KALORİFER KAZANLARININ PATLAMASI HAKKINDA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

11.12.2006 tarihinde Diyarbakır'da meydana gelen kazan patlaması sonucunda 8 vatandaşımız ölmüş ve bir o kadar vatandaşımızda yaralanmıştır. Ölen vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralananlara şifalar diliyor, acılarını paylaşıyor, sabırlar diliyoruz.

Toplumu can ve mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendiren, bu ve benzeri olayların kentimizde de yaşanmaması için daha önceleri özellikle yerel yönetim yöneticilerine sunduğumuz yapılması gerekenleri ve önerilerimizi kamuoyunun dikkatine bir kez daha sunmak istiyoruz.

Konutlarda, işletmelerde ısıtma ve üretim amacı ile kullanılan kazanların projelendirilme, yapımı ve işletme sırasında yasa ve yönetmelikler gereğince yapılması gereken çeşitli mecburi denetimler bulunmaktadır. Bu denetimler can, mal ve iş güvenliği açısından önemli olduğu kadar ekonomik olarak ta büyük önem arz etmektedir.

Kalorifer, sıhhi, doğalgaz, buhar, yangın v.b.mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen gösterilmesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması gerekmektedir.

Yetkili firmalarca SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makina mühendisleri tarafından hazırlanan projelere göre kazan ve ısıtma sistemlerinin montajlarının yapılması ve iş bitiminde Projenin Teknik Uygulama Sorumlusu Makina Mühendisi tarafından projede belirtilen özellikte kazan montajının yapıldığına dair uygunluk raporu verilmesi, kazanların bundan sonra işletmeye alınması gerekmekte ve Bu firmalarca yapılan projelerin Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır.

Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir. Konutlarda ve işletmelerde kazan kullanıcılarının mutlaka Kazan İşletme Sertifikasına sahip olmalı belgesiz personel çalıştırılmamalıdır. Odamız bu konularda kişi ve kuruluşlara gerekli eğitimleri vermektedir.

Bilindiği gibi enerji ülkemizde pahalı olduğu gibi dışa bağımlı bir girdidir. Kazanların güvenli ve verimli çalışması gereksiz yere enerji sarfiyatından kaçınılması için düzenli bakımlarının ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmamaktadır. Emniyet sistemleri çalışmadığı zaman veya kazanlarda eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı ne yazık ki kazan patlamaları meydana gelmekte can ve mal kaybına neden olmaktadır.

Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik ve basınç testlerinin yapılması mecburidir. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.

Ne yazık ki işlerin yapım aşamasında olduğu gibi bittikten sonra ve işletme sırasında yapılan işler bu konularda yetkili olan kurumlar tarafından yeterince denetlenmemekte, en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemektedir.

İnsan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar bu kuralların hayata geçirilmesini önemsememekte ve üzerlerine düşen görevleri yapmadıkları gibi ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere de engeller oluşturmaktadırlar kamuoyuna önemle sunarız.

R.Erhan KUTLU
Makina Mühendisleri Odası
Eskişehir Şube Başkan