"BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMALARI" SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Aralık 2010

Şubemiz 11 Aralık 2010 tarihinde Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi salonunda "Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Uygulamaları" semineri gerçekleştirildi. Şube Başkanı R. Erhan KUTLU'nun açış konuşmasıyla başlayan etkinliğin oturum başkanlığını Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ferhat GÜL yaptı.

Seminere konuşmacı olarak MMO Enerji Verimliliği Danışmanı Tülin KESKİN ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı  Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Makina Mühendisi Uygur KINAY katıldı.

KESKİN, Seminerde, Enerji verimliliği yönetmeliği gereğince Enerji Verimliliği Danışmanlarının müracatı ve yetkilendirilmesi, yetkilendirme de aranan şartlar konusunda bilgi verdi. KINAY ise; Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve Isı Paylaşım Yönetmeliği hakkında konuştu. Seminer sonunda soru-cevap bölümünde üyelerimizin soruları cevaplandı.

 

 

 

Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı R. Erhan KUTLU 'nun açılışta yapmış olduğu konuşmanın metni şöyledir;

Değerli Katılımcılar

Enerji, toplumsal yaşamın başlangıcından itibaren insan ve toplum yaşamı için vazgeçilmezdir. Enerji ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminde dolayısıyla toplumsal refahın arttırılmasında en önemli bir etkendir.

Günümüzde küreselleşme süreci ticari, mali ve sanayi sermayenin faaliyet alanları ulusal sınırları asarak çok uluslu şirketlerin egemenliğinde dünya çapında yeni düzenlemeleri dayatmaktadır. Uluslararası sermaye teknoloji ve enerji alanında bir egemenlik ve hegemonya mücadelesi yapmakta, bu anlamda enerji ve enerji kaynaklan büyük önem taşımaktadır. Dün olduğu gibi bugünde dünyamızda yaşanan savaşların, işgallerin, siyasi ve ekonomik krizlerin en önemli unsurlarından birinin enerji olduğunu yaşarak görmekteyiz.

Geçen yıl ülkemiz dışarıdan satın aldığı enerji için 38,5 milyar dolar ödediği, enerji kaynaktan açısından kısıtlı kaynaklara sahip ve dışa bağımlı olan ülkemiz için enerjinin verimli kullanılması ve enerjide tasarruf sağlanması en önemli araçlardan biridir. Bu nedenle sanayimizde, binalarda ve ulaşımdaki kayıpların en aza indirilmesi, üretimden, tüketime yaşamın her alanında enerjinin verimli, akılcı, etkin kullanımı büyük önem taşımaktadır.

Biz mesleğimiz ve meslek alanlarımızdan yola çıkarak, yaşadığımız kent, ülkemiz ve insanlarımızın refah düzeyinin artırılması için yapılanları sorgulayan bir odayız. Biz siyasete, demokrasiyi özünde benimsemeyen, kendileri gibi düşünmeyenleri suçlayan, dışlayan, baskıcı ve bağımlı anlayışlar gibi dar bir pencereden bakmıyoruz. Biz siyaseti dar anlamda görmüyor, yaşamın her alanını, alınan her kararın siyasi olduğunu biliyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Bu anlayışımızı ve çalışmalarımızı meslektaşlarımızla beraber Eskişehir kamuoyumuz da yakından bilmektedir. Nasıl ki, yapılan yanlış, olumsuz politika ve uygulamaları eleştirdiğimiz gibi, insanımız için, ülkemiz için iyi ve olumlu yönde yapılan uygulamaları da destekliyor, içinde olmaya çalışıyoruz-Enerji verimliliği Kanunu ve ona bağlı oluşturulmaya çalışılan uygulamalar da ülkemize, insanımıza yeni kazanımınlar getireceğini biliyor, bu çalışmalarda emeği olan kişi, kurum ve kuruluşlara içtenlikle teşekkür ediyoruz. Hepinizin bildiği gibi kanun ve yönetmeliklerin çıkarılması önemli olmakla birlikte, uygulanması ve yaşama geçirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Odamız, Kanun ve yönetmelik çalışmalarında olduğu gibi, uygulamalarda ve yaşama geçirilmesi için de elimizden gelen her türlü katkı ve çabayı vermeye çalışacağımız bilinmelidir.

 

Enerji Verimliliği Kanununa bağlı olarak binalarda Enerji Performans Yönetmeliği 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi gazetede yayınlanmış ve yayınlandığı tarihten sonra 05.12.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile ilgili gelen görüşler, öneriler, anlaşılmayan hususların anlaşılır hale getirilmesi, v.b zorunlu düzeltmeler nedeni ile 01.04.2010 tarihinde yönetmelikte değişiklikler yapılmış, 01.01.2011 tarihinde Binalara Enerji Kimlik Belgesi uygulamaya başlayacaktır. Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeleri, kanunun ve yönetmeliğin hazırlanmasında içinde olan, konu ile ilgili olarak bilgilendirmek için her çağırdığımızda bugün olduğu gibi cumartesi, tatil demeden bizleri kırmayarak gelen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Makina Mühendisi değerli meslektaşımız Uygur KINAY'ı odamız enerji verimliliği danışmanı Sayın Tülin KESKİN'e, etkinliğimiz için bu salonu bize tahsis eden Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Burhan SAKALLI'ya katkılarından dolayı yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.