Binalarda Enerji Performansı ve Binaların Yangından Korunması Yönetmelikleri Hakkında Seminer düzenlendi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Mersin Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Ocak 2010

15 Ocak 2010 tarihinde Hilton Otelinde Ytong işbirliği ile düzenlediğimiz; 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı" ile 9 Eylül 2009 tarihinde revize edilerek yürürlüğe giren "Binaların Yangından Korunması" Yönetmeliklerinin uygulama esaslarını konu alan seminerimiz düzenlendi. 230 kişinin katıldığı seminerimizin açılış konuşmasını Şube Başkanımız Naci ERÇOLAK yaptı.

Değerli Meslektaşlarım,

Değerli Katılımcılar ve Basın Mensupları,

Ülkemizde nüfus artışı, konfor standartlarının yükselmesi, sanayi ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi hızla artmaktadır. Enerji; insan yaşamı ve ekonomik gelişme için olmazsa olmaz temel unsurdur.  Bu enerji artışının Türkiye'nin sahip olmadığı kaynaklara doğru yoğunlaşması ve kaynakların uluslararası güçlerce yönetilen fiyat artışlarının ülke ekonomisi üzerinde oluşturduğu ağır yük, Türkiye'nin önemli problemleri arasındadır.

İzlenen yanlış politikalar sonucu, kriz öncesi % 75 düzeyine ulaşan ve 2008 yılında değeri 48 milyar dolar olan enerji sektörü ithalat bağımlılığı, dünyadaki enerji fiyatlarını ülkemiz ekonomisi ve halk üzerinde önemli bir baskı unsuru haline getirmiştir.

Genel enerji talebimizdeki yüksek bağımlılık yanı sıra elektrik üretiminde % 60 oranında ithalata bağımlı olan ülkemizde elektrik fiyatları sürekli artmakta, ithalatta yaşanacak bir aksamanın Türkiye'yi karanlıkta bırakabileceği korkusu yaşanmaktadır.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından sanayimizde en az % 15, binalarımızda en az % 35 ve ulaşımımızda en az % 15 tasarruf potansiyeli olduğu belirtilmektedir. Bu noktada enerji verimliliğinde kararlı ve başarılı adımlar atabilirsek, 2020 yılı talep tahmini gerçekleşme oranı en az % 20 (45 milyon ton petrol eşdeğeri enerji) azaltılabilecektir. Bu miktar yerli ve temiz kaynaklarımızdan üretebileceğimiz elektrik enerjisinin 2,5 katı ve ortalama 30 milyon konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecektir.

Türkiye'nin bu potansiyelin boyutunu bile bile oldukça yüksek politik ve ekonomik bedellerle elde ettiği bir kaynağı heba etme lüksü yoktur. Bu nedenle, kamu ve özel sektör yönetimleri ve vatandaşlarımız enerjiyi daha verimli kullanmak üzere azami ölçüde dikkatli davranmaya ve bu yönde gerekli önlemler almaya çalışmaktadır.

5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı" ile 9 Eylül 2009 tarihinde revize edilerek yürürlüğe giren "Binaların Yangından Korunması" Yönetmelikleri enerjinin verimli kullanılması konusunda atılan önemli adımlardır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak son yıllarda ard arda yapılan verimlilik artışını destekleyecek düzenlemelere çok olumlu bakıyor ve destekliyoruz. Bugün burada toplanmış olma sebebimiz, atılan bu adımlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktır. Bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçen YTONG Firması yetkililerine, çalışanlarına, Şube çalışanlarımıza ve bu konuyu önemseyip zaman ayırarak buraya gelen siz katılımcılara teşekkür ediyorum. (15.01.2010)

MMO Mersin Şube Yön. Kurulu Adına 

Şube Başkanı 

Naci ERÇOLAK