1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ (01.09.2008)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

1 Eylül 1939'da Nazilerin Polonya'yı işgal etmesiyle başlayıp Mayıs 1945'te son bulan dünyanın en kanlı ve bir o kadar da kirli savaşı olan İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, yani 2. Dünya Savaşı'nda elli iki milyon insan ölmüş, milyonlarcası yaralanmış ve sakat kalmıştı. Avrupa kentleri, bir alev topunun içinde adeta yerle bir olmuştu. Bu savaşın başladığı tarih, yani 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak kabul edildi.

Biz barışseverler böyle bir günde, geçmişin külleri içindeki acılardan yola çıkarak bu günün ve geleceğin barış dünyasını kurmak, bir daha aynı acıları yaşamak istemiyoruz.

Üzerinde yaşadığımız coğrafya, kapitalist küreselleşmenin en belirgin bir biçimde yaşandığı coğrafyadır. Kapı komşumuz Irak‘ın işgali, petrol yataklarının ve binlerce yıllık insanlık mirasının yağmalanması, her gün onlarca insanın öldürülmesi, mezhep kışkırtmaları, bu bölgede "barışı tesis edeceklerini söyleyen" ABD tarafından dünyanın gözü önünde sürdürülmektedir.

Kapitalist küreselleşme, yeni bir "paylaşım dönemini" de yaratmıştır. Bu paylaşımın karşısında duracak barış güçleri, emekten ve demokrasiden yana tavırlarıyla, onların emek düşmanı yasalarını ve her türden saldırılarını püskürtmek için eskisinden çok daha fazla uluslararası dayanışmaya ihtiyaç duymaktadır.

Barıştan yana olmak; insanlıktan, kardeşlikten, paylaşımdan yana olmak demektir. Barıştan yana olmak; kürsel sermayenin sınırsız emek sömürüsüne karşı olmak demektir.

Barıştan yana olmak; Ortadoğu‘da ve dünyanın neresinde olursa olsun, emperyalist saldırganlığın karşısında olmak demektir.

Barıştan yana olmak; bütün dünyada halklar arasında yaratılmaya çalışılan ırkçı, şoven, gerici dayatmalara karşı çıkmak demektir.

Barıştan yana olmak; ülkemizdeki Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümünü savunmak demektir.

Barıştan yana olmak; demokrasiden ve özgürlüklerden yana olmak demektir.

Biz, emperyalist saldırganlıkla ortak olmayan, bağımsız bir dış politika izleyen, yeryüzündeki her türlü; savaşa, işgale, insanlık değerlerinin yok edilmesine karşı duran, demokratik ve sosyal hukuk devleti niteliğini koruyan; kültürü, dili, dini, mezhebi, inanışı, görüşü ne olursa olsun, sömürüden uzak eşit haklara sahip yurttaşlar olarak kardeşçe yaşayabileceğimiz, bağımsız, demokratik ve barış içinde bir Türkiye istiyoruz.

1 Eylül Dünya Barış Günü herkese kutlu olsun.

R. Erhan KUTLU
Makina Mühendisleri Odası
Eskişehir Şube Başkanı