MAYIS 2024
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
 
Belgeler Bülteni
 
BELGELER BÜLTENİ

Bildiklerimizin gündemi anlamaya yetmediği, söylemlerimizin yetersiz kaldığı, özetle ezberimizin şaştığı durumlar vardır. İşte böylesi bir noktada yeni bir yayın programıyla yayın hayatına başladık. "Belgeler" 2 ayda bir yayımlanan Mimarlık Haberler bülteninin eki olarak çıkıyor ve konuyla ilgili tüm çevrelere ulaştırılmaya çalışıyor.

Ülkemiz bir süredir Avrupa Birliği sürecine odaklanmış durumda. Bu sürecin sonunda neler olacağını bugünden kestirmek oldukça zor. Oysa sonucu ne olursa olsun bu süreçte gerçekleştirilenler, seyirci kalmamamızı gerektirecek kadar önemli. Ülkemiz ve mesleğimizle ilgili oldukça köklü yasal gelişmeler yaşanmakta. AB Genel Sekreterliği bünyesinde sürdürülen tartışmalar, yasal hazırlıklar söz konusu. Mimarlık ve mimarlık eğitiminde yeniden yapılanma çabaları sürdürülüyor. Oda olarak Mimarlık ve Eğitim Kurultayı kapsamında bu çalışmaları izlemeye, yorumlamaya ve katkı koymaya çalışıyoruz.

Mimarlar Odası (UIA) Uluslararası Mimarlar Birliği'nin kurucu üyelerinden birisidir ve birliğin çalışmalarına katkı koymakta, çalışma gruplarının yürütücülüğünü yapmaktadır. Ayrıca (ACE) Avrupa Mimarlar Konseyi'nin gözlemci üyesidir. Türkiye aday üye olduğu için gözlemci statüsüyle Konsey'in çalışmalarına düzenli olarak katılmakta ve katkı koymaktadır.

Mimarlık mesleğinin tüm dünyada hizmet standartlarının yükseltilmesi Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ve Avrupa Mimarlar Konseyi'nin (ACE) de gündeminde. Mimarlık meslek pratiğinin uluslararası pazarda nasıl sürdürüleceği, sürdürülmesi gerektiği tartışılıyor.

Türkiye'nin bu çabaların dışında kalması mümkün değil. Ülkemizin mimarlık pazarının iştah kabartan düzeyi, depreme yönelik yapılaşma beklentileri, ayrıca uluslarüstü firmaların Türkiye ile birlikte açılmayı umdukları uzak diyarlardaki iş beklentileri mesleğimizle ilgili ortak dilin oluşturulmasını ve asgari seviyenin yakalanmasını zorunlu kılmakta, bu yönde bir basınç oluşturulmaktadır. Bütünleşmek istediğimiz dünyanın bize sunduğu mevzuat yığınıyla boğuşmak, alışılagelen yapı ve proje üretme sisteminde önerilen oldukça köklü değişikliklerin izlenmesi, tartışılması, irdelenmesi ve özetle seyirci değil katılımcı olabilmemiz gerekiyor.

Bu yayının temel amacı bilginin paylaşılmasıdır. Paylaşılan bilginin Mimarlar Odası'nda yapılacak değerlendirmelerde önemli bir girdi olacağını düşünüyor, Belgeler ile ilgili görüş, öneri ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Bültenimize web ortamından ulaşabilmek için lütfen sayfamızı takip ediniz.



Bu icerik 54577 defa görüntülenmiştir.