ÖNLENEBİLİR İŞ KAZALARI SONUCU YAŞANAN ÖLÜMLER KADER DEĞİLDİR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Şube yönetim kurulumuz Diyarbakır Adli Tıp Kurumu İnşaatında yaşanan iş kazası nedeniyle 29 Mayıs 2020 tarihinde basın açıklamasında bulundu.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

28.05.2020 tarihinde (dün) Kayapınar ilçesindeki yapımı devam eden Diyarbakır Adli Tıp Kurumuhizmet binası inşaatında vinç sepetine binerek boya yapmaya çalışan Osman Ataş ve Yavuz Ataş sepetten düşerek iş kazası geçirmişlerdir.. Ne yazık ki Osman ATAŞ yaşamını yitirmiş, Yavuz ATAŞ ise ağır yaralıdır.

 

TS EN 13000 ve TS EN 12999+A1 standartlarında Mobil Vinç ile insan taşınmasının yasak olduğu bilinmesine rağmen yapılan ihmalkârlık can yitirmemize neden olmuştur. Yitirdiğimiz emekçi kardeşimizin yakınlarına sabır diliyoruz.

Makina Mühendisleri Odası, her yıl yüzlerce can verdiğimiz iş kazalarına dur demek için uzman ve deneyimli üyelerinin de desteği ile 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun kendi meslek alanında üzerine düşen kamusal denetim görevini yerine getirmektedir.

Odamız bu kapsamda yıllardan beri İşçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine yürüttüğü mesleki eğitim, belgelendirme, periyodik kontrol, kongre, sempozyum, panel, söyleşi, seminer, rapor vb. çalışmaların yanı sıra her yıl bilgilendirici, uyarıcı açıklamalarla konuyu gündeme taşımaktadır.

İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması üzerine 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile; iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli ile ilgili mevzuat da dâhil olmak üzere nerede ise tüm yönetmelikler defalarca sorunlu bir şekilde değiştirilmiş, buna rağmen kazalar ve iş cinayetleri artarak devam etmiştir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2019 yılında 1.736 emekçi hayatını kaybetmiştir. 2020 yılının ocak ayında 112 kişi, şubat ayında 131 kişi, mart ayında 113 kişi, nisan ayında 220 kişi hayatını kaybetmiştir. Yılın ilk dört ayında hayatını kaybeden emekçi sayısı 576’dır.

En çok ölümlü iş kazasının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır. Şantiyelerde iş kazalarını önleyici çalışmaların yapılması gereklidir. Fakat çalışmalar yapılmadığı için her geçen gün iş cinayetleri artmaktadır. İnşaat çalışması başlamadan önce çalışanların eğitimleri tamamlanmalı ve tüm faaliyetler için 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu gereği risk değerlendirmeleri yapılmalıdır. Risk değerlendirmesi sonucu yapılacak önleyici faaliyetler tamamlanmalı, gerekli denetimlerin yapılarak şantiye çalışmasının güvenli bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda şantiye alanında faaliyet gösteren iş ekipmanları bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır. "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği"nde, bu cihaz ve ekipmanların kontrolü gerekliliği ve kontrol periyotları belirtilmiştir.

Özellikle inşaat sektöründe ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi için yasal altyapınınoluşturulması, denetimlerin sıklaştırılması ve denetimler sonucu caydırıcı cezaların verilmesi gereklidir. Kazaları önlemek adına, MMO Diyarbakır Şube İSG Komisyonu İş Güvenliği Uzmanı Üyeleri ve Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

 

29 Mayıs 2020

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Şube Yönetim Kurulu