Görev ve İşlevleri Karıştırmamak Lazım

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Zonguldak Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Mart 2012

GÖREV VE İŞLEVLERİ KARIŞTIRMAMAK LAZIM

 

Şahin, sivil toplum örgütlerinin görevleriyle ilgili açıklamalarda bulundu

 

11 Mart 2012, 19:44

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, Zonguldak?ın sorunlarını çok iyi bildiklerini ve çözüm noktasında yapacakları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Sivil toplum örgütlerinin görevinin kentte yaşayan insanlar için önemli ve öncelikli gördükleri konuları gündeme taşımak, kamuoyunun dikkatine ve duyarlılığına sunmak olduğunu ifade eden Şahin, görev ve işlevlerin bir birine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"ODALAR VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İCRA MAKAMI DEĞİLDİR, İCRA MAKAMI SİYASİLERDİR"

"Çatalağzı`nda mevcut toplam 1665 MW kurulu güçteki 5 ünite termik santrale ek olarak 1200 MW`lık 2 ünite daha planlandığı söyleniyor. En azından artık kamuoyuna mal olmuş termik santrallerin atık ısısından yararlanılarak Zonguldak ve yakın çevresindeki beldelerin Bölgesel Isıtma Sistemi (BIS) yoluyla ısıtılması konusundaki proje ete kemiğe bürünmeli ve bir an önce yaşama geçirilmelidir. Kurumların görevlerini ve işlevlerini birbirine karıştırmamak lazım... Çağdaş ülkelerde meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin görevi, kent ve çevre için, kentte yaşayan insanlar için önemli ve öncelikli gördükleri konuları gündeme taşımak, kamuoyunun dikkatine ve duyarlılığına sunmaktır. Yoksa proje yapmak, yapılan projeleri uygulamak gibi bir işlevi yoktur. Odalar ve sivil toplum örgütleri icra makamı değildir. İcra makamı devlet ve onu yöneten ya da yönetmeye talip olan siyasilerdir. Kentimizde var olan sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin üretilmesi ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini öngörmekte; kent halkının ve meslek örgütlerinin demokratik katılımını ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini öncelikli ve temel gerek olarak görüyoruz. Örneğin Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak, dünyada 1903 yılından beri birçok ülkede, Türkiye`de birkaç yerde uygulama olanağı bulan termik santrallerin atık ısısından yararlanılarak konut ve tesislerin ısıtılması sisteminin kurulmasının ülkemiz ve Zonguldak`ın geleceği için yararlı olacağını, ülkedeki diğer termik santraller ve enerji dönüşümü sağlanılabilecek endüstriyel tesisler için de model oluşturabileceğini düşünüyoruz."

"TERMİK SANTRAL SAHASINDA BACA GAZI VE EMİSYON ÖLÇÜMLERİNİ YAPIP KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"

"Çatalağzı yöresinde sağlıklı hava ölçümleri ve çevresel analizlerin yapılmasını ve bunların sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının gerekliliğine inanıyoruz. Makine Mühendisleri Odası Genel Merkez Çevre Laboratuarı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve TÜRKAK tarafından baca gazı ve emisyon ölçümleri konusunda ölçüm ve analiz yapma ve raporlandırma konusunda akredite olarak yetkilendirilmiştir. Bu laboratuvarın olanaklarından yararlanarak bağımsız ve tarafsız meslek örgütü olarak termik santral sahasında baca gazı ve emisyon ölçümlerini yapacak ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Yine aynı laboratuarın teknik ekibi ve ekipmanları ile kentimizdeki konutların baca gazlarının ölçümlerinin yapılması için İl Çevre Müdürlüğü nezdinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Asansörlerin piyasaya arzından sonraki süreci ele alan ve bütün kullanım ömrü boyunca uyulması gereken asgari kriterleri belirleyen Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği Resmi Gazete`de yayınlanmış ve zorunlu uygulamaya girmiştir. Anılan yönetmelik gereği bina yük ve yolcu asansörlerinin güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından yıllık kontrolünün yaptırılması gerekiyor."

"BELEDİYE SINIRLARI İÇERİSİNDEKİ ASANSÖRLERİN YILLIK KONTROLÜ HAKKINDA SÖZLEŞME İMZALANDI"

"Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği asansör yıllık kontrollerinin yapılması konusunda, A tipi muayene kuruluşu olan Oda`mız ile Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Ereğli, Bartın ve Kastamonu Belediyeleri arasında  "Belediye Sınırları İçerisindeki Asansörlerin Yıllık Kontrolü Hakkında Sözleşme" imzalanmıştır. Karabük Belediyesi ile imza aşamasına gelinmiş olup, diğer belediyeler ile de görüşmelerimiz sürmektedir. Yapılan bu sözleşmeler kapsamında adı geçen belediyelerin sorumluluk alanındaki asansörlerin yıllık kontrolü ekiplerimiz tarafından yapılacaktır. Bildiğiniz üzere kar yağışı sonrası Zonguldak Soğuksu semtinde pazaryerinin çatısı çöktü, insanlar yaralandı, canlarını yitirdi. Bu ve benzeri yaşanmış veya yaşanılacak faciaların nedeni mühendislik biliminin yerinde ve yeterince öncelikli kullanılmıyor olmasıdır dedik. Bu tür faciaların yaşanmaması için aklı ve bilimi karar verme süreçlerinde ön planda tutmanın gerektiğine inanıyoruz. Kentte mevcut bina, tesis ve yapılardan kamu sağlığı ve bu kentte yaşayan insanların can güvenliği açısından olası tehlike arz edecek olanların belirlenmesi ve bunlara dönük acil önlemlerin alınması yaşamsal öneme sahiptir. Biz Oda olarak üzerimize düşen uyarı görevini yapmaya devam edeceğiz. Bu tür yapıları tespit ederek, Oda örgütlülüğünden de yararlanarak ulaşabildiğimiz kanallardan hazırlayacağımız ve hazırlatacağımız teknik raporları kamuoyu ile paylaşacağız."