NASIL BİR KENT ? NASIL BİR YEREL YÖNETİM İSTİYORUZ?

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde Nasıl Bir Kent ? Nasıl Bir Yönetim Yerel Yönetim İsitiyoruz? ile ilgili 25 Şubat 2009 tarihinde bir basın açıklaması düzenledi. TMMOB Eskişehir İKK Sekreteri DERYA ÖZKAR tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı yazının devamındadır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde, demokratik katılıma açık, çağdaş bir yerel yönetim anlayışı geliştirilmesini tarihsel önemde görmektedir. TMMOB, bu belgeyle kentlerimizin yönetiminde kamu yararının, bilimin ve hukukun esas alınması için, seçim süreci ve yerel yönetim anlayışına ilişkin politika, düşünce, uyarı ve önerileri, kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.
TMMOB‘nin uzunca bir süredir değişik kentlerde düzenlediği "Kent Sempozyumları" ve yaptığı çalışmalar göstermiştir ki; yaşadığımız kentler çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmemektedir. Kentlerde sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar bulunmaktadır. Diğer yandan, kentlerimiz deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı değildir. Bu durum mevcut yerel yönetim anlayışımız içerisinde toplumsal çıkarların ve insan yaşamının yeterince önemsenmediğinin en açık göstergesidir.
TMMOB, kentlerimizde var olan sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin üretilmesi ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini öngörmekte; kent halkının ve meslek örgütlerinin demokratik katılımını ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini, öncelikli ve temel gerek olarak görmektedir. TMMOB‘NİN YEREL YÖNETİMLERE YAKLAŞIMI
"Kentin sakini değil, sahibi olalım..."
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, toplumsal gelişme ve çağdaş yaşamın gerektirdiği kentsel yaşam kalitesine ulaşılabilmesi için kentlere ilişkin sorumluluğunu yerine getirmeyi, mevcut politika ve uygulamalardan farklı bakış açıları sunmayı ve kentlerin daha yaşanabilir niteliklere kavuşmasını hedeflemektedir.
TMMOB kent sorunlarına ilişkin olarak yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre, altyapı, doğalgaz, ulaşım, konut, turizm, kentsel koruma, kentsel dönüşüm temalarında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini bugüne kadar birçok kez kamuoyuna sunmuştur. Bu belgede de, kentlerimizde yaşanan sorunlar tanımlanmakta, bunların nedenleri açıklanmakta, kentlerin daha yaşanabilir olması için izlenmesi gereken politika ve yöntemler üzerine öneriler sunulmaktadır.
Sizlere ve kamuoyuna sunacağımız çalışmadaki ana başlıkları;
Özerk-Demokratik-Etkin Yerel Yönetim Katılımcı Kent Yönetimi
Etkin Kentsel Hizmet Üretimi
Kamu Yararı Odaklı Demokratik Kent Planlaması
Sağlıklı Çevre
Kent ve Sağlık
Barınma
Afetler ve Yerel Yönetimler
Ulaşım
Kent Kimliği
Kültürel Mirasın Korunması
Engelsiz Kent Ortamları
Kamu İhale Sistemi, Yolsuzluklar ve Yerel Yönetimler
Kent Suçları
Kent ve Güvenlik
olarak sıralayabiliriz.
Bu başlıklar altında sunacağımız yaklaşımlarla yerel yönetimlerde;

·    Yeniden yapılanma gerçekleştirilmeli,

·    Seçilmiş organların etkinliği sağlanmalı,

·    Hizmetlerin üretilmesi ve dağıtılması,

·    Mali kaynaklar,

·    İnsan gücü-kadro,

·    Personel eğitimi,

·    Mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı

Alanlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Sonuç olarak:
SOSYAL-TOPLUMCU   BİR  YEREL  YÖNETİM   VE   YAŞANABİLİR   KENTLER İÇİN;
Demokratik katılım ve denetimi gerçekleştirmek için; İnsanlık onuruna yaraşır, sağlıklı bir çevrede yaşam için;
Başka türlü bir kentsel dönüşüm ve barınma hakkı için;
Her türlü afet olasılığına hazır olabilmek için;
Kentsel ulaşımda etkin çözümlerin sağlanması için;
Çevresel, doğal, kültürel ve tarihi mirası korumak ve geliştirmek için,
Kadınların, çocukların, engellilerin, yaşlı ve yoksunların toplumsal yaşama tam ve eşit yurttaşlar olarak katılımı için
Önerilerimizi sizlerle ve halkımızla paylaşmayı bir toplumsal-siyasal-mesleki sorumluluk olarak görmekte ve önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanmaktayız.
Saygılarımızla,
DERYA ÖZKAR TMMOB ESKİŞEHİR İKK SEKRETERİ