Özelleştirme, taşeron, denetimsizlik; ölüm... - Evrensel

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Makina Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ahmet Bülent Tekik, TPAO’ya ait Güney Şelmo Gaz Dolum tesisinde meydana gelen ve 3 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin “Olay özelleştirme kapsamında taşeronlaştırma mantığıyla işletilmeye başlatılan kamu kurumlarının iş ve işçi güvenliği ve sağlığı

Yaşanan olayın yetkililerin işçilere ve emekçilere bakışının ne olduğunu gösterdiği belirtilen Makina Mühendisleri Odası’nın açıklamasında işçiler için insan emeğine ve onuruna yakışır çalışma koşulları talep edildi.
ÇALIŞMA KOŞULLARI ÖLDÜRÜYOR
Batman Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Bülent Tekik, 17 Şubat tarihinde TPAO’ya ait Güney Şelmo Petrol sahasında kurulu Doğalgaz Kuyusunda meydana gelen patlama sonucunda 3 kişinin yaşamını yitirmesi ve bir kişinin yaralanması olayı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Olay günü Makina Mühendisleri Odası olarak olay yerine intikal edildiği ve ön incelemelerde bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Olay ilk bakışta özelleştirme kapsamında taşeronlaştırma mantığıyla işletilmeye başlatılan kamu kurumlarının iş ve işçi güvenliği ve sağlığı konusunda zafiyet içinde bulunmaları, gerekli güvenlik ve denetleme mekanizmalarından uzak olmaları ve odamız gibi meslek örgütlerinin işbirliğine ihtiyaç duymaması ile ilişkilendirilebilir bir nitelik taşımaktadır” denildi.
YÖNETENLERİN İŞÇİYE BAKIŞI BU
Olayda yaşamını yitirenlerin ailelerinin söylemine göre çalışanların hiç birinin branşlarında eğitim almadıkları ifade edilen açıklamada, “Enerji gibi iş ve işçi güvenliği konusunda hayati tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu bir sektörde, konusunda uzman olmayan kişilerin çalıştırılması maalesef ülkemizin işçiye ve emekçiye bakışının bir tezahürü şeklindedir” denildi. 
Ölümlerde taşeron firma kadar devletinde sorumluluğuna işaret edilen açıklamada, “İş güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri kağıt üzerinde yapılan sözleşmelerle taşeron firmalara devredip çalışanlarımızı kötü ve güvencesiz şartlarda çalışmaya mahkum etmek TPAO gibi Batman’da büyüyüp gelişmiş bir kuruluşun saygınlığını zedelemektedir. Evet, petrol bu kentin kimliğidir ama bu kent kendisine ve insan emeğine ve onuruna yakışır çalışma koşullarını fazlasıyla hak etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
En kısa zamanda olay ile ilgili oda olarak inceleme yapacaklarını belirten Tekik, yapılan incelemenin sonucunun da kamuoyuna açıklanacağını kaydetti. (BATMAN)
 
 
 
PAO Batman Bölge Müdürlüğü Güney Şelmo 1 doğalgaz sahasındaki dolum tesisinde 17 Şubat’ta meydana gelen patlamada tesiste bekçilik yapan Sebahattin Sönük (35), taşeron işçiler İbrahim Çelik (37) ve Hasan Hüseyin Deniz (40) yanarak can vermişti. Ölenlerin taşeron firma çalışanı olduğu anlaşılmıştı. Kamu kuruluşu olan TPAO’nun sahasında taşeron işçilerinin ölmesi ‘taşeronluk ve denetimsizilik’ konusunu yeniden günmdeme getirmişti. Ardı ardına meydana gelen patlama, göçük olaylarında bir çok işçinin yaşamını yitirirken, yaşanan ölümler her defasında ‘kar hırsı, kötü çalışma koşulları, taşeronluk ve denetimsizliği’ işaret etti. Zonguldak Karadon’da geçtiğimiz yıl yaşanan grizu patlamasında maden işçilerinin ölümünün ardından Başbakan  “bu işin kaderinde var” demişti. Aynı olayın ardından konuşan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer madenciler için ‘güzel öldüler’ demiş en son  Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan Termik Santrali’ndeki ölümlerden sonra da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “Çöküntünün dünyada eşi benzeri yok” açıklamaları gelmişti. Batman’da ve diğer yerlerde son günlerde yaşanan ve işçilerin canlarına mal olan olaylara ilişkin ne ikna edici bir açıklama ne de bir uygulama gündeme gelmezken, ölümlerin gerçek sebepleri yine örtülmek istendi. 
evrensel.net