LPG’Lİ ARAÇLARDA KAMUSAL DENETİME SAHİP ÇIKALIM!!!!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Edirne Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Eylül 2017

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet EFE 24.08.2017 tarihinde LPG'li araçlarla ilgili bir basın açıklması yaptı.

LPG’Lİ ARAÇLARDA KAMUSAL DENETİME SAHİP ÇIKALIM!!!!

Bilindiği üzere, AİTM yönetmeliğinde; 26 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan ve 26 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe giren ve eksikliklerine rağmen oldukça olumlu karşıladığım, pozitif bir adım olarak gördüğüm LPG/CNG ile ilgili düzenlemelerin üzerinden henüz iki ay geçmesine rağmen 24 Haziran 2017 tarihinde yapılan düzenlemeleri boşa çıkaran, sektöre olumsuz etkileri olacak ve sektörü bambaşka bir yöne götüreceğini düşündüğümüz son  AİTM değişiklikleri yayınlandı.

 

Bu düzenlemeye göre; Makina Mühendisleri Odası ve TSE tarafından verilen “Montaj Tespit Raporu” nu “LPG/CNG Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” adı altında dönüşümü yapacak firmalar tarafından verilmesini sağlayarak “Sızdırmazlık Raporu” uygulamasına son verilmektedir.. Böylelikle dönüşümü yapılan araçların son kontrolünün kamusal denetimi sürecini bitirmektedir.

 

Sektörde görev alan yetki belgeli  mühendis meslektaşlarımız, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan, güvenli bir şekilde yakıt ekonomisi ve çevre emisyon değerlerine pozitif katkıları tartışılmaz olan LPG kullanımlarında “kamusal denetim” sürecinin ortadan kaldırılmasını son derece tehlikelidir.

 

Denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu kurumları sebebi ile hiçbir zaman tam olarak önü alınamamış olan korsan ve yetkisiz faaliyetlerin, denetimsiz ve kuralsız ilişkilerin yeni dönemde sektöre hakim olacağını üzülerek öngörmekteyiz.

 

Bunun bir sonucu olarak sektörde büyük kırılmalar yaşanacağını aşikârdır. Oluşacak haksız rekabet koşullarında ayakta kalacak bir avuç kötü niyetli firmanın sektöre hakim olmalarıyla kazalar, evrak ticareti, sahte evrak düzenlemeleri, vatandaşlarımızın kalitesiz ürünleri, kötü yapılmış işçilikle çok daha pahalıya satın alacakları ve zaman içerisinde insanımızı LPG kullanımından soğutacak bozuk bir düzene kavuşacağımız geçmişte olduğu gibi yaşanarak tecrübe edilecektir.

 

Denetimin daha da zayıflayacağı ortamda korsan faaliyetler artacaktır. Düzgün iş yapmaya çalışan yetkili firmaların zamanla ortadan kalkması ile sektörde yapılacak işlerin kalitesi azalacaktır. Denetim ve özellikle kamusal denetim her zamankinden önemli olacaktır. Tamamen müşteri ve para kazanma odaklı çalışmak zorunda kalacak firmaların personel eğitimi, kaliteli malzeme kullanımı gibi hayati kalemlerden kısarak fiyat düşürmeye çalışacakları bir ortamda, mevcut fenni muayene düzeninin olmadığı son kontrollerde yetersiz kalacaktır.

 

Geçmişte kamusal denetimin olmadığı dönemleri inceleyerek nelerle karşılaşacağımızı görmek zor değildir. Yapılması gereken geçmişten günümüze bu alanda denetim faaliyeti gösteren kurumların yetkilerini artırarak, uzun soluklu denetim yapmalarının önünü açmaktır. Vatandaşlarımızın ve sektörde  çalışan  yetkili mühendislerin; adil çalışma koşullarında, arkalarında kamusal denetimin güvencesini hissetmelerini sağlayarak, ticari kaygılar hissetmeden, güvenli ve doğru çalışmalar yapabileceği ortamı oluşturulması gerekmektedir. Bu da Makina Mühendisleri Odası ve TSE tarafından sağlanan Kamusal Denetimin devam ettirilmesiyle sağlanacaktır.

 

Dolayısıyla LPG’li araç sahiplerinin de can ve mal güvenliği için Odamıza sızdırmazlık raporu için başvurmaları önemlidir.

 

 

                                                                                                  Saygılarımızla,

                                                                                                  Mehmet EFE