız, 2 Mayıs 2007 tarihli Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, 28 Eylül 2009 tarihli Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararla, sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere yetkilendirilmiş bulunmaktadır.

İstanbul Şubemizde başlattığımız sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kurslarını, altyapı çalışmalarını tamamlayan diğer Şubelerimize de yaygınlaştırmak ve B sınıfı olarak düzenlenen belgeyi A sınıfına yükselmek için hazırlıklarımız hızla sürdürülmektedir.

Meslek ve uzmanlık alanlarımızla bağlantılı hizmet alanlarımızın, günün gerekleri doğrultusunda genişletilmesine yönelik çabalarımızın artarak süreceğini, bu vesileyle ayrıca belirtmek isterim.

Değerli Katılımcılar,

Bugün burada ülkemizin oldukça şanslı konumda olduğu Güneş Enerjisi konusunu tartışacağımız iki günlük bir etkinliği başlatıyoruz.

Güneş enerjisi dünyanın enerji ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları için dikkatlerini yönelttiği en önemli kaynaklardan biri durumuna gelmiştir.

Günümüzde bütün dünyada en kapsamlı AR-GE çalışmalarının yapıldığı bir sanayi dalıdır.

Dünya enerji sektörü radikal bir değişimin eşiğindedir. Özellikle fosil kaynaklara sahip olmayan ve enerji de dış bağımlılığı artan sanayileşmiş ülkeler bu radikal değişim sürecinde hem güvenli enerji kaynaklarına yönelmek ve hem de yenilenebilir enerji teknolojisini satarak bu yeni dönemde ekonomilerini güçlendirmek istiyorlar.

BP gibi bugünkü zenginliğini petrole borçlu olan şirketler bile alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesini stratejik hedefleri arasına aldılar.

Gelişmiş ülkelerin hükümetleri "temiz enerji ekonomisi" olarak adlandırdıkları bu sektörü çok ciddi olarak desteklemektedir. Amerika'da Obama yönetimi krizden çıkış için ayırdığı 700 milyar dolarlık kaynak içinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine vereceği destekleri özel olarak belirtirken bu desteklerin istihdamı canlandıracağını da açıklamaktadır.

Görüldüğü üzere gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerji konusunu, enerji güvenliğinin yanı sıra, gelecek için önemli bir ekonomik yatırım, istihdam ve teknoloji egemenliği alanı olarak görmektedirler. Bundan sonra dünyanın güçlü ülkeleri fosil kaynaklar üzerindeki etkinliğini sürdürmeye çalışırken yeni teknoloji pazarındaki paylarını arttırmak üzere de rekabet edecektir.

Değerli Katılımcılar,

Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından birçok güçlü yöne sahip bir ülkedir.

Geçtiğimiz ay Kayseri'de düzenlediğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kongresinde de bu konuları enine boyuna konuştuk.

Güneş enerjisi ile birlikte su, rüzgâr, jeotermal, hidro elektrik ve linyit kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin % 74'ler seviyesine ulaşan enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması söz konusu olabilecektir.

Oysa bugünkü durumda mevcut hidroelektrik potansiyelimizin % 30'u, jeotermal potansiyelimizin % 3'ü ve rüzgâr potansiyelimizin ise ancak % 1'i ancak değerlendirilebilmektedir.

EİEİ tarafından yapılan çalışmalarda, teknik kapasitesi 405 milyar kWh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kWH olarak tahmin edilen, güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi ise bütünüyle değerlendirilmeyi beklemektedir.

Oysa güneşe dayalı elektrik üretiminde son yıllarda kaydedilen çok hızlı gelişmeler, yatırım maliyetlerinde ciddi düşüşleri gündeme getirmiştir.

Güneş, jeotermal ve rüzgâr kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Ülkemiz bu alanlarda hizmet sunacak yetkinlikte mühendis ve teknik eleman birikimine de sahiptir. Özellikle bazı kaynaklarda gerekli yatırım maliyetlerinin düşüklüğü göz önüne alındığında, bu konuda yürütülen çalışmalar oldukça önem taşımaktadır.

Güneş enerjisi ise yenilenebilir kaynaklarımız içinde en şanslı konumda olduğumuz kaynaklarımızdan birisidir.

Bu gün tarihte güneş enerjisi ile anılan Mersinde bu kaynağın ülkemize kazandırabileceklerini ve yöntemleri konuşurken Türkiye'nin bir teknoloji pazarı olmadan kendi araştırmacısı ve mühendisi ile bu kaynağı nasıl en fazla değerlendirebileceğini de konuşmamız gerekiyor.

 Geçtiğimiz aylarda Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının daha fazla kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan bir yasa taslağı hazırlandı ve bu taslak sektörde büyük bir heyecan ve beklenti yarattı. Taslakta güneş enerjisinden üretilen elektrik enerjisi için uzun süreli yüksek alım garantileri vardı. Teknolojinin çok hızlı bir şekilde geliştiği bu enerji kaynağı için verilmiş bulunan bu avantaj tartışılarak makul hale getirilebilirdi. Ancak bu konuda çok güçlü lobiler olması nedeniyle hükümet tartışmadan yasayı rafa kaldırmayı yeğledi.

Biz Oda olarak; dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne alarak ülkemiz koşullarına uygun bir Yenilebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planının ivedilikle hazırlanmasını ve bu plan ve stratejilere uygun desteklerin ivedilikle yaşama geçirilmesini savunuyoruz.

Ancak diğer yandan Güneş enerjisi kullanımının geliştirilmesi tartışmalarının sadece elektrik açısından ele alınmasını da doğru bulmuyoruz. Türkiye hemen her bölgesinde güneş enerjisinin termal kullanımı için çok önemli potansiyele sahiptir. Bu konuda gelişen yerli teknoloji de olmasına rağmen sadece elektrik üretimine odaklanmak, bu önemli kaynağın göz ardı edilmesine ve yeterince değerlendirilmemesine de yol açmaktadır.

Örneğin bizim kadar güçlü güneş radyasyonu almayan bir ülke olan Avusturya 1 milyon kişi için 200 MW solar termal enerji kullanımı ile dünyadaki en iyi ülke durumundadır. Avusturya'daki güneş kolektörlerinin % 60'ı sıcak su ihtiyacı için kullanılırken % 30 u ısıtma sistemleri ile kombine edilmektedir.

Türkiye'de de teşvik edildiği takdirde ısıtma sistemleri desteklenerek ithal doğal gaza olan bağımlılığımızı azaltabilmek mümkündür. Sempozyumumuzun bu konuda yapılması gerekenler için açılımlar geliştirmesini diliyoruz.

 

Değerli Katılımcılar,

Ülkemizde enerji alanında atılan adımların ne kadar başarı getireceğiyle ilgili önemli kaygılarımız da bulunmaktadır.

Eylül ayında yayımlanan ve 2010-2012 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da, enerji sorununun çözümü için özelleştirmelerin tamamlanması, nükleer güç santral yapımına başlanması, doğalgaza aşırı bağımlılığı azaltmak üzere yerli ve yenilenebilir kaynaklara hız verilmesi ve Türkiye'nin petrol ve doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaştırılmasında transit güzergâh/terminal ülke olması, hedefleri yer almaktadır.

Yüksek Planlama Kurulu'nun 18.5.2009 tarihli kararı ile yürürlüğe giren "Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Stratejisi Belgesi"nde de kamu elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin özelleştirilmelerinin 2010 sonuna kadar sonuçlandırılması hedeflenmiştir.

Bu belgelerde 2003 yılına kadar bütün linyit ve taşkömürü kaynakları ile hidroelektrik potansiyelimizin değerlendirilmesi, rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 20.000 MW'ye çıkarılması, güneş enerjisinin elektrik üretimi içinde kullanılmasının yaygınlaştırılması ve elektrik üretiminde doğalgazın payının % 30'un altına düşürülmesi hedeflerini oldukça önemli ve olumlu buluyoruz.

Ancak bu hedeflerin piyasa mekanizmalarıyla gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Çünkü özelleştirme/serbestleştirme uygulamaları yatırımları artırmamakta, enerji fiyatlarını ucuzlatmamakta, kamu tekellerinin yerini uluslararası sermaye ile bağlantılı yerel tekeller almaktadır.

İçinde bulunduğumuz kriz koşullarında sektörde yaşananlar bunun en somut örneğidir. Krizden dolayı talep düşüşüne bağlı olarak Ocak-Ağustos ayları arasındaki 6,5 milyar kilovat saatlik elektrik üretimi azalışının nerdeyse tamamı, kamu santrallerinin üretimi düşürülerek karşılanmıştır. Ucuza elektrik üreten kamu santrallerinin üretiminin azaltılması ve özel sektöre verilen taahhütler nedeniyle elektrik fiyatlarının artması gündeme gelmiştir.

Ayrıca en erken 10-12 yıl içinde devreye geçebilecek, yakıt, teknoloji, depolama, atık v.b. yönlerden riskli ve dışa bağımlı nükleer santrallerin enerji sorununu çözmek bir yana dışa bağımlılığı daha da artıracağı açıktır.

Son olarak 2010 bütçesinde petrol ve doğalgazda % 26,15 oranında, motorlu taşıt araçları, dayanıklı tüketim malları ve alkollü maddelerde farklı oranlarda ki vergi artırımlarının halkımız ve sanayi üzerinde yeni bir basınç yaratacağını da belirtmek isterim.

Bu noktada ülkemiz yetkililerini dışa bağımlı enerji politikalarından uzaklaşmaya, kamusal planlama ve üretimi esas almaya, yerli kaynak kullanımına öncelik vermeye ve zam kolaycılığından uzaklaşmaya davet ediyorum.

Enerji antlaşmaları ülke çıkarları lehine düzenlenir, elektrik enerjisi üretiminde ulusal-kamusal kaynaklar ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilir, enerji verimliliği sağlanır ve ülke ölçeğinde meslek odalarının da içinde yer alacağı bir Master Plan uygulanırsa, emin olalım ki dışa bağımlılık kırılabilecek, elektrik fiyatları düşürülebilecek ve enerji yönetimi başarabilecektir.

Sözlerimi bitirirken, bildiri sunacak, panel ve forumda yer alacak konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara, sergide yer alacak firma ve kuruluşlara, Odamız adına sempozyumun gerçekleştirilmesini sağlayan Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurullarına, Mersin Şube Başkanı, Yönetim Kurulu ve çalışanları ile sempozyum sekretaryası ve Oda Enerji Çalışma Grubuna, Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına içtenlikle teşekkür ediyor, etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.

06.11.2009

AÇILIŞ KONUŞMASI (NACİ ERÇOLAK)

Sayın Valimiz,

Sayın Milletvekillerimiz,

Sayın Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanımız,
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız,

Sayın Rektörümüz,
Sayın Alt Birim Belediye Başkanlarımız,

Sayın Oda Başkanımız, Odamızın değerli yöneticileri

Değerli Siyasi Parti Yöneticileri
Sayın Mersin İKK Sekreteri ve bağlı odaların temsilcileri,

Sivil Toplum Örgütlerinin Değerli Yöneticileri
Değerli Basın Mensupları,
Değerli Delegeler ve Meslektaşlarımız,
Değerli Konuklar,

            Hepiniz Odamız adına, Şubemiz yürütücülüğünde, bugün dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyum ve Sergimize hoş geldiniz.

            Öncelikle 2 yıllık yoğun bir ekip çalışmasının sonunda etkinliğimizin açılış konuşmasını yapmak için bu sahnede bulunmaktan son derece mutluluk ve onur duyduğumu ifade ederek başlamak istiyorum.

            Son yıllarda yaşanan gelişmeleri göz önüne aldığımızda dünya enerji sektörü sancılı bir süreç yaşamaktadır. Yaşanan bu süreçten tüm dünya gibi ülkemizde olumsuz etkilenmektedir. Çevreyi dikkate almayan bir şekilde üretilen enerjinin yoğunlaştırdığı iklim değişikliği sorunları da geleceğimiz için tehlike arz etmektedir. Ülkemizdeki enerji üretim-tüketim eğrisine baktığımızda tüketimin büyük bir yüzdesini oluşturan Petrol ve Petrol Ürünleri ile Doğalgaz konusunda tam anlamıyla dışa bağımlı olduğumuz görülecektir. Sanayisi başta olmak üzere sokakta evde işte ulaşımda kısacası hayatının her alanında kullandığı enerji kaynaklarını İTHAL eden bir ülkenin TAM BAĞIMSIZLIĞINDAN bahsetmek ne kadar doğrudur?. Ülkemizin yaşanan ve bu şekilde devam edilirse daha da şiddetlenerek sürecek olan Enerji dar boğazından çıkması mümkün değildir. Odamız kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olarak, ülke kaynaklarını halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımıyla ilgili çalışmalarını yürütmeyi ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşmayı kendisine görev edinmiştir. Bu bilinçle çalışmalarını sürdüren odamız bu bağımlılığımızı azaltmanın , uzun vadede de tamamen ortadan kaldırılmasının doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla olacağını savunmaktadır. 

            Evet Nedir Bu Yenilenebilir Enerji ve Özellikle Neden Güneş ?

            Günümüzde enerji üretmek amacıyla kullanılmakta olan petrol ve kömür gibi yakıtlar tükenebilir kaynaklardır. Bu yakıtlara alternatif olabilecek kaynaklar ise yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

Sonsuz bir enerji  kaynağı olarak Güneş,  ilk çağlardan  bu yana insanoğlunun dikkatini çekmiş,  hatta bir dönem çeşitli uygarlıklarda yaşamın  kaynağı,  tanrısal bir güç olarak kabul edilmiş ve  ona tapılmıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalar ortaya çıkarmıştır ki Güneş enerjisinin yoğunlaştırılarak kullanılması 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. 2500 yıl önce uygulama alanı bulunan bu enerji günümüzde halen kullanılmayı beklemektedir.

Sizlere güneş konusunda kısaca birkaç veriden bahsetmek istiyorum. Hayatın kaynağı olan Güneş her yıl dünyaya 219.000 milyar kilovat saat (kwh) enerji gönderiyor. Bu miktar dünyada tükettiğimiz enerjinin tam 2500 katı. Ülkemizin bu pastadan aldığı dilim çok yüksek. Yıllık güneşlenme ortalamamız 2640 saat. Güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir. Bu enerjinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer.

Ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Enerji sektörünün günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılındığı; pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynaklarının kullanıldığı ve enerjide dışa bağımlılık oranının % 72'lere ulaştığı düşünülürse BU GÜCÜN KIYMETİNİ BİLELİM FARK EDELİM, DEĞERLENDİRELİM... 

Dünyada son yıllarda enerji konusunda büyük bir hareket gözlemlenmektedir. Geçen sene dünya rekoru kıran petrol fiyatları, son ekonomik krizin de etkisi ile fiyatları %20- 30 oranında düşen güneş sistemleri, yeni gelecek karbon vergileri, temiz enerji sistemlerini ve tasarrufu teşvik eden yasalar, Birbirinden çok bağımsız gibi görülen bu gelişmeler, aslında yaklaşık 100 yıl önceki sanayi devriminden sonra insanoğlunun biraz da mecburen girmek zorunda kalacağı yeni bir enerji devriminin ilk sinyallerini vermektedir. Türkiye de bu gelişmelerden doğal olarak etkilenmekte.  Son 6-7 aydır gerek hükümet düzeyinde gerekse medyada başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji temalı birçok haber karşımıza çıkıyor. Bunların tabii ki en önemlisi tüm ilgili kurumların desteği ve katkısı ile çıkmasının beklendiği yenilenebilir enerji teşvik yasasıdır. Maalesef bu konuda da tren kaçmak üzere, Türkiye, temiz enerjilere ver(me)diği destek ile yine başka bir ligden de düşmeye aday gözüküyor.

Biz TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak; ülkemiz koşullarına uygun ve bir hedefe yönelik olarak, dünyadaki teknolojik gelişmeleri de göz önüne alarak politikayı yapılandıracak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının her birini kapsayan Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planının hazırlanmasını istiyor ve bunlarla uyumlu yeni bir Yenilenebilir Enerji Destekleri yasa taslağı üzerinde çalışılmasını savunuyoruz.

Nükleer Karşıtı Platformun bir bileşeni olan Odamız bir tarafta Nükleer Santrallerle ilgili olumsuzluklar ve diğer tarafta Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının gerek ömür, gerekse maliyet ve çevre açısından avantajları dururken Nükleer Santral Yapımı ısrarlarına anlam verememekte ve de sonuna kadar karşı çıkmaya devam etmektedir.  

Hedefimiz Mersinimizi nükleer santrallerle değil Güneş Kenti Mersin olarak adını Dünya'ya duyurmaktır.

Sözlerimi tamamlarken, bu etkinliğimizin düzenlenmesinde bize çok önemli destekler veren:

Mersin Valisi Sn. Hüseyin Aksoy'a,
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Macit Özcan'a,

Mersin Üniversitesi Rektörü Sn. Süha Aydın'a,

İstanbul Üniversitesi Rektörü Sn. Muhammed Şahin'e

Mersin Mezitli Belediye Başkanı Sn. Uğur Yıldırım'a
Mersin Yenişehir Belediye başkanı Sn. İbrahim Genç'e,
Mersin Toroslar Belediye Başkanı Sn. Hamit Tuna 'ya,
Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Sn. Fazıl Türk'e,
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Şerafettin Aşut'a,
İl Kültür Müdürlüğü ve Kültür Merkezi çalışanlarına,
Mersin İl Koordinasyon Kuruluna ve Sekreteri Sn. Kamer Gülbeyaz'a,

Sempozyuma katkı sağlayan üniversite ve öğretim üyelerimize

İTÜ Mezunları Derneğine,
Etkinliklerimizi halka ileten değerli basın mensuplarına,
Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen yönetim kurulu üyelerimiz ve şube çalışanlarımıza,
Sergimize katılarak destek olan sektör temsilcilerine,
Oda yöneticilerimize, sempozyumumuzun düzenleme, yürütme ve danışma konularında görev alan meslektaşlarımıza, Sempozyum Sekreterimize ve Danışman öğretim üyelerimize

ve son olarak Sempozyum ve Sergimizin Ana Sponsoru Sektörün önde gelen temsilcilerinden KUZEYMAK'a  huzurlarınızda Şube Yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.

Gelecek yapılan tercihlerle şekillenir. Ülkemizin önünde iki yol var ya güneşe karşı durup gözümüzü alacak ışık ile önümüzü göremeyeceğiz ya da arkamıza alıp yolumuzu aydınlatacağız.

Değerli dostlar bizler ikinci yolu seçtik,  Ülkemiz için, Halkımız için, Mersinimiz için elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalışacağız ve bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz 

 

Dünya durdukça.... Güneşimiz doğdukça.....

Hepimize Güneşli Günler Diliyorum ........06.11.2009