MAYIS 2024
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
 
    SIKÇA SORULAN SORULAR
     
    SIKÇA SORULAN SORULAR

    1. İşveren, araştırmacı, firmalar tarafından üyelerimizin iletişim bilgilerinin verilmesi talebi.

    -
    Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliği’nin 117.Maddesi ile Üye Bilgilerinin Gizliliği hakkında düzenlemeler getirilmiştir. Bu Maddede belirtildiği üzere; "Odalar üye adreslerini hiçbir şekilde dışarıya veremez, ancak mesleki araştırma ve meslekle ilgili tanıtım yapan kurum ve kuruluşlarca üyelere postalanması talep edilen tanıtım broşür ve benzeri matbuat için posta masrafları çeşitli giderler ve adres başına ilgili Oda Yönetim Kurulunca belirlenecek uygun bir ücret alınarak, ilgili Oda tarafından üyelere gönderilir."

    2. Öğrencilerden yaz stajları konusunda yardım talebi.

    -TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezinin staj konusunda size yardımcı olması mümkün değildir. Ancak bulunduğunuz yerdeki Oda birimi ile iletişime geçerek konuyla ilgili yardım alabilirsiniz.

    3. Web Sitesine Üye Girişi nasıl yapılır, e-mail şifresi nasıl alınır?

    -TMMOB Mimarlar Odası Web Sitesine Üye Girişi yapabilmeniz için, bağlı bulunduğunuz Mimarlar Odası Şubesinden konuyla ilgili hazırlanmış olan Sözleşmeyi alarak imzalayıp yine bağlı bulunduğunuz Şubeye teslim etmeniz gerekmektedir. TMMOB Mimarlar Odası Web Sitesi Üye Girişi’nde kullanacağınız şifreniz daha sonra tarafınıza iletilecektir.

    4. Yurtdışında alınan Mimarlık eğitimi sonrası Odaya kayıt nasıl yapılır?

    - Aşağıda belirtilen belgeler kayıt yaptırılmak istenen Oda Birimine iletilecektir.

    1) Kıbrıs’ta bulunan Üniversitelerden mezun olan üyelerden üye kayıt başvurularında;

    • Üyenin odaya kayıt başvuru dilekçesi
    • 5 adet vesikalık fotoğraf
    • Nüfus cüzdanı aslı ile 2 adet fotokopisi
    • Diploma veya çıkış belgesi aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği
    • YÖK'den denklik belgesinin aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği

    2)Yurtdışında çeşitli Üniversitelerin ve benzeri eğitim kurumlarından mezun olan (Kıbrıs Üniversiteleri hariç) üyelerden üye kayıt başvurularında;

    • Üyenin odaya kayıt başvuru dilekçesi
    • 5 adet vesikalık fotoğraf
    • Nüfus cüzdanı aslı ile 2 adet fotokopisi
    • Diploma veya çıkış belgesi aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği
    • YÖK'den denklik belgesinin aslı ile 2 adet noter tasdikli örneği
    • Kurumundan onaylanarak alınan ders kredilerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) karşılıkları**
    • Yabancı programların mezunları için, programda alınan derslerin içerikleri (Türkçe çevirili)

    ** : Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne (ECTS) göre, Ünevirsite eğitiminde alınması gereken minimum kredi miktarı sömestr başına 30 ECTS kredi hesabı ile (European Credit Transfer System ECTS) uluslar arası bir standarda kavuşturulmuştur. Öğrenci değişim anlaşmaları yaptığımız tüm AB ülkeleri bu sisteme uymaktadır. Buna göre mimarlık eğitiminin tamamlana bilmesi için toplam 240 ECTS kredisi ile lisans derecesi almakta, +60 ECTS kredisi ile Yüksek lisans (Master of Architecture) derecesi alınmaktadır. (toplamda 300 ECTS Kredisi)

    5.Odaya Öğrenci Üye nasıl olunur?

    -
    TMMOB Mimarlar Odası Öğrenci Üyelik Yönetmeliği ile Üniversitelerin Mimarlık bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin "Öğrenci Üye" olarak kaydedilmesi esasları belirlenmiştir. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan ve Üniversitelerin mimarlık bölümlerinde lisans öğrencisi olma koşulunu sağlayanlar Yönetmeliğin 6.Maddesinde belirtilen belgelerle başvurmaları halinde Öğrenci Üyeliğe kabul edilirler:

    Öğrenci Üyelik İçin Gerekli Belgeler

    • 4 adet vesikalık fotoğraf
    • Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi
    • Oda’ya üye olma isteğini belirten, oda tarafından hazırlanmış ve öğrencisi olduğu üniversitenin mimarlık bölümünce onaylanan başvuru formu.

    Bu belgeleri bulunduğunuz yerdeki Mimarlar Odası Şubesine iletmeniz gerekmektedir.

    6.TMMOB Mimarlar Odası tarafından ücretli çalışan mimarlar için belirlenen asgari ücret nedir?

    -
    6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği hükümleri uyarınca, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu'nun 8 Şubat 2012 tarih ve 42/32-8 sayılı kararı ile "2012 yılı için tam zamanlı olarak ücretli çalışan mimarların asgari ücretinin tüm sosyal hakları ile birlikte aylık 1.950-TL olarak belirlenmesine" karar vermiştir.

    7. Lisans eğitimi Mimarlık olmadığı halde Mimarlık Yüksek Lisans programları tamamlanarak Odaya kayıt yaptırılabilir mi, mimarlık hizmetleri verme yetkisi alınabilir mi?

    3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’un 1.Maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde mühendislik veya mimarlık unvanı ile mesleğini icra etmek isteyenlerin sahip olması gereken diploma ve belgeler sayılmış Kanunun 7.Maddesi ile bu diploma ve belgelere sahip olmayanların Türkiye’de mühendis veya mimar unvanı ile istihdam olunamayacakları ve imza kullanamayacakları belirtilmiştir.

    6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nun 33.Maddesi gereği; "Türkiye‘de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve meslekî tedrisat yapabilmeleri için ihtisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler."

    02.12.2002 tarih 24954 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan TMMOB Ana Yönetmeliği’nin 49.Maddesi ile Odalara Üyelik koşulları düzenlenmiştir; "Mühendislik-mimarlık mesleği mensupları, Birlik Genel Kurulu kararı ile belirlenen Odaya kaydolurlar. Oda kayıtlarında ve mesleği yapmada lisans eğitim esastır. Bir lisans diplomasıyla ancak TMMOB Genel Kurulunun onayladığı bir Odaya kaydolunabilinir. Lisansüstü eğitim ile alınan unvan, ikinci bir lisans diploması olarak değerlendirilemez, buna bağlı olarak mesleki çalışma yapılamayacağı gibi ilgili Odaya da kayıt yapılamaz."

    18.12.2004 tarih 25674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan TMMOB Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği’nin 7.Maddesi ile Mimarlar Odası’na asli üyelik koşulları belirlenmiştir; "Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, yurt içinde mimarlık eğitimi veren eğitim kurumlarından birini bitiren ya da yurt dışındaki mimarlık eğitimi veren kurumlardan mezun olan ve diplomasının denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanan, böylelikle yasal olarak mimarlık mesleğini uygulamaya hak kazanmış her mimar, mesleki etkinlikte bulunabilmek için Odaya üye olmak ve üyelik niteliğini korumak zorundadır. Üyelik kaydında lisans diploması esastır."

    Anılan mevzuat gereği lisans unvanınız Mimar olmadığı halde Mimarlık programında yüksek lisans yapmış olmanız Mimar unvanı ve yetkisi almanız için yeterli değildir.

    8. Düzenlenmek istenen etkinlikler Oda Web Sitesi’nde nasıl duyurulabilir?

    -
    Web Sitemizden duyurulmasını istediğiniz etkinliğe ait afiş ve programı aşağıda iletilen formatta, iletişim bilgileri verilen Aslı Tuncer Madge'e iletmeniz gerekmektedir.

    FORMAT
    Görsel Malzeme

    • Dijital ortamda, jpeg formatında olmalıdır. (etkinlik afişi)

    Metin

    • Gönderilecek metinler dijital formatta ve Word ortamında hazırlanmış olmalıdır. (etkinlik programı)

    İLETİŞİM
    Aslı Tuncer Madge
    E-posta: asli.tuncer@mo.org.tr

    9.Oda Birimleri iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim?


    -
    TMMOB Mimarlar Odası Şube ve Temsilciliklerine ait iletişim bilgileri Odamız Resmi Web Sitesinde mevcuttur.

    10.Odaya olan aidat borcumu nasıl öğrenebilir ve nasıl ödeme yapabilirim?

    -
    18.12.2004 tarih, 25674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TMMOB Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği gereği, Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen yıllık üye ödentileri ile ilgili borcunuzu bağlı bulunduğunuz Oda Biriminden öğrenebilirsiniz.

    Bu icerik 44544 defa görüntülenmiştir.