Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendisler Komisyonu

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeleri: Evrim Aksoy
Sorumlu Teknik Görevli: İbrahim Ali Kaya

Üyeler:

26873 Haluk Altay
29480 Bahattin Vardar
29720 Yüksel Yaşartekin
31193 Erkan Ertaş
31277 Mehmet Fuzuli Adıgüzel
34566 Ali Doğan Coşgun
64458 Ersin Özen
97652 Mustafa Egemen Özmen
97652 Ertan Barış Evran
115111 Nupel Ermiş
118326 Fikret Mesut Kaya
123016 Utku Tutar
124948 Mehmet Demir

 

 

ÜCRETLİ ÇALIŞAN VE İŞSİZ MÜHENDİSLER KOMİSYONU 30. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI
 
Kapitalist üretim süreci meslektaşlarımızın büyük bölümünü ücretle çalışan işçi mühendisler durumuna getirmiştir. Yaşanan ekonomik kriz derinleştikçe, üretim süreci daraldıkça meslektaşlarımızda, bu süreçten olumsuz şekilde etkilenmektedir. Kriz ücretli çalışanlar için iş alanlarını daraltmakta, ücretlerin düşmesi ve işsizlik konusunda ücretli çalışanlar üzerinde yoğun bir baskı yaratmaktadır. Daralan iş koşulları nedeniyle birçok ücretli çalışan nitelikli yaşam koşullarını kaybetmektedir. Açlık ve yoksulluk sınırının altına çekilen ücretlerle, güvencesiz yaşam şekliyle hayatını sürdürmeye zorunda bırakılmıştır.
 
İşsizlik meslektaşlarımız için en önemli sorun haline gelmiştir. Yaşanan son kriz dönemi özellikle nitelikli ve deneyimli mühendisleri işsizlikle tanıştırmış ve uzun sürelerle iş bulamamasının koşullarını yaratmıştır. Deneyimli mühendislerin uzun süreli işsizlikleri çalışma koşullarında özellikle ücretleri daha fazla aşağı çekerek bütün meslektaşlarımızın üzerinde ileriye dönük baskılar oluşturmuştur. Yeni iş alanlarının açılmaması, üretim sürecinde yaşanan gerilemeler özellikle yeni mezun ve genç mühendislerin önemli bir kesiminin hiç iş bulamaması, mesleğe hiç başlayamaması gibi sorunlar yaratmıştır. Sürekli artan yeni mezunların sayısı üretim sürecinde önemli bir işsiz ordusu yaratacak boyuttadır. Önümüzdeki süreçte işsizlik kartopu gibi büyümeye devam edeccektir.
 
Çalışma yaşamında haklarına sahip çıkan, asgari ücretini savunan, kentini, yaşam alanlarını gasp eden projelerin karşısında mesleki sorumluluklarını savunarak duran örgütlü mühendisler çalışma koşullarının kötüleşmesi, çalışma saatlerinin uzaması, düşük ücretler, iş güvencesinden yoksun mezarda emeklilik dayatması olarak meslektaşlarımızın hayatlarına olumsuz yansıyan birçok konuda çözüm önerileri oluşturma çalışmaları 30. dönemde de sürdürülmelidir.
 
Yaşanan ekonomik kriz derinleştikçe Oluşan olumsuz koşullar ücretli çalışan ve işsiz mühendislerin çalışma yaşamına dönük sorunların çözülmesinde adımlar atılmasını bir zorunluluk haline getirmektedir. Düzenlenecek olan etkinliklerle örgütlenme bilinci yaratılarak, ücretli çalışanlar ve işsizleri temel hakları hakkında bilgilendirme, çalışma yaşamında karşılaşılan hak kayıplarına karşı nasıl bir mücadele yolu çizilebileceğini meslektaşlarımızla beraber tartışma ortamları yaratılmalıdır.
Ücretli çalışan ve işsiz meslektaşlarımız için tek çıkış yolu, yaratılan iç rekabeti çözecek şekilde örgütlenmekten, mücadeleyi bireysel mücadeleler olmaktan çıkartıp hep beraber mücadele edilen ve birlikteliğin, dayanışmanın yükseltildiği örgütlenme modelleri yaratmaktan geçmektedir.
 
Bu kapsamda ücretli ve işsiz meslektaşlarımız hem meslek odalarında hem de sendikal örgütlenmelerde daha katılımcı bir tarzda taleplerini yükselterek yer almalıdırlar. Bu doğrultuda aşağıda belirlenen kapsamda çalışmalar 30. dönemde de yapılmaya devam edilmelidir.
 
  • Ücretli mühendislerin çalışma yaşamını belirleyen yasalar konusunda bilgilendirmeler yapılması.
  • Ücretli mühendislerin çalışma koşullarının araştırılması ve bunların iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması.
  • Kamu ve özel sektörde çalışan ücretli mühendislerin özlük hakları iş güvencesi ve KHK ile çıkarılan mühendislerin işe geri dönüşü ile ilgili çalışmalar yapılmalı.
  • İşsizliğin ve güvencesizliğin mühendisler üzerinde oluşturduğu sosyal ve psikolojik etkileri araştıran ve bu konuda kamuoyunu bilgilendiren çalışmalar yapılmalıdır.,
  • Özelleştirmenin mühendisler üzerindeki etkileri ve özelleştirmeler sonucunda meslektaşlarımızın durumu konusunda çalışmalar yapılmalıdır.,
  • Ücretli mühendisler için asgari ücret belirlenmesi ve asgari ücretin uygulanması konusunda aktif mücadele yöntemleri yaşama geçirilmelidir.
  • Çalışma ortamlarındaki işçi sağlı ve iş güvenliği sorunlarının meslektaşlarımıza etkisi ile, iş güvenliği uzmanı olarak çalışan meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar için aktif görev alınmalı, iş güvenliği uzmanlığı sürecinde tutuklanan meslektaşlarımızla dayanışma çalışmaları yürütülmelidir.
  • Özellikle genç meslektaşlarımızın karşısına çıkan tecrübe eksikliği bir engel olarak çıkarılmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılmalı genç meslektaşlarımızı mesleğe hazırlayacak çalışmalar yürütülmelidir.
  • Meslektaşlarımızın işyerlerinde yaşadıkları her türlü mobing’e karşı aktif çalışmalar yürütülmeli, bu tür işyerleri teşhir edilmeli ve meslektaşlarımıza hukuksal destek sağlanmalıdır.
  • Meslektaşlarımızın yaşadığı her türlü işten çıkarma, ücret ödenmemesi, aşırı çalışma, angarya ve fazla mesaiye karşı aktif mücadele edilmeli ve meslektaşlarımıza hukuksal destek verilmelidir.
  • İşsiz meslektaşlarımızın yeniden çalışabilmesi için insan kaynakları departmanımızın daha aktif ve sonuca ulaşacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.
  • 29. Dönem çalışma programı içerisinde yapılması planlanıp yapılamayan örgütlenme birimi ile ortak işyeri ziyaretlerinin 30. Dönemde yapılması konusunda orgutlenme bürosu ile ortak çalışmalar yapılması.
  • Sendikal örgütlenmelerle işyerlerindeki mühendislerin de özlük hakları için bilgi alışverişleri yapılmalı ve sendikal örgütlenmenin zorunluluğu konusu meslektaşlarımız arasında tartışmaya açılmalıdır.
  • Sendikal örgütlenme süreci yerleşinceye kadar örgütümüz içerisinde meslektaşlarımızın özlük hakları konusunda bizzat sendikal örgütlenme gibi aktif çalışmalar yaratılması için çalışmalar başlatılmalıdır.
  • Şubemiz bünyesinde işyeri temsilcilerini bünyesinde barındıracak bir ücretli çalışan mühendisler bürosu kurulmalı ve bu büro ücretli çalışan meslektaşlarımızın sorunları konusunda sürekli çalışma yapmalıdır.
  • Ücretli çalışan mühendisler çalıştayının 30.Dönem komisyon tarafından yapılması sağlanmalı
  • TMMOB’ye bağlı odaların ücretli ve issiz mühendisler komisyonlarıyla ortak çalışmalar yapılmasının planlanması