SOSYAL GÜVENLİK VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bir "reform" değil, olsa olsa bir "aldatmaca" olabilir. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri M.Simavi BAKIR'ın yapmış olduğu basın açıklaması yazının devamındadır.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bir "reform" değil, olsa olsa bir "aldatmaca" olabilir.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bir kez daha AKP tarafından; güvensizlik ve sağlıksızlık olarak dayatılmaktadır.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu geçen sene TBMM‘de kabul edilmişti. Anayasa Mahkemesi bir dizi maddesini iptal edince önce 1 Temmuz 2007‘ye, sonra 1 Ocak 2008‘e ertelendi. AKP Hükümeti veto edilen kanundan da kötü bir tasarıyı Meclis‘ten geçirmeye çalışıyor.

Yasalaştığında halen çalışan ya da işsiz olan herkesin çalışma, emeklilik ve sağlık hakkını kısıtlayacak olan bu yasa tasarısı, çalışma yaşamına yeni girecek gençler ve yarının büyükleri çocuklarımız için tam bir saldırı tasarısı niteliğindedir. Bütçede "kara delik" yaratıyor, ya da "sizi değil 20 yıl sonrasını ilgilendiriyor" yalanlarıyla üstünü kapamaya çalıştıkları bu yasa tasarısına müdahil olmak durumundayız.

AKP, halktan yana düzenlemeler yerine IMF ve sermayeden yana bir uygulamayı hayata geçirmeyi amaçlamaktadır. Çalışanların kazanılmış haklarını ortan kaldıran siyasal iktidar, taslak metinde TBMM Başkanı, Başbakan, milletvekillerine özel bir düzenleme ile temsil tazminatı adı altında aylık bağlamak istemektedir.

Yasama organını temsil eden milletvekilleri ve dolayısıyla yakınlarının geleceği garanti altına alınırken, çalışan kesimin geleceğinin piyasanın eline teslim edilmesi toplumda adalet duygusunu yok edecektir.

"Yeni" diye sunulan taslak metinde siyasal iktidar, "sosyal devlet" anlayışının yerine "piyasacı zihniyeti" koymaktadır. Emekçilerin sosyal güvenlik haklarını tırpanlarken, sağlık haklarını elinden alırken, özel hastanelere; ilaç tekellerine aktaracağı payı artırmaktadır.

AKP‘nin hazırladığı bu tasarının yasalaşması durumunda sağlık ve sosyal güvenlik haklarında önemli kayıplar oluşacaktır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

- Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 65‘e çıkarılacaktır
- Emekliliğe hak kazanmak için halen 7.000 gün prim ödemek gerekirken 9.000 gün prim ödemek gerekecektir.
- Emekli aylığı bağlama oranlarında "alt sınır" kaldırılarak, emekli aylıkları düşürülecektir.
- Ağır şartlar altında çalışan emekçilerin çalışmadaki yıpranma payı diğer deyişle fiili hizmet süresi zammı kaldırılacaktır.
- Yeniden çalışmaya başlayan emeklilerin, emekli aylıkları kesilecektir.
- Aylık geliri 139,6 YTL‘den fazla olan bütün vatandaşlar her ay 73 ila 475 YTL Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaktır.
- Hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince "katılım payı" adı altında para ödenecek, bütün sağlık hizmetleri paralı olacaktır.
- Hastalanan, doğum yapan, kaza geçiren sigortalılara verilen geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavide azalacaktır.
- Ölüm aylığı bağlanması için 900 gün yerine, 1800 gün prim ödenmiş olması gerekecektir.
Kısacası, AKP‘nin bu tasarısına "reform" demek sadece bir aldatmacadır.

M.Simavi BAKIR
TMMOB Eskişehir