TMMOB ÜCRETLİ MÜHENDİS, MİMAR ve ŞEHİR PLANCILARI ve İŞSİZLİK KURULTAYI DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Nisan 2011

TMMOB Genel Kurulu ve Olağanüstü Genel Kurulunda alınan "TMMOB Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı" düzenlenmesi kararı doğrultusunda , TMMOB Eskişehir İKK bünyesinde ve İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi sekreteryalığında 16 Nisan 2011 tarihinde İMO Eskişehir Şube Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Mimar, Mühendis ve Şehip plancılarının katıldığı kurultaya, Şube başkanımız ve üyelerimizin etkin katılımı sağlandı. Kurultayda 9 ana başlıkta önergeler sunuldu. Bütün önergelerin ortak özelliği çalışma saatlerinin düşürülmesi, sigortaların tam yatırılması ve mevcut problemlerin çözümü için DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, TTB  ile birlikte etkin mücadele  idi. 80 kişinin katıldığı kurultay iki yıl öncekine göre daha verimliydi.

Şube Başkanımızın yaptığı konuşması;

Değerli arkadaşlar

Bu hükümet döneminin başından beri öyle bir ortamda yaşıyoruz ki, ekonomide, toplumsal yaşamda, siyasal süreçlerde, çalışma yaşamında, temel hak ve özgürlüklerde büyük tahribatlar yaşanmaktadır.

Büyüme sorunları, büyük dış ticaret açıkları, ülke borç ve faiz ödemelerinin yüksekliği, gelir dağılımında oluşan uçurum, çalışanlar üzerindeki, haksız vergi artışları, kamu yatırımlarının azaltılması, özelleştirmeler, verimlilik artışlarına karşın istihdamda yaşanan gerileme, yaygınlaşan işsizlik ve yoksulluk, güvencesiz çalışma biçimleri, inşaat, sanayi, tarım,doğa, çevre, enerji, maden, sağlık, eğitim, ulaşım, işçi sağlığı ve güvenliği ve hizmet sektörlerindeki olumsuz gelişmeler ülkemizi sarmış durumdadır.

Bugün ülkemizde TMMOB üyelerinin yaklaşık dörtte birinin işsiz olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Her dört mühendis, mimar ve şehir plancısından birinin işsiz olduğu anlamına gelen bu durum ülkemizde teknik mühendislik bilgisi ve pratiğine verilen değeri de yansıtıyor.Ekonomik krizle birlikte bu durum daha da vahimleşti, her yıl ortalama 25 bin yeni arkadaşımızın üniversitelerden mezun olarak aramıza katıldığı koşullarda işsizlik rakamlarının büyüceğini tahmin etmek için kahin olmak gerekmiyor. Mühendislerin toplumun diğer meslek gurupları gibi yoksullaşması, ülkemizin artık bir gerçeği olmuş durumdadır. İşsizlik ya da meslek dışı bir işte çalışma son yıllarda olabildiğince artmıştır.

Dünyada ve ülkemizde bilimin toplum lehine yaşamın her alanına uygulanması açısından büyük bir boşluk vardır. Konutlar, fabrikalar, makinalar, yollar, taşıtlar, barajlar, sulama kanalları, tarım, gıda, yaşamın bütün alanları bize olan ihtiyacı göstermektedir. Ama özellikle ülkemizde bu ihtiyaç esasen büyük facialarla ve geçici olarak gündeme gelmektedir. Oysa yüksek enerji bağımlılığından sanayisizleştirmeye, madenlerin talanına, çevre kirliliğine, çarpık kentleşmeye, bilgi ve katma değer yoğun teknolojilere yönelik halkçı, demokrat, toplumcu mühendisliğin bilimsel, teknik, sosyal çözüm önerileri bulunmaktadır.Ancak bu birikim, tüm insani değerlerimiz gibi işsizlikle, meslek dışı alanlara itilmekte, yoksullaşmayla heba edilmektedir.

Bu koşullar altında bile siyasi iktidarın yabancı mühendis çalıştırılmasına dönük yasal girişimleri ibretlik bir gelişmedir. AKP, ülkemizin kendi mühendisine, insanca eğitim ve istihdam koşulları yaratmak, yeni iş sahaları açmak için çalışmak yerine ucuz emek sömürüsünün koşullarını aramaktadır.Yerli üretim ve yatırımı desteklemeyerek mevcut üretim-ihracat-ithalat politikalarıyla AKP, gerçekte başka ülkelere katma değer ve istihdam katkısı sunmaktadır.Bu durum, isyan ettiğimiz ve kabul edemeyeceğimiz bir durumdur.Bu kurultaydan çıkacak görüş ve önerilerin Ankara'da yapılacak merkezi kurultaya taşınarak değerlendirilmesi neticesinde mesleğimiz ve meslektaşlarımızın çalışma koşullarına, işsiz meslektaşlarımızın iş bulma süreçlerine yeni açılımlar ve kazanımlar getirmesini diliyor,

15 Mayısta Ankara'da TMMOB mitinginde,

HAKLARIMIZ İÇİN

GELECEGİMİZ     İÇİN

HALKIMIZ İÇİN

ÜLKEMİZ  İÇİN  buluşmak üzere saygılar sunarım.