ŞUBEMİZİN 15. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Şubat 2024

Şubemizin 15. Dönem Olağan Genel Kurulu, 17 Şubat 2024 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda yapıldı.

15. Olağan Genel Kurulumuz coşkulu bir ortamda birlik ve beraberlik içinde tamamlandı. Demokrasi şenliği şeklinde geçen 15. Olağan Genel Kurulumuzun Divan başkanlığına Hasan Atak, Divan Başkan Vekilliğine Erhan İnan ve Divan Yazmanlıklarına Marife Elçin Çetinköprülü ve Burak Can Gürbüz’ün seçildiği Genel Kurulda, açılış konuşmasını Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu gerçekleştirdi. Şube Faaliyet Raporu Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Esra Turan tarafından sunuldu.

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu’nun konuşma metni;

Sayın Divan, Saygıdeğer Milletvekilimiz ve Belediye Başkanlarımız, Belediye Başkan Yardımcılarımız,

Üniversitelerimizin değerli bilim insanları,

Kentimizin meslek örgütlerinin, emek örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin kıymetli

temsilcileri,

Şubemize bağlı temsilciliklerimizin çok değerli yürütme kurulu üyeleri,

Çok Sevgili şube çalışanlarımız,

Değerli basın mensupları ve

Sevgili Meslektaşlarım,

Değerli konuklar...

Şubemizin 15 inci genel kuruluna hepiniz hoş geldiniz diyorum.

 

Bu yıl Şubemizin 30. kuruluş yıldönümündeyiz. Kurulduğundan bugüne kadar emek veren tüm geçmiş dönem başkanlarının ve pek çok geçmiş dönem yönetim kurulu üyelerimizi bugün bu salonda görmekten mutluluk duymaktayım.

Geçtiğimiz 2 yılda ülkemizde pek çok felaketler yaşandı. 11 ilimizi yıkan depremde ülke politikalarının insan hayatını nasıl etkilediğini, bilim ve fennin yerini alan hırsların ve liyakatsizliğin maliyetini ve insan hayatının değersizleştiğini görmek bizleri derinden yaraladı. Demokrasi ve halkın iradesi yerine otokrat bir rejimin geldiğini adım adım görmekteyiz. Anayasa mahkemesinin kararlarının uygulanmaması, tek kişinin inadı yüzünden ekonomik politikaların iflası ve bunu derinden yaşayan bizler.   Deprem yaraları sarılmamışken 4 gün önce 13 Şubat 2024 tarihinde  Erzincan İliç te yaşanan, geliyorum diye 2022 yılından beri alarm veren altın madeni kazasını yaşadık. Ülkemiz, batı devletleri için çöplük ülkesi haline gelmişken,  ülkelerinden çok uzakta çevre felaketlerine yol açan ama asli kusurlu bulunmayan  yabancı yatırımcılar ve onların Türk ortakları yeraltı kaynaklarımızı işletmektedir. Topraklarımız zehirlenmekte, sularımız ve havamız kirlenmektedir. .

Eskişehir halkı olarak Alpu Ovasında sürdürdüğümüz mücadele ve kararlılığı Sarıcakaya ve Mihalgazi'de kurulması planlanan gümüş ve altın madenleri içinde sürdürmeye kararlıyız. Erzincan Çöplük Bölgesi İliç Madenindekine benzer yöntemlerle çıkarılması planlanan bu maden bölgesinde,  723 futbol sahası büyüklüğünde bir orman alanı yok edilecektir. Patlatma yöntemi ile oluşacak çatlaklar ve göçükler su kaynaklarını yok edecek, ağır metaller içme ve kullanma sularına karışacak,Eskişehir ve Türkiye için büyük öneme sahip Sakarya vadisi zehirlenecektir. Toprağın ve yaşamın bitmesine yol açan ve kaza ve siyanür sızması riski taşıyan bu madeni kabul etmiyoruz.

Her zaman olduğu gibi fosil yakıtlar ve termik santraller ile çevreyi kirleten tüm yöntemler yerine temiz enerjiyi destekliyoruz. Yurt dışına bağımlı doğalgaz ve petrol yerine çözüm rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, dalga enerjisi gibi doğal temiz kaynak kullanımını esas alan, toplum çıkarlarını gözeten, kamusal planlama temelli enerji politikalarının en geniş katılımla oluşturulup, uygulanmasından geçmektedir. Böylece halkın enerji ihtiyaçları ucuz ve güvenli bir şekilde karşılanacaktır. Doğalgaz ve elektrik maliyetlerini ödeyemediği için kapanan fabrikalar yerine güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten ve fazla enerjiyi bölge halkına ucuz maliyetlerle ulaşmasını sağlayacak bu projelerde Odamız asli bir konumda bulunmalıdır.

 

Ülkemizde işsizlik problemi her geçen gün artmaktadır özellikle genç işsizlik ciddi boyutlara ulaşmıştır. Aralık 2023 Tüik verilerine göre genç işsizlik oranı  %15,5 dir. Gerçekte ise durum çok daha fazladır. Mühendislerde bu oran daha yüksektir. Pandemi ve deprem sonrası okullarda eğitime ara verilmiş, uzaktan öğretime geçilmiş ve bu durum hibrit eğitim olarak adlandırılmaya başlamıştır. Bazı bölümler için bu uygun olsa bile grup çalışmasına ve uygulamalı eğitime fırsat vermeyen bu programlar mühendis yetişmesine uygun değildir.

Yeni mezun olan arkadaşlarımız maalesef işsizlik yüzünden ciddi anlamda bunalıma girmektedir. Son örneğini  yaşayalı daha 1 ay olmadı. 25 Ocakta Odamız üyesi İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu Okan Bayram, iş bulamadığı için Ayazağa Kampüsü'ndeki bir inşaattan atlayarak hayatına son vermiştir. Üniversite yerleştirme sınavında İlk 8.000 e giren ve okulunu başarıyla tamamladıktan sonra kim bilir ne tür umutsuzluklarla hayatına son veren kardeşimizi acıyla anıyorum. Maalesef gençlerimizin umutları tükenmiştir.

Ayrıca iş bulup, insanca yaşayamayacağını gören diğer bir grup meslektaşımız ise yurt dışına giderek ülkemizi terk etmektedir. Gidenler sadece bizim çocuklarımız değil, geleceğimiz ve yetişmiş insan gücümüzdür. İktidarlar yalnızca 4 sene daha işsiz görünmesin diye ülkenin ihtiyacından daha fazla mühendislik fakültelerine öğrenci almakta öğrenci ve ailelerini  boş umutlarla oyalamaktadır.  Şu anda 190 ın üzerinde Makine Mühendisliği fakültesi bulunmakta, yılda 10.000 mezun vermektedir. Üstelik okulun eğitim kadrolarını ve laboratuvarlarını geliştirmeden öğrenci sayılarını arttırmaktadır. Böylece okullardaki mühendislik eğitimlerinin kalitesini düşmektedir. Eğitim kadroları eksik ve liyakatsız olan fakülteler derhal kapatılmalı, öğrenci sayısı azaltılmalıdır.  Mühendislik fakültelerinin öğrenci kapasiteleri, ülke sanayisinin ihtiyacına göreyeniden düzenlenmesi ve  kapasitelerinin düşürülmesi gerekmektedir. Öğrenci seçme sınavında ilk 100.000 arasındaki öğrenciler mühendislik fakültelerini tercih edebilmeli diğer öğrencilerin teknikerliklere yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Böylelikle hem öğrenci kalitesi, hem kontenjanlar azaldığı için öğrenim kalitesi artacak ve ülkemizin gereksinimi kadar mühendis yetişecektir.

Böylece yetişen mühendisler, hak ettikleri  geliri elde edeceklerdir. Şu anda Mühendis maaşları benzer meslek gruplarına göre çok düşüktür. Mesleğimiz değersizleştirilmiştir. Kamuda çalışan bir hekim ve mühendis maaşını kıyasladığımızda bunu daha açık görmekteyiz. Çok değil daha 2020 yılında bir hekim arkadaşımız mühendisten %10 fazla maaş alırken bugün bu fark % 110 a ulaşmıştır. Kritik pozisyonlarda milyonlarca liralık projeleri üreten, imza atıp sorumluluk alan bu arkadaşlarımız yanlarında çalışan mavi yakalı personelden daha düşük maaşlar almaktadır. Liyakat tamamen kalkmıştır. Yeni mezun ve KOBİ'lerde çalışan meslektaşlarımız için bu oran daha da düşüktür. İşin kötüsü çalışma hayatı boyunca düşük maaşa mahkum olan meslektaşlarımızın emekli olduktan sonra durumları daha da kötüleşmektedir. Mühendisler için yeni düzenlemelerin getirilmesi şarttır.  Meslektaşlarımızın haklarının elde edilmesi için onlarla birlikte mücadeleye devam etmekteyiz.

Geçtiğimiz dönemde  13-14 Ekim tarihlerinde 12. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği kurultayını, ardından 2-3-4 Kasım'da Elektrik, İnşaat ve Makina Mühendisleri Odaları olarak ilk defa organize ettiğimiz ve sekretaryasını yürüttüğümüz Raylı Sistemler Kongre ve Sergisini düzenledik. Şehrimiz için 2 büyük sanayi dalı olan Havacılık ve Raylı Sistemler konularında bilgi paylaşımı ve yeni fikirlerin öncülüğünü yapmaya devam edeceğiz.

Ayrıca Odunpazarı, Tepebaşı ve Bozüyük Belediyeleri ile Asansör protokollerini yeniledik. Kamu yararına çıkarsız olarak yürüttüğümüz bu görevi deneyimli makina mühendisi çalışanlarımızla yapmaya devam edeceğiz. Bunun yanında sanayi ile işbirliğine ve meslektaşlarımızın mesleki eğitimlerine de devam edeceğiz. 70 yıllık köklü ve 122,000 den fazla üyesi olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak örgütlülüğümüzün gücünü biliyoruz.

Aklın, bilimin ve tekniğin yolunda demokrasinin, adaletin, hukukun üstünlüğünün galip geldiği, üreten sanayileşen, kalkınan ve hakça bölüşen bir Türkiye için tüm üyelerimizi yarın yapılacak olan seçimde oy kullanmaya davet ederek, genel kurulumuzun başarılı geçmesi dilekleri ile hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

 

Makina Mühendisleri Odası Eskişehir

Şube Yönetim Kurulu Başkanı

Nezihe Hanecioğlu

17 Şubat 2024