6. OLAĞAN GENEL KURULUMUZ GERÇEKLEŞTİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Ocak 2008

Şubemizin 6.Olağan Genel Kurulu 26 Ocak Cumartesi günü ; Şube Yönetim Kurulu ve Genel Merkez Delege Seçimleri 27 Ocak Pazar Günü yapılmıştır. 

Şubemizin 6.Olağan Genel Kurulu 26 Ocak Cumartesi günü ; Şube Yönetim Kurulu ve Genel Merkez Delege Seçimleri 27 Ocak Pazar Günü yapılmıştır. 

GENEL KURULUMUZA VE SEÇİMLERE KATILAN TÜM ÜYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ. 

MMO Mersin Şubesi 6.Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimleri 26-27 Ocak 2008 tarihlerinde yapıldı.Genel kurul ve seçimler sevgi, saygı, dayanışma ve coşku içerisinde gerçekleşti.
26 Ocak Cumartesi Günü MTSO Konferans Salonu'nda yapılan Genel Kurul'da Divan Heyetinin belirlenmesi ve gündemin kabul edilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Şube Yönetim Kurulu Başkanı Serdar ERKAN'ın konuşması:

"Değerli  Konuklar,
TMMOB'a bağlı odalarımızın  değerli temsilcileri,
Sayın Üyeler, Değerli Meslektaşlarım,
Sevgili Basın Mensupları,
Şube Yönetim Kurulumuz ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün burada, Odamızda ve şubemizde  son iki yılda yürütülen çalışmaları, dünya ve ülkemizdeki gelişmeleri, bu gelişmelerin mesleğimiz, meslektaşlarımız, ülkemiz ve halkımız üzerindeki etkilerini değerlendirecek ve daha güçlü bir Şube ve Oda, üreten, sanayileşen ve hakça bölüşen laik ve demokratik bir Türkiye için, söz üstüne söz koyacağız. Esasen  bugün burada bu toplanma amacımızın temel nedeni de budur.
Öncelikle Şubemizin 2 yıllık çalışma döneminde mesleki denetim ve teknik hizmetlerde başarılı, zaman zaman da sıkıntılar içinde görev yapan  Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şube ve temsilcilik çalışanlarımıza, İl, İlçe Temsilcilik yürütme kurulu üyelerimize, komisyon üyelerimiz, işyeri temsilcilerimiz, Danışma Kurulu üyelerimiz ve Şube çalışmalarına katkı sunan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.

Sevgili Meslektaşlarım,
Emperyalist politikaların neden olduğu savaşlar, işgaller, katliamlar ile yoğun sömürü, işsizlik, açlık ve yoksulluğun egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz.  Her ne kadar dünyada artık çok kutupluluğa geçiş başlamışsa da, başını ABD'nin çektiği küresel kapitalizmin, özellikle 12 Eylül 2001 den sonar hiçbir ulusal kural, düzenleme ve sınırlama ile karşılaşmayacağı bir sömürü ortamı yaratmak için dünyayı ve ulus devletleri yeniden şekillendirmeye giriştiği bir dönemi yaşamaktayız.
Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler, emperyalizmin sömürü ve yağması sonucu, içinde bulundukları borç yükü ve sık sık yaşanan krizlerden dolayı yeniden borçlanma ve borç-faiz cenderesi içindedirler. Temel çerçevesi IMF, Dünya Bankası, OECD, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği gibi örgütlenmeler kanalıyla çizilen "küreselleşmeye yapısal uyum programları"nda ücretlerin azaltılması, emek piyasalarının kuralsızlaştırılması, devletlerin sosyal alandan çekilmesi, gümrük vergileri, kotalar ve ithalattaki tüm kısıtlamaların ortadan kaldırılması, kamu işletmelerinin özelleştirilerek yabancı sermayeye yatırım olanakları sağlanması esas alınmaktadır. Böylelikle mühendislik hizmetleri dahil, enerjiden suya, sağlıktan eğitime, sosyal güvenlikten ulaşıma kadar tüm toplumsal hizmetler ticarileştirilerek uluslararası ticarete açılmaktadır.
Bu doğrultuda ülkemizde 1954 yılında yasa ile elde ettiğimiz kazanımlar geri alınmak istemekte, bunun için yabancı mühendislerin denklik aranmadan ülkemizde serbestçe çalışmasını sağlayacak yasal düzenlemeler meclis gündeminde tutulmaktadır.
Çeşitli nedenlerle emperyalizmin programlarına entegre olmayan ülkeler ise dünya ticaretinden dışlanmakta, emperyalist çıkarlar doğrultusunda ülke coğrafyalarının parçalanması için etnik farklılıklar körüklenmekte, çatışmalarla insanlar birbirine düşman hale getirilmeye çalışılmaktadır.
Bunlar da yetmezse küresel dünyanın jandarması, ABD ordusu ve müttefikleri devreye girmektedir. Bildiğimiz üzere Afganistan'ın işgalini, Irak işgali izlemiştir. Artık tüm bu işgallerin temel nedeninin enerji kaynaklarını ele geçirmek ve ABD hegemonyasını pekiştirmek olduğu bilinmektedir.
Afganistan'dan sonraki müdahalenin Irak'la sınırlı kalmayacağı bellidir. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan hareketle Orta Asya'ya ulaşan geniş bir coğrafyada enerji koridorunun denetim altında tutulması hedeflenmekte, bölgemizde İsrail ile birlikte başta İran ve Suriye üzerinde oyunlar oynanmakta, Büyük/Genişletilmiş Ortadoğu Projesi ile Türkiye de bu oyunlara dahil edilmeye çalışılmaktadır.
Bu vesileyle ülkemiz üzerinde oynanan karanlık oyunları ve müsebbibi kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin  son dönemlerde artma eğilimi gösteren terör eylemlerini nefretle kınadığımızı, hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı ve şehitlerimizi, teror mağdurlarını burada saygı ile andığımı ifade  etmek istiyorum.  Bu saldırılardan zarar gören, yalnızca terör eylemlerinde yaşamını kaybeden ve yaralanan insanlarımız değil, bu topraklar üzerindeki kardeşçe yaşama umudumuzdur, barıştır, demokrasidir. Gün, emperyalizmin oyunlarına düşmemek için bağımsızlık temelinde ortak demokratik toplumsal duyarlılıklarımızı geliştirmenin zamanı olduğunun altını çizmek istiyorum.
1923 aydınlama devrimi temelinde kurulan cumhuriyetimizin temel değerlerine sahip çıkmak, etnik ayrım ve düşmanlıklara prim vermeyerek bir arada kardeşçe yaşamı savunmak, terörü lanetlemek ve sağduyulu demokratik yaklaşımları egemen kılmak sorumluluğuyla karşı karşıyayız.

Değerli Meslektaşlarım,
Türkiye, biraz önce belirttiğim IMF v.b. uluslararası kuruluş ve örgütlerin direktifleriyle 1980'li yıllardan beri emperyalist ülkeler blokunun çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırılmaktadır.
Ülke kaynakları üretken yatırımlar yerine hizmet ve finans sektörlerine, borç faizlerine aktarılmakta, özelleştirme ve serbestleştirme adı altında tarım alanlarımız, ormanlar, araziler ve biz mühendislerin varlık nedeni ve cumhuriyetin ekonomik atılım hamlelerinin simgesi olan entegre sanayi tesislerimiz elden çıkarılmaktadır.
Üretim ve yatırımdan kopuk politikalarla Türkiye sıcak paranın boyunduruğuna sokulmuş, cari açık GSMH'nın % 10'una ulaşmıştır.
Borsaya 1.000$ olarak gelen para hiçbir katma değer yaratmadan bir yıl sonra 1.470$ olarak geri dönmekte, ülke kaynakları spekülatörlere, Türkçe karşılığı ile vurgunculara aktarılmaktadır. Banka sermayesinin yaklaşık % 42'si ile sigorta sermayesinin % 54'ü yabancı sermayenin eline geçmiştir.
Aynı şekilde tüm itirazlarımıza karşın imzalanan Gümrük Birliği anlaşması ile ihracatımız ithalata bağımlı hale gelmiş, ülke sanayisi taşeron durumuna sokulmuş, aynı yanlış politikalar AB'ye üyelik müzakere süreçlerinde de sürdürülmüştür. Bu süreç sosyal devletin tasfiyesi, sanayinin taşeronlaştırılması ve ulusal pazarın tamamen teslimiyeti doğrultusunda yaşanmaktadır. 
Uygulanan yanlış sanayi politikaları, bilimi ve teknolojiyi dışlayarak, ucuz işgücünü sanayinin tek temel rekabet aracı haline getirmiştir. Sanayide çalışanlar, bu sektörde yaratılan katma değerden daha az pay almaktadırlar. Sanayi KOBİ'lerinin % 46,5'inde mühendis çalıştırılmamakta, % 22,3'ünde ise yalnızca bir mühendis istihdam edilmektedir. Biz mühendislerin, sanayi katma değeri içindeki ücretlerinin toplam içindeki payı da son 10 yıl içerisinde % 35,2 oranında azalmıştır. Mühendislik ücretleri de, BM geçim standartları endeksine göre son on yıl içinde % 56,8 oranında düşmüştür. Diğer bir deyişle mühendisler katma değerden daha az pay almaktadırlar ve görece on yıl içinde yoksullaşmışlardır.

Sevgili Meslektaşlarım,
Bu gerçekler Oda çalışma ilkeleri ve ş ube çalışma programlarımızın esası olan, meslek ve meslektaş çıkarları ile ülke çıkarlarının kaynaştırılarak ele alınması yaklaşımımızın ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Odamız, bu koşullara karşı yalnızca örgütlü üyesinden aldığı güç ile direnmekte ve meslek alanlarını genişletme mücadelesi vermektedir.
Bugün Odamız, 68 bin üye, 7.500 öğrenci üye, 18 Şube, 51 İl, 32 İlçe Temsilciliği, 21 Mesleki Denetim Bürosu, 1.500 İşyeri Temsilciliği; 160'a ulaşan LPG'li araç kontrol noktası; A Tipi Muayene Kuruluşu, Merkez Laboratuvarı, Personel Belgelendirme Kuruluşu, Asansör Kontrol Merkezi Akreditasyonu; 49 noktadaki Meslek İçi Eğitim Merkezleri ve çok sayıda merkezi kurul, komisyon ve birimi ile güçlü bir örgütlenmeye sahiptir.
İşte bu örgütlenme sayesinde Oda olarak mesleki bilgi birikimi ve enerjimizi, meslek alanlarımızın genişletilmesi, mesleki denetim ve teknik hizmetlerin doğru bir şekilde yapılması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için seferber etmiş bulunuyoruz. 
Kurumsallaşma ve mesleki denetim esaslarını belirleme kapsamında 2000 yılından itibaren tam 27 Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlatarak yürürlüğe sokulmuş ve bu sayede yayınlanmakta ve/veya yürürlükte olan yasa, yönetmelik ve mevzuat çalışmalarına aktif katılım sağlayarak meslek ve meslektaşa yönelik uzmanlık alanlarının tanımlanmasında odamız önemli bir rol üstlenmiştir.
Meslek alanlarımıza giren konularda bu çalışma döneminde 16 ilde 25 adet merkezi düzeyde kongre, sempozyum, kurultay düzenledik. Bu etkinliklerde 20 binin üzerinde üyemizle buluşma olanağı yaratılmış, sergi ve fuarlarda 50 bini aşkın insan Odamızla buluşturulmuştur.
Bu etkinliklerin her birine ait bildiri kitapları ve sonuç bildirgeleri kamuoyunun ve yetkililerin kullanımına sunulmuş ve etkinlerde basılan kitap sayısı 50.000'e yaklaşmıştır. Dönem içerisinde yapılan yeni bazı hazırlıklar hariç toplam 40 teknik kitabın basımı programlanmış, bu açıdan da bir sıçrama yapılmıştır.
LPG Sistemli Araçların Güvenli Kullanım Kılavuzu, Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği Kılavuzu gibi meslek alanları ve toplumsal konularla ilgili olarak milyonlarca broşür basılmıştır.
Odamız özelleştirmelerden Erdemir'e, LPG'li araçlardan ulaşıma, enerjiye, iş sağlığı ve güvenliğine kadar 14 ayrı konuda Oda Raporu yayınlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
MİEM'lerimizde kurulduğu günden bu yana 17 konuda 1.582 kurs açılmış, bu kurslara 32.056 üyemiz katılmış, 21.000'i aşkın üyemiz belgelendirilmiştir. Son 19 aylık zaman diliminde 586 kursa, 11.622 üyemiz katılmıştır. Yalnızca bu çalışma dönemimizde ulaşılan rakamlar, 9 yılın rakamlarının yarısına eşittir. MİEM'in bir Enstitü'ye dönüştürülmesi için çalışmalar da sürmektedir.
Teknik Hizmetler, Kontrol ve Ölçümler ile SMM Hizmetleri kapsamında uzman üyelerce yapılan Tasarım-Uygulama Projelerinin Mesleki Denetimlerinde de büyük başarılar kaydedilmiştir. Odamızca 2002-2006 yılları arasında kontrol ve ölçümlere ilişkin 8 konuda toplam 2 milyon 168 bin hizmet verilmiştir.
1999 yılından beri yürütülenLPG'li araçlara yönelik kontrolleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2005 yılındaki Yetki Devri ile birlikte bir üst noktaya sıçramış, 2005'ten bugüne 2 milyon 100 bin aracın sızdırmazlık kontrolleri, 768 bin aracın da son kontrolleri yapılarak montaj tespit raporları Odamızca onaylanmıştır.
Odamızın da girişimleri ile LPG Piyasası Kanununda gerekli düzenlenmeler yapılmış ve kanunun 15. maddesi uyarınca yürütülen eğitimlerde şu ana kadar 17 bin kişi belgelendirilmiştir.
10 Şubemiz etkinlik alanındaki 30 Belediye ile yapılan protokollere bağlı olarak 2006 yılında 18 bin asansör kontrol edilmiştir.
Bütün bu rakamlar Oda çalışmalarının ulaştığı boyutu göstermesi açısından çok önemlidir, asla küçümsenemez. Gurur duyarak söyleyebiliriz, kurumsallaşarak ilerliyor, eksikliklerimizi kurumsal olarak giderecek yönelimleri benimsemiş bulunuyoruz.
Emekli üyelerimizden yeni mezunlara dek üyelerimize iş olanakları yaratma yanı sıra yeni iş alanları açmak; meslek alanlarımızın IMF, DB, DTÖ, AB programları uyarınca daraltılmak istenmesine karşı yurtsever temelde çok yönlü mücadele yürütmek Oda çalışma programlarımızın ruhunu oluşturmaktadır.
Cumhuriyetimizin ekonomik kazanımlarının korunmasından, stratejik önemi bulunan tarım ve sanayi kuruluşlarının özelleştirilmesine kadar bütünlüklü bir yurtsever toplumcu çizgi izleyerek mesleki, sosyal ve örgütsel sorumlulukları kaynaştırarak yürümekteyiz.
Odamız TMMOB ve emek ve demokrasi güçleri içinde örnek ve etkin bir Oda olarak yer almakta; kamu kurum ve kuruluşları ve toplum nezdinde, yürüttüğü mesleki denetim ve teknik hizmetler ve diğer etkinlikleri ile saygın bir konuma erişmiştir.
TMMOB ve bağlı Odalara yönelik siyasal iktidar mekanizmalardaki ön yargılı siyasi yaklaşımlara karşın LPG, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Üretiminde Kullanımı, Enerji Verimliliği gibi kanun ve ilgili yönetmeliklerde Odamızın birinci dereceden katkıları bulunmaktadır.
Mesleki denetimin gereği kamu kuruluşlarına benimsetilerek sürekli olarak yeni iş olanakları yaratılmış, mesleki denetimin ulusal ve uluslararası tanınırlığı doğrultusunda önemli adımlar atılmıştır.
Uzmanlık alanlarımıza giren mekanik tesisat, AİTM Projeleri, asansör, LPG, doğalgaz uygulamaları v.b. alanlarda yürütülen SMM Hizmetleri ile belirttiğim kanun, yönetmelik ve ikincil mevzuat hazırlama süreçleri, LPG'li araç denetimleri, LPG piyasası personeli eğitimleri, iş güvenliği, yapı denetiminde çalışanların eğitimi alanlarında özellikle 2000 yılı sonrasında 10 bini aşkın üyemize yeni iş alanları yaratılmıştır.
Odamız özelleştirmelere karşı da aktif tutum almış; SEKA, ERDEMİR ve TELEKOM'a yönelik raporlar yayınlamış, araç muayene istasyonları/hizmeti ve ERDEMİR özelleştirmelerine yönelik Danıştay'dan bir çok yürütmeyi durdurma kararı verilmesine yol açan ve halen süren davalar açmış, TÜPRAŞ ve, TELEKOM davalarına müdahil olmaya çalışmış, EGO, İGDAŞ ve diğer özelleştirmelere ilişkin açıklamalarla ülke çıkarları, kamu ve sanayinin yanında tavır almıştır.

Sevgili Meslektaşlarım,
Oda olarak yüreği ülkemiz ve halkımızdan yana atan tüm demokratik oluşumlarla birlikte emperyalist politikaların seçeneksiz olmadığını, başka bir Türkiye ve dünyanın mümkün olduğunu her platformda dile getirdik, emek ve meslek örgütlerinin hemen her etkinliğinde yer aldık. Son olarak da iki gün önce, bebeklerin emzirdiği sütten mezarda emekliliğe, sağlıkta soyguna, emeklilik ücretlerinde düşüşe ve daha bir çok sosyal soruna yol açacak olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına karşı TMMOB çatısı altında yürüdük.
Ülke sanayisinin bitirilerek ulusal kaynaklarımızın talan edilmesine, sosyal devletin tasfiyesine, meslek alanlarımızı da saran işsizliğe, gelir bölüşümündeki adaletsizliğe, meslek uygulama alanlarımızın daraltılmasına, her türlü terror eylemine , anti-demokratik ve laiklik karşırı uygulamalara, kısacası halkımız ve ülkemiz aleyhine şekillenen tüm politikalara karşı bu ülkenin aydınlık güçleriyle birlikte saf tuttulmuştur.
Yaşadığımız onca sıkıntı arasında, ileriye bakma ve daha çok çalışma isteği yaratan gelişmeler ve örgütlü gücümüz bizler için hep yol gösterici olmuştur. Makina Mühendisleri Odası, ve şubemiz  yeni çalışma döneminde de, örgütünden ve üyelerinden aldığı güçle, karamsarlığa kapılmadan, tüm güçlüklere göğüs gererek direnmesini bilecektir.

Değerli Üyelerimiz ,
Şube olarak yaptığımız etkinlikleri birazdan şube sekreteri üyemiz tarafından sizlere sunulacaktır. Ancak kısaca özetlemem gerekirse , 5. dönem  1970 li yıllarda Adana şubeye bağlı bir temsilcilik iken 1997 yılında odamızın en genç ve son şubesi olarak faaliyete geçmesinden bu yana kurumsallaşma yolunda en önemli eşiği geçtiğimiz dönem olmuştur, Şubemizin 4. dönemde Tarsus'dan sonra ve Silifke  temsilciliğinin ile beraber kendi hizmet binalarına kavuşması, 3 kadrolu şube personelinden , bugün bir şube müdürü, 6 teknik görevli , bir asansör koordinatörü,, 2 büro görevlisi, bir muhasebe görevlisi, ile beraber şube temsilciliklerdeki kadrolu personeliyle toplam 11 personeli ile kayıtlı 1109 üyesine ve Yenice'den Anamur'a kadar ilimiz genelinde, gerçekleştirdiği LPG, periyodik kontroller, Kurslar, mesleki denetimler, bilirkişilikler ve  meslek alanlarımıza giren konularda basın açıklamalarıyla  kamu hizmeti yapmaktadır..
Öte yandan yıllardır özlemiz olan , dışarıda maketini gördüğünüz, 7 aralık 2007 tarihinde Karfursa altmevkiinde EMO Mersin şubesi ile beraber yaklaşık toplam 2000 m2 ye yakın bürüt inşaat alanına , ortak konferans salonuna ve catıya sahip  yeni hizmet binasının temeli atılmış, önümüzdeki dönemde hizmete girmesi planlanmıştır. Tüm çalışmalarımızda  emeği geçen ve destek veren üyelerimize, odamıza  destek olan yerel yöneticilerimize, etkinliğimizin kamuoyuna ulaştıtrılmasında yardımcı olan, basın kuruluşlarımıza  ve adını burada tek tek sayamadığım, diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.
 

Sevgili Meslektaşlarım,
Bütün üyelerimizi, bütün meslektaşlarımızı, birlikte üretme, birlikte karar alma ve birlikte yönetme anlayışımız çerçevesinde Odamızın anti-emperyalist, yurtsever, bağımsızlıkçı, laik, demokratik ve  toplumcu çizgisine, mühendislik ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda bizlere destek vermeye, çizgimizi ve birliğimizi daha daha güçlendirmeye davet ediyorum.
Gelecek dönemde şube yönetimi, delegasyon ve çalışmalarımızda görev alacak üyelerimize ve yeni kuşaklara güzel bir gelecek bırakmak için, genel kurulumuzun ülkemize  kentimize ve insanlarımıza yaralı olacak  demokratik bir kent platformu olması dileğiyle, katılan veya bu kürsüden katkı koyan  tüm konuşmacılara, teşekkür ediyor, genel kurulumuzun başarılı geçmesini dileğiyle, tüm katılımcılara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.(26.01. 2008) „

Şube Yönetim Kurulu Sekreteri olarak Naci ERÇOLAK yaptığı konuşmada 5. dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Sayın Divan, Sayın Oda Gözlemcisi, Sayın Meslektaşlarımız, değerli basın mensuplarımız ve Saygıdeğer konuklarımız 6. Dönem Olağan Genel Kurulumuza hoş geldiniz.

Makina Mühendisleri Odasını ilimizde temsil eden Mersin Şubesinin,  Yönetim Kurulu, ilçe yürütme kurulları ve şube çalışanları olarak 2006-2007 yıllarını kapsayan 5. Dönemi tamamlarken, iki yıllık süre içerisinde şubemizi daha iyiye taşımak adına yaptığımız mesleki ve toplumsal çalışmalarımızı, kamuoyunun ve siz meslektaşlarımızın bilgilerine sunuyoruz.

·    2006 -2007 Yıllarını kapsayan 5. Dönemde toplam 127 adet Şube yönetim Kurulu Toplantısı yapılmış olup 941 karar alınmıştır.

·    5. döneme kadar, 3 personel kadrosu ile hizmet vermeye çalışan şubemiz, 2008 yılı başı itibariyle 11 personel kadrosu ile şube ve temsilcilikleriyle, mersin il sınırlarında faaliyet alanında hizmet vermektedir.

·    Üye sayımız 4. dönem sonunda 991 iken, 5. dönem sonu itibariyle 1109  olmuştur.(yaklaşık %12 artmıştır) öğrenci üye sayımız 21 dir.

·    4. dönemde bitişik bölümlerin alınmasıyla 254 m2 hizmet mekanına genişleyen şube binamıza ilaveten, 5. dönem başında Yenişehir Belediyesi karşısı CarrfeourSA Alışveriş Merkezi alt mevkide satın alınan arsa üzerinde EMO Mersin şubesi ile birlikte ortak konferans salonu ve çatısında ortak kullanım alanı olan, 2000 m2 brüt inşaat alanına sahip hizmet binasının temeli atılmıştır.

·    5. dönem 2006 yılı içinde  kendi hizmet binasına ve büro donanımına  kavuşan Tarsus temsilciliğimizden sonra, gene aynı çalışma dönemi 2007 yılı içinde Silifke temsilciliğimizde kendi hizmet binasına ve büro donanımına kavuşmuştur.

2006- 2007 YILLARINI KAPSAYAN 5. DÖNEMİNDE MMO MERSİN ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERİMİZDE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ TEKNİK KONTROLLERİMİZ  

LPG'li araçların  Sızdırmazlık ve Montaj denetimi:

·    01 Ocak - 31 Aralık 2006 tarihleri arasında 12.188 sızdırmazlık ve 5372 montaj Tespit Raporu verilmiştir.

·    01 Ocak - 31 Aralık 2007 tarihleri arasında 23.310 sızdırmazlık ve  6151 montaj tespit raporu verilmiş olup 2006 ve 2007 yıllarına ait toplam sızdırmazlık rapor sayısı 35498 olup, montaj tespit sayısı ise 11523'dür. 4. Döneme oranla % 51 artış sağlanmıştır.

Ayrıca 2006 - 2007 yıllarında olmak üzere toplam 2 defa ücretsiz sızdırmazlık  ve bilgisayarlı ayar kontrolleri yapılmıştır.

 

Periyodik Teknik Kontroller:
Fabrika, sanayi, tesis ve araçlarında yapmış olduğumuz Periyodik Teknik Kontroller kapsamında,

·    2006 yılında 1898 adet,

·    2007 yılında ise 1856 adet

·    Toplamda ise 3754 adet teknik aracın periyodik kontrolleri yapılarak raporları verilmiştir.

·    4. döneme oranla % 8 artış sağlanmıştır.

·    TMMOB MMO olarak Türkak tarafından A sınıfı Muayene Kuruluşu Akreditasyon Sertifikası kapsamına Şubemiz Personelide eğitim ve denetimlerden geçmiş  olup basınçlı kapların ve kaldırma iletme makinalarının test ve muayenesinde yetkilendirilmiştir.

Mesleki Denetimler :
İl genelinde şube, Tarsus ve Silifke temsilciliklerimizde yapmış olduğumuz Mesleki Denetimlerde;  geçtiğimiz iki yıl içerisinde

·    Toplam 4330 adet Sıhhi Tesisat Projesi,

·    553 adet Asansör Avan projesi,

·    163 adet Asansör Uygulama projesi,

·    1758 Araç Projesi'nin mesleki denetimi yapılmıştır.

·     4. döneme oranla 4 kat artış sağlanmıştır.

Eğitimler:
Şubemiz tarafından verilen eğitim hizmetlerine;
•    2006 - 2007 Döneminde 12 adet Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) kurslarına toplam 273 üyemiz katılmıştır.

 

     4. döneme oranla % 48 artış sağlanmıştır.

·    Bunun dışında üyelerimize yönelik yapılan 21 adet eğitim ve seminerlere ise toplam 523 üyemiz katılmıştır.

      

 

HALKIMIZA YÖNELİK AÇILAN KURSLARDA:

 

·    3 adet BUHAR VE KALORİFER KAZANI İŞLETME KURSU  olup toplam 52 kişi; ile 4. döneme oranla % 15 artış sağlanmıştır.

LPG yetkili personel kursları 2006 yılında verilmeye başlanmış olup;

·    17 adet LPG DOLUM VE BOŞALTIM PERSONELİ KURSU olup toplam 343 kişi

·    6 adet TÜPLÜ LPG DAĞITIM PERSONELİ KURSU olup toplam 100 kişi

·    2 adet LPG TEKNİK PERSONEL KURSU olup toplam 30 kişi katılmıştır.

•    2006 - 2007 döneminde toplam 53 adet İş makinası Operatörlük Kursu düzenlenmiş olup başarılı olan 1153 kişiye sertifika verilmiştir.

 

4. döneme oranla % 60 artış sağlanmıştır.

 Asansör Periyodik Kontrolleri:
Kentimizdeki Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar belediyelerine ilaveten, Mezitli ve Tece belediyeleri ile de protokol imzalanmıştır. Bu beldelerinde bulunan;

·    Toplam 2304 adet asansörün 1. kontrolü yapılmıştır.

·    İl genelinde Toplam 640 adet 2. kontrol yapılmıştır.

·    Yapılan 1. kontroller sonucunda asansörlere %70 oranında Kırmızı Etiket yapıştırılmıştır;

·    Kontrol edilen asansörler içinde güvenli asansörlerin oranı ise %22 oranında kalmıştır.

·    Kontrol Yapılan belediyelerde kontrollere başlanmadan önce tüm halkın katılımına açık yönetici bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır.

SEMPOZYUM VE PANELLER:
Sempozyum olarak Ulusal düzeyde Oda adına şubemiz sekretaryalığında 3.sünü düzenlediğimiz güneş enerjisi sistemleri sempozyumu ve sergisi 8-9-10 Haziran 2007 tarihlerinde mersin kültür merkezi ve cumhuriyet alanı'nda gerçekleştirildi.
Panel olarak  "Türkiye'nin Enerji Seçenekleri: Yenilenebilir Enerjiler Ve Nükleer Santraller"(24.06.2006 ); "Isı Yalıtımının Enerji Verimliliğine Ve Küresel İklim Değişikliğine Etkisi"(07.04.2007 ) ve "Yurttaşlarımıza ve meslektaşlarımıza yönelik olarak Oda Ve Sanayi"( 16.11.2007) başlıklı 3  panel gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca Güneş günü etkinliklerinde 1,  Sempozyum kapsamında 2 adet olmak üzere toplam 3 eğitim düzenlenmiştir.

 

BASIN AÇIKLAMALARIMIZ :
2006-2007 yılları içinde,  şube çalışmalarımız  kapsamında ve meslek alanlarımızı ilgilendiren konularda 16 basın açıklaması şubemiz tarafından yapılmış olup sivil toplum kuruluşu olarak mühendislik mimarlık konularında  TMMOB  İl koordinasyon Kurulu tarafından yapılan 5 basın açıklamasına da katkı ve katılım sağlanarak   kamuoyu bilgilendirilmiştir.

MALİ DURUM:

·     Şubemiz Merkezin belirlemiş olduğu Denetçiler tarafından 3 aylık dönemlerle toplam 8 defa denetimden geçmiştir.

 2006 YILI GELİR    
                                               12 AYLIK TAHMİNİ BÜTÇE    12 AYLIK GERÇEKLEŞEN BÜTÇE  

 

                                            

ÜYE KAYIT VE ÖDENTİ GELİRLERİ            24.300,01                           25.940,50
BELGE VE HİZM.KARŞILIĞI GELİR.          750.750,01                          773.461,18
YAYIN SATIŞ GELİRLERİ                            1.500,00                             1.871,48
YAYIN İLAN VE REKLAM GELİRLERİ           1.500,00                             1.555,93
KİRA GELİRLERİ HESABI                                  0,01                                   0,00
BANKA FAİZ GELİRLERİ                             9.000,00                             6.952,42
GELENEKSEL GECE GELİRLERİ                  15.000,00                            8.270,00
SAİR GELİRLER                                            500,00                            3.899,00
GENEL TOPLAM                                      802.550,03                    821.950,51
        
2006 YILI GİDER    
                                                12 AYLIK TAHMİNİ BÜTÇE        12 AYLIK GERÇEKLEŞEN BÜTÇE
PERSONEL ÜCRET VE GİDERLERİ               190.000,17                              240.890,02
DIŞ.SAĞ.FAYDA VE HİZM.GİDERLERİ          70.300,01                                64.175,90
ÇEŞİTLİ GİDERLER HESABI                        311.700,11                               280.146,09
GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI           45.000,03                                57.506,83
GENEL TOPLAM                                    617.000,32                          642.718,84
        
2007 YILI GELİR    
                                                 12 AYLIK TAHMİNİ BÜTÇE    12 AYLIK GERÇEKLEŞEN BÜTÇE
    

ÜYE KAYIT VE ÖDENTİ GELİRLERİ                  25.950,01                                22.871,00
BELGE VE HİZM.KARŞILIĞI GELİR.                806.200,00                             1151.763,61
YAYIN SATIŞ GELİRLERİ                                  2.000,00                                  6.260,89
YAYIN İLAN VE REKLAM GELİRLERİ                 2.000,00                                   1.185,17
KİRA GELİRLERİ HESABI                                       0,01                                        0,00
BANKA FAİZ GELİRLERİ                                  9.360,00                               14.207,17
GELENEKSEL GECE GELİRLERİ                       16.000,00                              10.160,00
SAİR GELİRLER                                                1.040,00                                5.272,48
GENEL TOPLAM                                     862.550,02                       1.211.720,32
        
2007 YILI GİDER    
                                                 12 AYLIK TAHMİNİ BÜTÇE       12 AYLIK GERÇEKLEŞEN BÜTÇE
 PERSONEL ÜCRET VE GİDERLERİ              197.600,17                                 266.601,75
 DIŞ.SAĞ.FAYDA VE HİZM.GİDERLERİ          73.112,01                                 96.819,73
 ÇEŞİTLİ GİDERLER HESABI                        359.668,11                                471.018,49
 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI           32.960,04                                 42.544,89
 GENEL TOPLAM                                    663.340,33                            876.984,86

Belirtmiş olduğum faaliyetlere katkısı olan herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. Teşekkürler"

Divan Başkanı'na 6. Dönem için Şube yönetimine 7 asıl, 7 yedek adaylar ile 42. Dönem Oda (Merkez) Genel Kurul 11 asıl,11 yedek delege adayların müracatları üzerine adaylar belirlendi.

27 Ocak Pazar günü şube binasında yapılan seçimlere beyaz liste ile Çağdaş Üretken Mühendisler ve mavi liste ile Katılımcı Mühendisler Grubu katıldı.

Seçimlerde Naci Erçolak'ın başkan adayı olduğu Çağdaş Üretken Mühendisler Grubu 362 oy, Adil Kesten' in başkan adayı olduğu Katılımcı Mühendisler Grubu 189 oy almıştır.

Çağdaş Üretken Mühendisler bir dönem daha birlikte üretmek, birlikte karar almak, birlikte yönetmek anlayışı ile ülke, toplum, meslek ve meslektaşlarına hizmet olanağını elde etti.

Seçimleri kazanan Çağdaş Üretken Mühendisler Şube Yönetim Kurulu Asıl ve Yedek, Delege Asıl ve Yedek Listesi şöyle oluştu.

Şube Yönetim Kurulu Asıl :                                           Şube Yönetim Kurulu Yedek :

Naci ERÇOLAK                                                                       Birol TEKELİ

Hayati ŞİMŞEK                                                                       Mehmet SAPLIK

Özlem DOĞAN                                                                       Esra DÜNDAR

Erdoğan BAYRAM                                                                   İsa İĞDE

Levent KON                                                                          Haluk UÇAK

Alper TURNA                                                                         İbrahim YÜCESOY

M.Akif ERMAN                                                                        Sabri TEMEL

 

Asıl Delege:                                                                         Yedek Delege:
Onur GÜVEN                                                                         Ömer Faruk TEKİN

Hasan ŞEMSİ                                                                         Arif ÖLMEZ

Yusuf ÖZTUNÇ                                                                      Ahmet ÖZDOĞAN

Serdar ERKAN                                                                        Hatice AYDIN

İbrahim TEMAMOĞULLARI                                                       Remzi GÜNAY

Okyay PAYLAR                                                                      Haluk ALPÖZGEN

Burhan Veli DAYICIK                                                              Seyit AKKAYA

Hasan Ertan AŞICI                                                                 Gökdeniz KAYA

Naci ERÇOLAK                                                                       Gönül GÖKÇEL

Hayati ŞİMŞEK                                                                       Cemil KURAN

Halil ATLIGİL                                                                          Mehmet Şükrü GÜNEŞ